Belgische provider Base biedt hoogste 4G downloadsnelheden in België

Belgische provider Base biedt hoogste 4G downloadsnelheden in België

21-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


OpenSignal heeft een nieuwe benchmark uitgevoerd op de mobiele netwerken in België. Uit deze metingen blijkt dat telecomaanbieder Base de hoogste downloadsnelheden via haar 4G netwerk heeft.

In de periode tussen 1 mei en 29 juni heeft OpenSignal in België weer een nieuwe meting gedaan naar de verhoudingen tussen de drie mobiele aanbieders Proximus, Orange en Base (Telenet). Uit de metingen blijkt dat Proximus over-all op nagenoeg alle gebieden het beste scoort met haar mobiele netwerk. Base heeft het snelste 4G netwerk van België, zo concludeert OpenSignal.

De gemiddelde downloadsnelheid via het mobiele netwerk van Base bedroeg in de periode tussen begin mei en eind juni bij Base ongeveer 45 Mbps via het 4G netwerk. Base heeft afgelopen tijd haar 4G netwerk fors uitgebreid en vernieuwd, waardoor Base zich heeft ontwikkeld van een underdog op de Belgische markt naar een volwaardige concurrent voor Orange en Proximus. In zes maanden tijd is de gemiddelde downloadsnelheid op het 4G netwerk van Base met 5 Mbps gestegen, zo concludeert OpenSignal.

Proxmus staat qua snelheid op de tweede plek en zag de gemiddelde downloadsnelheid op het 4G netwerk stijgen naar 39 Mbps. Bij Orange daalde de gemiddelde downloadsnelheid op het 4G netwerk naar 34 Mbps.

Belgische 3G netwerken ongeveer even snel

Volgens OpenSignal liggen de snelheden via de 3G netwerken van Proximus, Orange en Base dicht bij elkaar en spreekt daarom van een 'gelijkspel'. Wanneer naar de uitslagen wordt gekeken is zichtbaar dat het 3G netwerk van Orange nipt sneller is dan van de andere spelers. Base en Proximus hebben beide een even snel 3G netwerk.

Door de goede prestaties van het 4G netwerk van Base, heeft Base ook het snelste mobiele netwerk, wanneer gekeken wordt naar het totale verkeer via zowel 3G als 4G. Op de tweede plek staat Proximus, gevolgd door Orange op de laatste plaats.

Uploadsnelheid en latency

Qua gemiddelde uploadsnelheden en zogenaamde 'latency' (vertraging) zijn de kaarten geheel omgedraaid. Proximus staat bovenaan met de hoogste gemiddelde uploadsnelheid en de laagste latency (positief), gevolgd door Orange op de tweede plaats en Base op de laatste plek. De verschillen bedragen overigens maar 2 Mbps en varieren tussen ruim 12 en ruim 14 Mbps. Qua latency zit er gemiddeld 5 milliseconde verschil tussen Proximus en Orange.

Dekking van 4G netwerken in België

De beschikbaarheid cq. dekking van 4G netwerken in België is bij alle providers ongeveer gelijk. Het 4G netwerk van Base heeft een beschikbaarheid van 84,5 procent en het 4G netwerk van Orange heeft een beschikbaarheid van 86,7 procent. Vanwege de kleine verschillen spreekt OpenSignal ook hier van een gelijkspel. Wel is zichtbaar dat de 4G netwerken een betere dekking bieden in het Vlaamse gedeelte van België dan in het Waalse gedeelte van België. Hierbij is ook het verschil in geografie als oorzaak aan te wijzen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie