Facebook past beleid aan na kritiek Autoriteit Persoonsgegevens

Facebook past beleid aan na kritiek Autoriteit Persoonsgegevens

06-07-2018  |  Martijn Kregting  |  Diensten


Facebook heeft haar gegevensbeleid aangepast nadat het op de vingers getikt is door de​ Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Halverwege mei concludeerde de privacy-toezichthouder al dat Facebook in strijd handelde met de Nederlandse privacywetgeving. Facebook informeert gebruikers nu beter over zaken zoals het soort verwerkte persoonsgegevens en de doeleinden van de verwerking.

Na onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van zo’n 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers bleek volgens de AP afgelopen mei dat het sociale netwerk onder meer de wet overtrad door gebruikers onvolledig te informeren over het gebruik van persoonsgegevens.

Ook stelde de toezichthouder toen vast dat Facebook bijzondere gegevens van gevoelige aard gebruikte zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers. Zo werden gegevens verwerkt over seksuele geaardheid om op basis hiervan gerichte advertenties te tonen. Facebook was met dat laatste overigens in 2017 al gestopt.

Sancties onduidelijk

De AP gaf in mei aan te gaan beoordelen of de overige overtredingen al zijn beëindigd. Als dat niet het geval zou zijn, kon de toezichthouder besluiten om Facebook een sanctie op te leggen. Over sancties wordt nu niet gesproken.

Na de aanpassingen op aandringen van de AP informeert Facebook informeert gebruikers nu uitgebreider over:

  • De aard van de persoonsgegevens die worden verwerkt.
  • De doeleinden van deze verwerking.
  • Met wie en hoe persoonsgegevens worden gedeeld.
  • De rechtsgronden van de verwerking.

Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, moet in Europees verband worden onderzocht of Facebook nu voldoet aan de nieuwe privacywet AVG. “Aangezien de hoofdvestiging van Facebook in Ierland staat, heeft de Ierse autoriteit hierin de leidende rol, uiteraard in samenwerking met de andere Europese privacy-toezichthouders.”

Sinds 25 mei 2018 de AVG van toepassing. Onderzoeken hoeven daarom niet langer door de afzonderlijke privacy-toezichthouders per land te worden opgezet, maar kunnen in Europees verband worden uitgevoerd. De Ierse privacy-toezichthouder speelt in dit geval de leidende rol.

In overtreding

Al in 2017 constateerde de AP dat Facebook op twee vlakken in overtreding was:

  1. Facebook had gebruikers niet adequaat geïnformeerd over het gebruik van hun persoonsgegevens voor gerichte advertenties;
  2. Facebook verwerkte informatie over iemands seksuele geaardheid  voor advertentiedoeleinden zonder dat gebruikers daarvoor uitdrukkelijke toestemming hadden gegeven.

De AP heeft net als de andere Europese privacytoezichthouders nog vragen over het aangepaste privacybeleid, de rechtmatigheid van de verwerking van persoonsgegevens en het nieuwe privacykeuzemenu van Facebook.




Laatste Nieuws



0 Reacties
Geef je reactie