Strijd om de snelste oplader is losgebarsten

Strijd om de snelste oplader is losgebarsten

13-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Smartphones ontwikkelen zich in een razend tempo, maar de ontwikkeling van accu's gaat een heel stuk langzamer. Met slimme trucjes krijgen smartphone fabrikanten het voor elkaar de huidige 'oude' accutechnologie tot het maximale uit te nutten, maar de grenzen zijn ondertussen wel bereikt. Fabrikanten besteden daarom nu vooral veel aandacht aan steeds snellere opladers.

De energiebehoefte van moderne apparaten zoals smartphones en tablets wordt steeds groter. Accu's hebben zich echter de afgelopen jaren nauwelijks kunnen ontwikkelen. Producenten van gadgets zoals smartphones en tablets hebben hierdoor op dit moment slechts twee opties: apparaten energiezuiniger maken of grotere accu's gebruiken. Dit laatste past ook niet in het modebeeld dat smartphones en tablets steeds lichter en platter moeten worden.

Omdat de maximale grenzen van de accu ondertussen bereikt zijn - en in het geval van de Samsung Galaxy Note 7 uit 2016 feitelijk zelfs al is overschreden - zoeken smartphone fabrikanten naar andere oplossingen om het capaciteitsprobleem van accu's te ondervangen. Eén van de oplossingen zijn steeds snellere opladers.

Bijna elke smartphone fabrikant heeft vandaag de dag wel een snelle oplaadtechniek. Vaak betekent dit dat een smartphone in circa 30 minuten voor 50 procent opgeladen kan worden. De andere helft duurt dan overigens nog wel wat langer.

Strijd om de snelste oplader

Onder Chinese smartphone producenten is nu de strijd losgebarsten wie de snelste oplader weet te maken. Oppo onthulde onlangs haar VOOC-oplaadtechnologie die in staat zou zijn een 3.750 mAh accu in 35 minuten geheel op te laden. Uit nieuwe informatie blijkt dat ook Huawei werkt aan een nieuwe snelle oplaadtechnologie. Deze techniek kan smartphones met 10 volt en 4 ampère opladen, wat een maximale output van 40 watt oplevert. Dat is bijna het dubbele van de snelle oplader van de Huawei P20 serie.

Verwacht wordt dat de nieuwe oplader gebruikt zal gaan worden bij de Huawei Mate 20 die waarschijnlijk dit najaar wordt gepresenteerd. De toekomst zal moeten uitwijzen of steeds snellere opladers wel veilig zijn en wat op langere termijn het effect op accu's in smartphones is. Door snelle oplaadtechnieken spelen ook problemen als warmteproductie op.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie