Google neemt maatregelen tegen Fortnite-klonen in Play Store

Google neemt maatregelen tegen Fortnite-klonen in Play Store

13-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Games


Eén van de meest populaire games van dit moment is Fortnite Battle Royale. De game ondergaat dezelfde hype als Pokémon Go twee jaar geleden. Opmerkelijk detail: het spel is niet beschikbaar in de Google Play Store. Om te voorkomen dat gebruikers van Android smartphones worden belazerd met nep-games, heeft Google maatregelen genomen.

De Google Play Store, de applicatiewinkel binnen het Android besturingssysteem, is relatief open. Iedereen die dit wil kan apps publiceren in de Google Play Store. Google controleert alleen of apps geen malware bevat of andere malafide doeleinden heeft. 

Dit open karakter heeft voordelen maar ook belangrijke tekortkomingen. Veel app ontwikkelaars proberen bijvoorbeeld een graantje mee te pikken van hypes rondom bepaalde apps of games. Een goed voorbeeld hiervan is momenteel de game 'Fortnite Battle Royal'.

Veel nep-apps proberen te profiteren van Fortnite hype

De makers van de game Fortnite Battle Royal hebben er bewust voor gekozen de game niet aan te bieden via de Google Play Store. In plaats daarvan kan de app via de website van de maker gedownload worden. Veel mensen weten dit niet en gaan toch op zoek naar de game in de Google Play Store en treffen daarbij apps aan die qua naam en icoon sterk lijken op de game. Het gaat in dat geval om nep-versies van de game van ontwikkelaars die een graantje mee willen pikken van de populairiteit van Fortnite.

De nep-apps bevatten vaak alleen reclame, waarmee de achterliggende app ontwikkelaars veel geld verdienen. Omdat het probleem van nep-apps en klonen door het bijzondere distributiemodel van Fortnite Battle Royal extra groot is geworden, heeft Google voor het eerst maatregelen genomen die moet voorkomen dat mensen nep-versies downloaden uit de Google Play Store.

Waarschuwing: Fortnite niet beschikbaar in Google Play Store

Wie nu in de Google Play Store zoekt naar Fortnite krijgt van Google de melding dat deze app niet beschikbaar is in de Google Play Store. Google meldt daarbij niet dat alle andere apps die deze naam dragen nep-apps zijn. Die conclusie moeten gebruikers zelf trekken. Het feit dat Google nu al wel een waarschuwing geeft, is al een hele stap aangezien Google tot op heden weinig actie heeft ondernomen tegen nep-apps en klonen van apps.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie