Europese consumentenorganisaties klagen over locatietracking door Google

Europese consumentenorganisaties klagen over locatietracking door Google

27-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Consumentenorganisaties uit diverse Europese landen, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben bij nationale toezichthouders op de bescherming van persoonsgegevens klachten ingediend tegen Google. Volgens een gezamenlijk statement zou Google onrechtmatig locatiegegevens van gebruikers verzamelen.

Iedere gebruiker van een Android smartphone stuurt bewust- of onbewust locatiegegevens naar Google. Gebruikers van Android smartphones kunnen in Google Maps een tijdlijn zien met hun locatiegeschiedenis. Op die manier kunnen gebruikers exact zien op welke dag zij zijn geweest.

Volgens Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, is Google in overtreding met het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers. Om die reden zijn consumentenorganisaties uit verschillende Europese landen naar nationale toezichthouders rondom bescherming van persoonsgegevens gestapt. De Consumentenbond heeft deze klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gebruikers van Android smartphones kunnen het verzamelen van locatiegegevens voor de tijdlijn uitschakelen. Het delen van locatiedata staat standaard aan en wordt ook automatisch geactiveerd op het moment dat bepaalde apps worden gebruikt. Volgens de consumentenorganisaties geven gebruikers van Android toestellen daarmee niet de expliciete toestemming die van hen gevraagd zou moeten worden. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 54 procent van alle Nederlanders niet eens weten dat zij locatiegegevens delen met Google.

Opvragen locatiegegevens door apps en webbrowser

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat naast locatiegeschiedenis, diverse apps en de webbrowser ook locatiegegevens verzamelen. Dit kan zelfs wanneer de GPS ontvanger is uitgeschakeld. In dat geval wordt de locatie van de gebruiker bij benadering bepaald (in stedelijke omgevingen tot op circa 300 meter nauwkeurig) op basis van mobiele netwerken. Willen gebruikers deze locatiegegevens uitschakelen, dan moeten zij in hun Google account in de privacy instellingen de instellingen voor web- en appactiviteit aanpassen.

Eerder dit jaar gaf onderzoeker Jonathan Mayer van de Princeton University al aan dat Google hoe dan ook fout zit met deze manier van werken. Doordat locatiegegevens op twee locaties uitgeschakeld moeten worden, wordt een schijnbeeld gecreerd aan gebruikers dat wanneer zij de locatievoorziening uitschakelen geen locatiegegevens meer delen met Google.

De makkelijkst uitschakelbare optie is de meest onschuldige optie

Het uitschakelen van de tijdlijn-optie is nog relatief simpel. Hoewel deze optie het meest zichtbaar is voor gebruikers, is deze juist het meest onschuldig. Het is vooral de locatievoorziening bij app- en webgebruik waarbij de privacy van de gebruiker daadwerkelijk in het geding kan zijn. Deze data wordt door Google bijvoorbeeld gebruikt voor gerichte advertenties.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie