Vodafone probeeert klanten beter te beschermen tegen Wangiri belfraude

Vodafone probeeert klanten beter te beschermen tegen Wangiri belfraude

24-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


De laatste jaren komt het erg vaak voor dat Europeanen - en dus ook Nederlanders - op hun mobiele telefoon gebeld worden door een buitenlands telefoonnummer en dat bellers de verbinding vrijwel direct verbreken. De bedoeling van de bellers is dat teruggebeld wordt. Wie hier intrapt wordt opgezadeld met extreem hoge belkosten. Vodafone neemt maatregelen tegen deze vorm van fraude, die ook wel 'Wangiri belfraude' genoemd wordt.

Heeft u een telefoongesprek gemist vanaf den telefoonnummer dat begint met 0053 / +53, 0021 / +21 of 0022 / +22? U bent niet de enige. Al geruime tijd signaleert GSM Helpdesk een ware golf aan telefoontjes vanuit een groot aantal Afrikaanse landen en Cuba. De mensen achter deze telefoonnummers bellen vaste- en mobiele telefoonnummers in Europa in de hoop dat mensen uit nieuwsgierigheid terugbellen. In alle gevallen gaat het om pogingen tot oplichting, ook wel 'Wangiri belfraude' genoemd. Het dringende advies is daarom ook om niet terug te bellen.

Vodafone heeft aangekondigd extra maatregelen te gaan nemen tegen Wangiri belfraude. Wanneer klanten van Vodafone bellen naar een verdacht telefoonnummer, of een buitenlands telefoonnummer waar mogelijk hoge kosten aan verbonden kunnen zijn, krijgen klanten eerst de melding te horen dat bellen naar het nummer mogelijk hoge kosten met zich meebrengt. Klanten die dat niet willen wordt geadviseerd de verbinding te verbreken.

Meldingen bij telefoongesprekken naar landen waar veel belfraude vandaan komt

Het kan voorkomen dat Vodafone de melding ook geeft wanneer klanten bellen met normale telefoonnummers in landen waar veel Wangiri belfraude vandaan komt. Zo komen veel spooktelefoontjes uit Burkina Faso (+226), Marokko (+212), Algerije (+213), Tunesië (+216), Libië (+218), Mali (+223), Ivoorkust (+225), Niger (+227), Sierra Leone (+232), Ghana (+233) en Nigeria (+234). Wie naar deze landen belt, kan de waarschuwing bij Vodafone te horen krijgen, ook als bijvoorbeeld gewoon naar bijvoorbeeld familie of vrienden gebeld wordt. Het is aan de klant zelf om te bepalen of zij naar een vertrouwd / bekend telefoonnummer bellen of niet.

Wangiri belfraude duidelijk herkenbaar

Wangiri belfraude is over het algemeen duidelijk herkenbaar en is meestal afkomstig vanaf telefoonnummers in Afrika of Cuba (telefoonnummers die beginnen met 0053 / +53, 0021 / +21 of 0022 / +22?). De telefoon gaat doorgaans maar één keer heel kort over waardoor de gebruiker eigenlijk geen tijd heeft om de telefoon op te kunnen nemen. Daarna geeft de telefoon uiteraard aan dat er een gemiste oproep is. Wie snel genoeg is om op te nemen, hoort doorgaans dat de verbinding direct verbroken wordt. De bellers hopen dat de eigenaar van het gebelde nummer nieuwsgierig genoeg is om terug te bellen.

Oplichters in Cuba en Afrika bellen niet op basis van een telefoonboek, maar bellen doorgaans opeenvolgende nummers. Vaak is dit proces zelfs geautomatiseerd en belt een computer lukraak vaste en mobiele nummers, laat de telefoon één keer kort overgaan en verbreekt dan weer de verbinding.

Terugbellen kost véél geld

Wie gebeld wordt door een onbekend nummer is vaak nieuwsgierig en bellen in veel gevallen terug. Wie dit doet naar de betreffende Afrikaanse nummers wordt achteraf geconfronteerd met een torenhoge telefoonrekening of beltegoed dat plots in zijn geheel verdampt is. Het betreffen in de meeste gevallen namelijk dure betaalnummers waar overheen ook nog eens internationale beltarieven berekend worden.

Letterlijk aan het lijntje gehouden worden

Uitbaters van de nummers doen er alles aan om mensen die terugbellen letterlijk zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Zo wordt bij sommige nummers direct maar vrijwel niet merkbaar opgenomen en wordt de zogenaamde 'wektoon', die hoorbaar is bij het bellen naar een andere telefoon zolang nog niet is opgenomen, geïmiteerd. Zo lijkt het alsof de telefoon aan de andere kant van de lijn overgaat, terwijl de verbinding allang actief is. Gedurende de tijd dat de verbinding actief is, kost deze de beller (flink) geld.

Andere nummers laten een bericht horen dat er een kleine wachttijd is en vragen de beller even te wachten. Ook bij deze nummers geldt dat de tijd dat de telefoonverbinding actief is flink geld kost voor de beller. Uiteraard wordt de telefoon nooit opgenomen en is er alles aan gelegen de nietsvermoedende beller zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

Advies: Bel nóóit terug

Vanwege de hoge kosten die het bellen naar deze nummers met zich mee brengen is het dringende advies van GSM Helpdesk om in geen geval terug te bellen naar een voor u onbekend buitenlands nummer, zeker niet wanneer het hier een Afrikaans nummer betreft.

Waarheid versus Hoax

Op internet gaan overigens ook veel onjuiste berichten (zogenaamde 'Hoaxen') rond over deze Cubaanse en Afrikaanse telefoon terreur. Zo wordt in sommige berichten gesteld dat criminelen met het bellen naar een telefoon de bankgegevens kunnen ophalen, het toestel kunnen blokkeren, hacken of overnemen, de lijst contacten kunnen kraken of op kosten van de gebruiker andere telefoongesprekken kunnen voeren. Al deze berichten kloppen niet.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie