Meeste Nederlanders al klaar voor afschakeling GSM of UMTS netwerk

Meeste Nederlanders al klaar voor afschakeling GSM of UMTS netwerk

10-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Netwerk


Zonder het te weten, zijn veel Nederlanders al voorbereid op het verdwijnen van 2G (GSM) of 3G (UMTS) netwerken in de toekomst. KPN en Vodafone hebben al aangekondigd dat tussen 2020 en 2022 de UMTS netwerken gesloten zullen gaan worden. T-Mobile overweegt te gaan stoppen met haar GSM netwerk.

Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt dat momenteel al 88 procent van de Nederlanders een telefoon of smartphone heeft met 4G ondersteuning. Dat is een stijging van 5 procentpunten ten opzichte van 2017. In het huidige groeitempo zou omstreeks 2020, het moment waarop Vodafone wil gaan stoppen met haar UMTS netwerk, al tussen de 93 en 95 procent van alle Nederlanders over een toestel met 4G ondersteuning beschikken.

Zowel KPN als Vodafone hebben al bekend gemaakt dat zij in de toekomst het 3G (UMTS) netwerk gaan uitfaseren. Vodafone stopt in januari 2020 met haar 3G netwerk, KPN volgt in januari 2022.

Gevolgen afschakelen 3G verwaarloosbaar

De gevolgen van het uitfaseren van het 3G netwerk voor consumenten is nagenoeg nihil. Door juist 3G uit te schakelen in plaats van 2G, blijven alle mobiele telefoons en smartphones werken. Alle telefoons en smartphones met 3G ondersteuning beschikken namelijk ook over 2G ondersteuning. Door het 3G netwerk uit te schakelen kunnen deze toestellen terugschakelen naar 2G of opschakelen naar 4G als hiervoor de ondersteuning in het toestel aanwezig is. Zo blijven alle klanten in ieder geval bereikbaar. 

T-Mobile kiest wellicht voor afschakelen 2G netwerk

T-Mobile zal er waarschijnlijk juist voor gaan kiezen om op termijn het 2G netwerk af te schakelen. Om een 2G netwerk op een goede manier in de lucht te houden is namelijk behoorlijk wat frequentiespectrum nodig die beter en efficiënter ingezet kan worden voor 3G of 4G netwerken.

Wanneer T-Mobile het 2G netwerk afgeschakeld zou worden, betekent dit voor de kleine groep mensen die gebruik maken van een 'ouderwets' GSM toestel, dat zij niet meer bereikbaar zijn. T-Mobile heeft nog geen datum genoemd waarop de provider overgaat tot het afschakelen van het 2G of het 3G netwerk.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie