Huawei opnieuw betrapt op manipuleren benchmark resultaten

Huawei opnieuw betrapt op manipuleren benchmark resultaten

06-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


In 2013 was het groot nieuws toen werd ontdekt dat diverse fabrikanten, waaronder Samsung, HTC, LG en Asus, benchmarks manipuleerden. In 2014 werd ontdekt dat ook Huawei vals speelde in benchmarks. Hierdoor leken smartphones veel betere prestaties weg te zetten dan in werkelijkheid het geval was. Nu vijf jaar later is Huawei voor de tweede keer door de mand gevallen met het manipuleren van benchmarks.

Huawei is opnieuw betrapt op het manipuleren van benchmarks. Middels benchmarks kunnen testers de prestaties van een smartphone meten, waarmee een 'eerlijk' vergelijk gemaakt kan worden met de prestaties van andere smartphones. Huawei blijkt de prestaties van diverse smartphones op te krikken op het moment dat wordt gedetecteerd dat er een benchmark gedraaid wordt.

Op het moment dat er een benchmark wordt gedraaid op een Huawei smartphone, laat het toestel diverse instellingen los. Onder normale omstandigheden is het energieverbruik van processoren op Huawei smartphones beperkt om te voorkomen dat de accu te snel leeg getrokken wordt. Verder draait er ook permanent software die de temperatuur van de processor en het toestel in de gaten houdt. De prestaties van de processor worden afgestemd op de temperatuur.

Benchmark detectie

Anandtech heeft ontdekt dat beide mechanismen worden losgelaten op het moment dat er een benchmark wordt gedraaid op een Huawei smartphone. Hierdoor kan het toestel 10 tot 90 procent betere prestaties wegzetten dan onder de normale (begrensde) omstandigheden. Hierdoor geven benchmarks geen reëel beeld van de prestaties die een smartphone onder normale omstandigheden wegzet.

De benchmarkfraude kwam aan het licht toen werd gekeken wat een Huawei smartphone onder normale omstandigheden aan stroom verbruikt en aan warmte produceert in vergelijking met een situatie waarin een benchmark wordt gedraaid. Zodra een benchmark werd gedetecteerd door het toestel, kon de processor twee keer zoveel energie verbruiken en werd ook de temperatuur limiet losgelaten. Hierdoor lopen toestellen al snel warm en treedt zelfs het veiligheidsmechanisme tegen oververhitting in werking.

'Alle Chinese smartphone fabrikanten doen het'

Huawei heeft tegenover Anandtech toegegeven dat benchmarks worden gemanipuleerd. Huawei doet dit omdat het onder Chinese fabrikanten heel normaal is om benchmarks te manipuleren. Omdat iedere Chinese fabrikant dit doet, zou er weer een eerlijk vergelijk gemaakt kunnen worden. Vorig jaar werd ontdekt dat ook OnePlus actief bezig is met het manipuleren van benchmarks. Fraude werd onder andere ontdekt bij de OnePlus 3 en OnePlus 3T, maar ook bij de OnePlus 5.

Digitaal dopingschandaal

In 2013 was het groot nieuws toen ontdekt werd dat grote fabrikanten zoals Samsung, HTC, LG en Asus, benchmarks manipuleerden. Samsung was hier het meest actief mee en manipuleerde de meeste benchmarks. Sinds de ontdekking van deze 'fraude' zijn alle 'westerse' smartphone fabrikanten gestopt met het manipuleren van benchmarks.

In 2014 werd ontdekt dat Huawei ook benchmarks manipuleerde en werd hier toen al door de tech-gemeenschap op aangesproken. Huawei was toen nog een relatief kleine speler waarmee het met een sisser afliep. Nu wordt Huawei tot de drie grootste smartphone producenten ter wereld gerekend en kan de ontdekking van de fraude nog wel eens een staartje gaan krijgen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie