Grootschalige reparatiefraude koste Apple miljarden

Grootschalige reparatiefraude koste Apple miljarden

11-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


In de afgelopen jaren is Apple geconfronteerd met grootschalige fraude met reparaties van Apple iPhones. De fraude heeft het bedrijf naar verluidt miljarden dollars gekost.

The Information, een website voor onderzoeksjournalistiek, tekent op dat Apple al in 2013 grootschalige fraude met reparaties op het spoor is gekomen. De fraude werd vooral gepleegd in China.

Fraudeurs kochten nieuwe iPhones en vervingen dure componenten zoals processoren, beeldschermen en geheugen door nep-componenten. Vervolgens werd het toestel als 'defect' ingeleverd om aanspraak te kunnen maken op het ruilen tegen een nieuw model. Vervolgens begon het spelletje weer van voor af aan.

De fraudeurs verdienden veel geld aan het doorverkopen van de dure componenten uit de iPhones. Iedereen die meehielp bij de fraude pikte een graantje mee. Op het hoogtepunt zouden rondom Apple Stores in grote Chinese steden willekeurige voorbijgangers gerecuteerd zijn om een 'defecte iPhone' om te ruilen voor een nieuw model. Doordat telkens andere mensen kwamen om iPhones in te leveren, viel de fraude pas in een later stadium op.

Miljarden fraude

Apple is de fraude naar verluidt op het spoor gekomen omdat het aantal reparatieverzoeken in diverse Chinese Apple Stores een factor 20 hoger lag dan elders. Apple had voor 2013 naar verluidt 1,6 miljard dollar gebudgeteerd aan servicekosten, maar gaf uiteindelijk 3,7 miljard dollar aan servicekosten uit in China. De 2,1 miljard dollar die extra is uitgegeven zijn mogelijk grotendeels veroorzaakt door de fraude.

Sinds de fraude aan het licht is gekomen heeft Apple in stilte verschillende maatregelen doorgevoerd om de fraude te voorkomen. Op de eerste plaats zijn alle componenten in iPhones voorzien van een speciale coating die onder speciaal licht oplichten en daarmee herkend kunnen worden als originele Apple onderdelen. Ten tweede controleert het iOS besturingssysteem tegenwoordig ook zelf of er authentieke hardware in de iPhone is gebruikt. Op de derde plaats ruilt Apple tegenwoordig iPhones niet direct meer om. Eerst wordt een toestel beoordeeld in een reparatiecentrum. 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie