Toeleveranciers Apple merken terugloop in iPhone productie

16-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Verschillende toeleveranciers van Apple hebben kort na elkaar aangekondigd dat de omzet- en winstverwachting naar beneden bijgesteld moet worden. Hoewel niet bevestigd, wordt gespeculeerd dat dit te maken heeft met een terugloop in de iPhone productie door Apple.

Onlangs heeft Apple bekend gemaakt dat het bedrijf geen cijfers meer zal communiceren over het aantal verkochte producten, waaronder iPhones. Afgelopen jaren heeft Apple ieder kwartaal braaf bekend gemaakt hoeveel iPhones er verkocht waren dat kwartaal.

Apple iPhone XR (boven) en iPhone XS / XS Max (onder)
Apple iPhone XR (boven) en iPhone XS / XS Max (onder)

Dat Apple hier nu plots mee stopt, wordt door veel analisten gezien als een signaal dat Apple weet dat de iPhone verkopen over haar hoogtepunt heen zijn en vanaf nu alleen maar gaan dalen. Om dat beeld te vertroebelen communiceert Apple geen verkoopcijfers meer en kan op basis van omzet de suggestie wekken dat de zaken er beter voor staan dan daadwerkelijk het geval is, zo denken analisten.

Toeleveranciers krijgen minder bestellingen

Bloomberg tekent op dat nu al vier verschillende toeleveranciers van Apple een omzet- en winstwaarschuwing hebben gegeven. Bloomberg legt een directe link met Apple en stelt dat dit waarschijnlijk voortkomt uit een situatie dat Apple minder componenten bestelt bij deze toeleveranciers omdat er ook minder iPhones worden geproduceerd.

Onder de toeleveranciers zijn ook partijen die als enige een bepaald component produceren. Dat wordt als belangrijke indicator gezien dat Apple de productie van iPhones heeft verlaagd.

Duurdere iPhones zorgen voor stabiele of groeiende omzet

Apple introduceerde in september de Apple iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. De verkoopprijzen van vooral de iPhone XS en XS Max liggen wederom hoger dan de prijzen van de iPhones vorig jaar. De terugloop in iPhone verkopen wordt enerzijds veroorzaakt door de steeds hogere verkoopprijs, waardoor toestellen niet meer te betalen zijn voor veel mensen. Anderzijds is al langer een terugloop in de vraag naar iPhones zichbaar, vooral op ontwikkelde markten. 

Op dit moment lijkt het erop dat Apple - ondanks dat de afzet van iPhones daalt - haar omzet op pijl kan houden of zelfs kan laten groeien doordat de prijs per iPhone omhoog is gegaan.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie