KPN schakelt in januari 2022 haar 3G netwerk uit

KPN schakelt in januari 2022 haar 3G netwerk uit

27-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Netwerk


KPN heeft officieel bekend gemaakt dat de provider in januari 2022 haar 3G (UMTS) netwerk in Nederland gaat uitschakelen. Vanaf dat moment is enkel nog het 2G (GSM) en het 4G (LTE) netwerk beschikbaar. Voor klanten heeft uitschakeling van het 3G netwerk weinig tot geen impact.

Terwijl in steeds meer landen afscheid wordt genomen van de oude GSM (2G) netwerken, die al sinds midden jaren '90 actief zijn, gaat KPN enigszins tegen de stroom in door juist het 3G (UMTS) netwerk uit gaan schakelen. Het UMTS netwerk van KPN is sinds 2004 actief. KPN heeft vandaag bekend gemaakt dat de provider in januari 2022 haar 3G netwerk in Nederland zal gaan uitschakelen.

Door juist 3G uit te schakelen in plaats van 2G, blijven alle mobiele telefoons en smartphones werken. Alle telefoons en smartphones met 3G ondersteuning beschikken namelijk ook over 2G ondersteuning. Door het 3G netwerk uit te schakelen kunnen deze toestellen terugschakelen naar 2G of opschakelen naar 4G als hiervoor de ondersteuning in het toestel aanwezig is. Zo blijven alle klanten in ieder geval bereikbaar. 

Slimme maar ook noodzakelijke keuze

Wanneer KPN ervoor had gekozen het 2G netwerk uit te schakelen, had dit grotere gevolgen gehad. Een recent toestel zoals de nieuwe Nokia 3310 heeft bijvoorbeeld alleen 2G ondersteuning (en geen 3G en 4G ondersteuning). Wanneer KPN afscheid zou nemen van 2G had dit toestel na 2020 niet meer hebben gewerkt.

Andere Nederlandse providers gaan mogelijk een andere beslissing nemen en zullen op een later moment besluiten dat juist het 2G netwerk afgeschakeld gaat worden. De hoofdreden dat KPN haar 2G netwerk echter niet afschakelt is omdat op het 2G netwerk van KPN nog heel veel zogenaamde 'machine-to-machine communicatie' (M2M) plaatstvindt. Deze communiceren via het 2G netwerk van KPN. Als KPN het 2G netwerk zou uitschakelen, zouden al deze apparaten vervangen moeten worden.

Weinig impact

De gevolgen van het afschakelen van het 3G netwerk voor klanten van KPN zullen niet al te groot zijn. Volgens KPN maakt op dit moment al 95 procent van haar klanten gebruik van smartphones die geschikt zijn voor het 4G netwerken. In 2022 zal dit percentage nog hoger liggen. Alleen klanten die beschikken over een toestel met enkel 2G en 3G ondersteuning zullen gevolgen gaan merken. Het 2G netwerk is namelijk niet echt geschikt voor mobiel internet.

Klanten die nu met een 3G toestel mobiel internetten moeten voor 2022 een nieuwe smartphone met 4G ondersteuning aanschaffen om na januari 2020 mobiel te kunnen blijven internetten. Voor klanten die alleen bellen en sms'en heeft de afschakeling van het 3G netwerk geen gevolgen. Het 2G netwerk is in de jaren '90 namelijk juist ontworpen om gebruikt te worden voor bellen en sms'en.

Vodafone stopt in 2020 met 3G

Vodafone liet eind vorig jaar al doorschemeren dat de provider in januari 2020, twee jaar eerder dan KPN, gaat stoppen met haar 3G netwerk. T-Mobile heeft eerder nog geen plannen gecommuniceerd rondom het afschakelen van 2G of 3G netwerken. Het laat nu desgevraagd weten dat er geen concrete plannen zijn voor uitfasering van 3G.  Tele2 heeft in Nederland alleen een 4G netwerk, dus van afschakelingen is bij Tele2 geen sprake.

KPN-dochter Telfort stelt dat het (logischerwijze) tegelijkertijd met KPN stopt met dienstverlening via 3G. Voor prepaid-klanten zal het gebruik van het 4G-netwerk ruimschoots voor 2022 gefaciliteerd worden. Telfort prepaid-klanten die alleen 3G kunnen gebruiken, krijgen uiterlijk in 2019 een aangepast abonnement en tijdig kosteloos een 4G-geschikte simkaart.

 2G blijft gewoon beschikbaar, benadrukt Telfort. Enerzijds als back-up voor bellen en sms’en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten (zoals bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat)
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie