'Nieuwe high-end smartphone processor Qualcomm heet Snapdragon 855'

'Nieuwe high-end smartphone processor Qualcomm heet Snapdragon 855'

04-12-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Qualcomm gaat later vandaag op Hawaii haar nieuwe semiconductors voor 2019 presenteren. Verwacht wordt dat Qualcomm ook de nieuwe high-end smartphone processor voor 2019 gaat presenteren, de opvolger voor de huidige Snapdragon 845 processor die in veel high-end smartphones te vinden is. Volgens de laatste geruchten zal de nieuwe chipset luisteren naar de naam 'Snapdragon 855'.

Vandaag trapt Qualcomm op Hawaii haar jaarlijkse conferentie af. Traditioneel vindt op de eerste dag van dit event een introductie keynote plaats waar Qualcomm haar nieuwe producten voor 2019 gaat presenteren.

Al weken wordt gespeculeerd dat Qualcomm tijdens de conferentie de opvolger voor de huidige Snapdragon 845 processor gaat presenteren. Volgens eerdere geruchten zou deze processor gaan luisteren naar de naam 'Snapdragon 8150'. Vlak voor de keynote van start gaat is uitgelekt dat de naam waarschijnlijk toch gewoon 'Snapdragon 855' gaat worden. Het nummer '8150' zou een interne werknaam voor de chipset geweest zijn, meldt tech-insider Ronald Quandt op Twitter.

De Snapdragon 855 wordt de opvolger voor de huidige Snapdragon 845 processor die in een groot aantal high-end smartphones van 2018 gebruikt wordt. Traditioneel kondigt Qualcomm haar nieuwe processor op de eerste dag van haar event aan en komt enkele dagen daarna met de technische details over de processor. Het lijkt erop dat Qualcomm dit jaar dezelfde tactiek zal gebruiken.

Volgens de nu bekende details zal de Snapdragon 855 processor de eerste processor van Qualcomm gaan worden die wordt geproduceerd op de 7 nanometer schaal. Huidige high-end processoren worden geproduceerd op een 10 nanometer schaal. Deze kleinere schaal heeft als voordeel dat de processor nóg efficiënter en energiezuiniger is. Apple gebruikt in haar nieuwste Apple iPhones (iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR red.) ook al een processor die op de 7 nanometerschaal is geproduceerd (de Apple A12 processor red.). Daarnaast heeft Huawei ook al een 7 nanometer processor gepresenteerd in de vorm van de Kirin 980 procerssor.

Gold en silver cores

De Snapdragon 855 wordt wederom een octa-core processor die is opgebouwd volgens het big.LITTLE principe. De processor bevat feitelijk twee dual-core processoren en één quad-core processor, waarbij de twee dual-core processoren zijn gebouwd voor snelheid en de quad-core processor is gebouwd voor efficiëntie en energiebesparing. Qualcomm gaat dit respectievelijk 'Gold' en 'Silver' cores noemen, waarbij Gold de naam is voor de snelle kernen en Silver verwijst naar de efficiënte kernen van de processor.

De kloksnelheid van de nieuwe processor gaat naar verluidt 2,6 GHz bedragen voor de 'Gold cores' en 1,7 GHz voor de 'Silver cores'.

Neurale processing unit

Net als Huawei en Apple gaat ook Qualcomm de Snapdragon 855 chipset voorzien van een zogenaamde 'Neural Processing Unit', kortweg NPU. Dit is een speciale processor voor kunstmatige intelligentie. Een NPU is in staat om middels 'machine learning' zelf patronen te leren herkennen in het gebruik van een toestel door een gebruiker en hierop de smartphone te optimaliseren.

Tablet- en laptop versie

Naast de Qualcomm Snapdagon 855 zou Qualcomm ook werken aan een tablet- en laptopuitvoering van de processor. Deze processor is bedoelt voor tablets en laptops die draaien op Chrome of Windows. De laatste tijd richt Qualcomm haar pijlen sterker op deze categorie apparaten. Deze tablet- en laptop processor zou naar verluidt nog hogere prestaties weg kunnen zetten.

Beide processoren komen begin volgend jaar beschikbaar en zullen naar verwachting de meeste high-end smartphones in 2019 aan gaan drijven.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie