'Opvouwbare smartphone van Samsung wordt begin 2019 gepresenteerd'

19-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Al sinds 2012 wordt gesproken over de ontwikkeling van vouwbare of oprolbare beeldschermen en buigbare of flexibele smartphones. De laatste maanden worden de geruchten echter steeds concreter en nu wordt zelfs gesuggereerd dat Samsung begin 2019 de eerste smartphone met een opvouwbaar beeldscherm zal gaan presenteren.

Al meer dan zes jaar wordt gesproken over de komst van smartphones met een buigbaar, opvouwbaar of oprolbaar beeldscherm. Tot op heden is nog geen enkele smartphone fabrikant in staat geweest om een concept op de markt te brengen. Bekend is dat Samsung al jaren werkt aan diverse prototypes. Volgens The Wall Street Journal zal het eerste concept nu eindelijk begin 2019 op de markt gaan verschijnen. Daarmee lijkt sinds begin dit jaar geen verdere vertraging meer ontstaan te zijn. Begin dit jaar stelde Koreaanse media al dat de eerste opvouwbare smartphone eind dit jaar in productie zou gaan.

Concept afbeelding van een opvouwbare smartphone-tablet
Concept afbeelding van een opvouwbare smartphone-tablet

Al geruime tijd doen geruchten de ronde dat Samsung werkt aan een spectaculaire nieuwe smartphone serie met de naam 'Galaxy X'. Toestellen in deze serie zouden buigbaar of vouwbaar zijn of beschikken over een vouwbaar of oprolbaar beeldscherm.

Al in 2013 werd door Samsung zelf gemeld dat het bedrijf verwachtte dat 2015 een 'doorbraakjaar' zou worden voor de toepassing van flexibele beeldschermen in smartphones. Tot op heden is dit nog geen realiteit geworden, buiten het feit dat Samsung nu wel op grote schaal buigbare beeldschermen inzet in de vormgeving van haar toestellen, zoals de Samsung Galaxy S9 en Galaxy Note 8.

Uitdaging

Samsung heeft al een groot aantal patenten aangevraagd op concepten voor vouwbare, buigbare en zelfs oprolbare smartphones of beeldschermen. De uitdaging blijft echter dat er geen schade mag ontstaan aan het beeldscherm en andere componenten wanneer deze veelvuldig worden gebogen, gevouwen of opgerold.

Het toestel dat Samsung begin volgend jaar zou willen gaan presenteren zou qua opzet lijken op bovenstaande concept afbeeldingen. Dichtgevouwen kan het apparaat gebruikt worden als smartphone, opengevouwen ontstaat een tablet met een 7 inch groot beeldscherm.

Beeldschermen mogen niet letterlijk 'dubbelgevouwen' worden. De vouw van het beeldscherm moet rond lopen. Daardoor moet in het apparaat ruimte zijn om deze buiging in het beeldscherm te kunnen maken. Samsung sprak vorig jaar nog uit dat er nog diverse uitdagingen overwonnen moeten worden alvorens het eerste toestel met opvouwbaar beeldscherm gepresenteerd kan worden.

Prijs en beschikbaarheid

De opvouwbare smartphone komt naar verluidt begin 2019 maar in een kleine oplage beschikbaar. Medio 2019 zou het toestel in grotere aantallen beschikbaar moeten gaan komen. Het toestel zal naar verluidt tussen de 1.250 en 1.300 euro gaan kosten.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10