Android smartphones in Europa mogelijk duurder door Europese boete voor Google

Android smartphones in Europa mogelijk duurder door Europese boete voor Google

17-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Smartphones worden in Europa mogelijk duurder vanwege de mega-boete van 4,3 miljard euro die Google eerder dit jaar opgelegd heeft gekregen voor machtsmisbruik met het Android besturingssysteem. Om aan de regels van de EU te voldoen ziet Google zich genoodzaakt smartphone producenten geld te gaan vragen voor de installatie van bijvoorbeeld de Google Play Store.

Google kreeg in juli een boete van 4,34 miljard euro opgelegd van de Europese Commissie (EC) aangezien het bedrijf zich volgens de EC schuidig heeft gemaakt aan machtsmisbruik met het Android besturingssysteem. Volgens de EC trekt Google eigen diensten, zoals bijvoorbeeld haar zoekmachine, voor op Android smartphones en benadeelt hiermee de concurrentie.

Google ging onlangs in hoger beroep tegen de boete en lijkt daarnaast de Europese Commissie een nieuwe hak te willen zetten door smartphone fabrikanten die Android smartphones in Europa willen uitbrengen geld te gaan vragen voor het gebruik van de Google Play Store. Google ziet dit als enige manier om aan de Europese regelgeving te voldoen. Dit betekent dat Android smartphones in Europa waarschijnlijk duurder gaan worden.

De ene dienst leverde omzet op om de andere dienst aan te kunnen bieden

Google kon naar eigen zeggen voorheen het hele pakket aan zogenaamde 'Play Services', met daarin onder andere de Google Play Store, gratis aanbieden omdat Google geld verdient aan advertenties in bijvoorbeeld haar zoekmachine. Google gebruikt dit als reden waarom het bedrijf de verplichting oplegde om alle Google apps mee te leveren op het moment dat smartphone fabrikanten ook de Google Play Store, de applicatiewinkel voor het Android besturingssysteem, mee willen leveren. De Googe Play Store is onmisbaar voor een goede gebruikservaring omdat uit deze winkel alle populaire apps gedownload en geïnstalleerd kunnen worden.

Google Play Store nog steeds de troef van Google

Door nu geld te gaan vragen voor de installatie van bijvoorbeeld de Google Play Store, hoeft Google naar eigen zeggen de installatie van andere Google apps- en diensten niet meer verplicht te stellen. Op die manier voldoet  het bedrijf aan de Europese regels aangezien het bedrijf dan geen misbruik meer zou maken van haar concurrentiepositie. Deze 'belasting' op de Google Play Store zal er wel voor zorgen dat de kosten voor smartphone fabrikanten omhoog gaan. Deze kosten zullen waarschijnlijk doorberekend gaan worden aan de Europese consument.

De redenering van Google snijdt echter geen hout, aangezien Google met de Play Store zelf ook geld verdient. App ontwikkelaars die betaalde apps aanbieden in de Play Store moeten 30 procent van hun omzet afdragen aan Google als 'commissie'. Alleen de Google Play Store levert Google al ruim 6 miljard dollar per kwartaal aan omzet op.

Sentiment aanwakkeren met financiële prikkels

Het lijkt erop dat Google juist deze financiële zet heeft gedaan om een lange neus te maken naar de Euroepse Commissie. Europeanen gaan de Europese Commissie er nu op aankijken dat zij met de regelgeving tegen machtsmisbruik Android smartphones duurder maakt, terwijl de gewenste concurrentie waar de Europese Commissie op aanstuurt juist zou moeten zorgen voor lagere prijzen. Er zijn immers ook oplossingen denkbaar waarbij Google geen geld hoeft te vragen voor haar diensten en toch kan voldoen aan de Europese regels.

Met welk bedrag Android smartphones in Europa duurder gaan worden is nog niet bekend.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie