'T-Mobile krijgt groen licht voor overname Tele2'

'T-Mobile krijgt groen licht voor overname Tele2'

27-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vorig jaar december maakte T-Mobile bekend van plan te zijn de Nederlandse activiteiten van Tele2 over te gaan nemen. Sindsdien wordt door de Europese Commissie onderzocht of de overname negatief uitpakt voor de concurrentie in Nederland. Volgens ingewijden zou de Europese Commissie van plan zijn goedkeuring te gaan geven voor de overname.

Ingewijden melden aan Reuters dat de Europese Commissie later deze week onvoorwaardelijke toestemming gaat geven aan T-Mobile voor de overname van Tele2. Eerder uitte de Europese Commissie nog zorgen over de overname in een zogenaamd 'statement of objections'. De bekendmaking wordt eind deze week verwacht.

Eind vorig jaar maakte T-Mobile bekend de Nederlandse activiteiten van Tele2 over te willen gaan nemen. Daarbij wordt moederbedrijf Deutsche Telekom voor 75 procent eigenaar van de Nederlandse activiteiten van Tele2 en behoudt Tele2 zelf een minderheidsbelang van 25 procent.

Wederom van vijf naar drie spelers

Als de Europese Commissie goedkeurng geeft voor de overname, dan is het beleid van de Nederlandse overheid om vijf spelers te krijgen op de Nederlandse mobiele markt opnieuw mislukt. Sinds de veiling van de 2.600 MHz band in 2010 zette de Nederlandse overheid in op het creëren van meer concurrentie door vijf spelers een pakket aan frequenties te geven. Naast de drie bestaande spelers KPN, Vodafone en T-Mobile kregen ook Tele2 en destijds een combinatie van UPC en Ziggo een frequentiepakket.

Tijdens de grote frequentieveiling in 2012 werd het beschikbare pakket aan frequenties onder vier spelers verdeeld: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Met de samengang van Vodafone en Ziggo vorig jaar verdween al een speler met mobiele mogelijkheden. Nu ziet het er naar uit dat ook het mobiele netwerk van Tele2 in Nederland gaat verdwijnen en samengevoegd gaat worden met het netwerk van T-Mobile. Uit eerdere analyse van GSM Helpdesk bleek al dat het netwerk van T-Mobile daarmee onnavolgbaar zal gaan worden.

Einde aan de felle concurrentiestrijd?

T-Mobile en Tele2 hebben elkaar afgelopen vier jaar - sinds het moment dat Tele2 haar 4G netwerk opende in Nederland - flink bevochten. Beide providers moesten daarnaast ook opboksen tegen Vodafone en KPN. Begin vorig jaar brak T-Mobile de markt open door Unlimited abonnementen aan te gaan bieden. Tele2 volgde al snel met een vergelijkbaar aanbod. Doordat zowel T-Mobile als Tele2 zich hebben opgesteld als prijsvechter is er afgelopen jaren een flinke prijzenslag ontstaan waar T-Mobile en Tele2 van hebben kunnen profiteren. Het gevolg was wel dat alle mobiele aanbieders in Nederland steeds minder omzet maakte.

Met de overname van Tele2 door T-Mobile ontstaat een nieuwe partij met - gebaseerd op het huidige klantenbestand van beide providers - een klantenbestand van ruim 5 miljoen klanten en 2 miljard euro omzet per jaar. Daarmee is T-Mobile in één klap nagenoeg even groot als Vodafone. Door de overname van Tele2 door T-Mobile zou een synergievoordeel van 1 miljard euro ontstaan.

Tele2 en T-Mobile stellendat de samenvoeging van de activiteiten van Tele2 en T-Mobile noodzakelijk is om te kunnen blijven concurreren tegen KPN en Vodafone. Tele2 gaf enkele weken geleden zelfs aan dat het zelfstandig niet eens zou kunnen overleven op de Nederlandse markt. In de praktijk zal het waarschijnlijk gaan betekenen dat de concurrentiestrijd minder fel zal gaan worden omdat de markt niet meer door vier maar slechts nog door drie spelers verdeeld hoeft te worden.

Overnamedetails

T-Mobile neemt het Nederlandse deel van Tele2 over in ruil voor 25 procent van de aandelen in de nieuwe combinatie. Daarnaast doet T-Mobile ook een eenmalige betaling van 190 miljoen euro aan Tele2. T-Mobile krijgt een meerderheidsaandeel van 75 procent in de nieuwe combinatie.

De overname van Tele2 door T-Mobile moet goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Dit proces loopt al bijna een jaar. Tot het moment dat er goedkeuring komt, blijven beide bedrijven zelfstandig opereren met hun eigen strategie en veranderd er dus nog niets in de concurrentiestrijd en het aanbod richting klanten.

Pas zodra de overname is goedgekeurd door alle partijen worden beide bedrijven samengevoegd en gaan als één speler opereren. Mocht de overname afketsen, bijvoorbeeld omdat er alsnog geen goedkeuring komt vanuit de Europese Commissie, moet T-Mobile een afkoopvergoeding van 25 miljoen euro betalen aan Tele2.

Snelle integratie

De verwachting is dat wanneer er groen licht gegeven wordt voor de overname van Tele2 door T-Mobile de samenvoeging van beide bedrijven redelijk snel uitgevoerd kan worden. De meeste antennes van Tele2 staan opgesteld op locaties of in masten van T-Mobile. Daarnaast heeft Tele2 nog steeds een roaming overeenkomst met T-Mobile voor spraak- en dataverkeer over het GSM en UMTS netwerk (2G en 3G) zodat klanten gebruik kunnen maken van deze netwerken op het moment dat de 4G dekking van Tele2 niet beschikbaar is.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie