Nederlanders bankieren vaker op smartphone dan via internetbankieren

Nederlanders bankieren vaker op smartphone dan via internetbankieren

31-01-2019  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


In 2018 betaalden Nederlanders voor het eerst vaker met een mobiel bankieren-app dan via internetbankieren. Verder werd ook vaker contactloos betaald dan door het insteken van de betaalkaart. Minder dan 2 procent van alle overboekingen wordt nog op papier gedaan. Dat heeft Betaalvereniging Nederland bekend gemaakt.

Het gebruik van apps voor mobiel bankieren op smartphones en tablets heeft in het derde kwartaal van 2018 voor het eerst het gebruik van internetbankieren op laptops en desktops overtroffen, met een aandeel van 52 procent. Afgelopen jaar werden in totaal naar schatting 1,03 miljard enkelvoudige elektronische overboekingen via mobiel bankieren en internetbankieren uitgevoerd, voor ongeveer EUR 1,95 biljoen. Een jaar eerder deden Nederlanders nog 952 miljoen elektronische overboekingen. Het aandeel via apps voor mobiel bankieren was 43 procent in het laatste kwartaal van 2017.

56 procent pin- en creditcardbetalingen contactloos

Afgelopen jaar werden 4,37 miljard pin- en creditkaartbetalingen gedaan, 12,9 procent meer dan in 2017, voor een totaalbedrag van EUR 115 miljard. Het aandeel contactloze betalingen, met pinpassen, creditkaarten, smartphones en zogeheten ‘wearables’ (sieraden en horloges met ingebouwde contactloze betaalchip) bedroeg eind vorig jaar 56 procent. Een jaar eerder was dat aandeel nog net iets minder dan de helft (49 procent).

In 2018 werden naar schatting nog maar 18,8 miljoen overschrijvingsopdrachten op papier verwerkt, een kleine 1,8 procent van alle enkelvoudige overboekingen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie