3DMark diskwalificeert Huawei vanwege benchmark manipulatie

3DMark diskwalificeert Huawei vanwege benchmark manipulatie

07-09-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


3DMark, een bekende zogenaamde 'benchmark' heeft diverse smartphones van Huawei gediskwalificeerd. Eerder deze week kwam aan het licht dat Huawei 'vals speelt' in benchmarks.

3DMark, de benchmark van UL Benchmarks, heeft diverse smartphones van Huawei uit haar toplijsten gehaald. Eerder deze week werd ontdekt dat Huawei de benchmarkresultaten beïnvloedt en resultaten kunstmatig opkrikt door processoren op volle kracht te laten werken zodra een benchmark wordt gedetecteerd. In de praktijk zijn de toestellen echter heel anders afgesteld waardoor de benchmarkresultaten nooit in de praktijk haalbaar zijn voor gebruikers.

3DMark bestraft al geruime tijd fabrikanten die knoeien met benchmarkresultaten. Deze fabrikanten worden niet langer meegenomen in de toplijsten van best scorende hardware. Ook verwijdert 3DMark alle benchmarks van de toestellen waarmee is gefraudeerd.

Eerder deze week werd ontdekt dat Huawei met diverse smartphones benchmark resultaten manipuleert. Op het moment dat er een benchmark wordt gedraaid op een Huawei smartphone, laat het toestel diverse instellingen los. Onder normale omstandigheden is het energieverbruik van processoren op Huawei smartphones beperkt om te voorkomen dat de accu te snel leeg getrokken wordt. Verder draait er ook permanent software die de temperatuur van de processor en het toestel in de gaten houdt. De prestaties van de processor worden afgestemd op de temperatuur.

Benchmark detectie

Anandtech heeft ontdekt dat beide mechanismen worden losgelaten op het moment dat er een benchmark wordt gedraaid op een Huawei smartphone. Hierdoor kan het toestel 10 tot 90 procent betere prestaties wegzetten dan onder de normale (begrensde) omstandigheden. Hierdoor geven benchmarks geen reëel beeld van de prestaties die een smartphone onder normale omstandigheden wegzet.

De benchmarkfraude kwam aan het licht toen werd gekeken wat een Huawei smartphone onder normale omstandigheden aan stroom verbruikt en aan warmte produceert in vergelijking met een situatie waarin een benchmark wordt gedraaid. Zodra een benchmark werd gedetecteerd door het toestel, kon de processor twee keer zoveel energie verbruiken en werd ook de temperatuur limiet losgelaten. Hierdoor lopen toestellen al snel warm en treedt zelfs het veiligheidsmechanisme tegen oververhitting in werking.

'Alle Chinese smartphone fabrikanten doen het'

Huawei heeft tegenover Anandtech toegegeven dat benchmarks worden gemanipuleerd. Huawei doet dit omdat het onder Chinese fabrikanten heel normaal is om benchmarks te manipuleren. Omdat iedere Chinese fabrikant dit doet, zou er weer een eerlijk vergelijk gemaakt kunnen worden. Vorig jaar werd ontdekt dat ook OnePlus actief bezig is met het manipuleren van benchmarks. Fraude werd onder andere ontdekt bij de OnePlus 3 en OnePlus 3T, maar ook bij de OnePlus 5.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie