Google test bel-assistent Duplex op kleine schaal in de VS

Google test bel-assistent Duplex op kleine schaal in de VS

23-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten , Toestellen


Google heeft in mei van dit jaar tijdens haar I/O Conference de toen nog experimentele nieuwe dienst 'Duplex' getoond. Duplex is een bel-assistent die bijvoorbeeld helemaal zelfstandig een kapper belt om een afspraak te maken voor een knipbeurt. De nieuwe functie is zowel revolutionair als controversieel.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, kortweg AI) gaat momenteel zo hard dat zelfs Google waarschuwt dat hier voorzichtig en verantwoord mee omgegaan moet worden. Op basis van kunstmatige intelligentie toonde Google in mei van dit jaar tijdens haar I/O Conference een experimentele nieuwe functie in Google Assistant waarbij Google Assistant zelfstandig een kapper belde om een afspraak in te plannen voor een knipbeurt. Deze nieuwe functie heeft de naam 'Duplex' gekregen en wordt nu op kleine schaal getest in de Verenigde Staten.


Video start op 35:14 van de keynote tijdens Google I/O over het autonome telefoongesprek van Google Assistant

De gebruiker van de smartphone kan via Duplex aan de smarpthone vragen om een afspraak met de kapper of in een restaurant te maken op een bepaalde dag en tijd. Vervolgens gaat Duplex volledig autonoom bellen met de kapper of het restaurant en voert zelfstandig een discussie over het tijdstip waarop de afspraak moest plaatsvinden of de reservering gemaakt moet worden.

Kunstmatige intelligentie al ver ontwikkeld

Tijdens het I/O conference toonde Google al de werking van Duplex in de praktijk. Het telefoongesprek toonde niet alleen aan dat kunstmatige intelligentie in staat is om computers te laten praten op een manier die niet meer te onderscheiden is van menselijke communicatie, maar ook dat kunstmatige intelligentie in staat is om dynamisch te reageren op het verloop van een telefoongesprek.

De nieuwe functie kwam Google eerder dit jaar ook direct op kritiek te staan. Voor de kapper die werd gebeld was niet duidelijk dat de gesprekspartner feitelijk een robot was. Google heeft aangegeven alle feedback die het bedrijf krijgt en heeft gekregen te zullen gebruiken in de verdere ontwikkeling van Duplex. Vandaar dat de functie nu ook met een kleine testgroep in de Verenigde Staten wordt getest.

Via
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie