Na de zomer grote update voor Xperia X10

20-04-2010  |  Tim Wijkman van Aalst


Sony Ericsson brengt in de tweede helft van dit jaar een update uit naar waarschijnlijk Android 2.1 voor de Sony Ericsson Xperia X10. Multitouch zal echter geen onderdeel van de update zijn.

Bij de lancering van de Sony Ericsson Xperia X10 beloofde Sony Ericsson dat kopers van het toestel niet snel meer zouden moeten overschakelen op een nieuwe mobiele telefoon aangezien de Sony Ericsson Xperia X10 mee zou gaan groeien op de ontwikkelingen. "Door nu de meest actuele hardware te gebruiken en de mogelijkheid om het toestel softwarematig steeds weer up to date te maken, zal de Sony Ericsson Xperia X10 niet snel verouderen." vertelde Harold de Kort, communicatiemanager bij Sony Ericsson, tijdens de lancering van het toestel eind vorig jaar. De Zweeds-Japanse Joint Venture beloofde gedurende de levensduur van de Sony Ericsson Xperia X10 aan de software en mogelijkheden van de telefoon te blijven ontwikkelen, waardoor de telefoon nog lange tijd actueel zou blijven.

Sony Ericsson Xperia X10 krijgt later dit jaar een Android 2.1 update
Sony Ericsson Xperia X10 krijgt later dit jaar waarschijnlijk een Android 2.1 update

Een eerste grote ontwikkeling wordt waarschijnlijk de upgrademogelijkheid naar Android 2.1. Momenteel draait de Sony Ericsson Xperia X10 nog op het oudere Android 1.6, maar zit de telefoon qua functionaliteit al tegen Android 2.1 aan. Standaard ondersteunt Android 1.6 bijvoorbeeld geen flitser en digitale zoom bij de camera, twee functies die Sony Ericsson zelf in Android 1.6 heeft ontwikkeld. Ook andere 'beperkingen' in Android 1.6, zoals het gemis van bluetooth 2.1 en Exchange ondersteuning heeft Sony Ericsson zelf ook al met software aanpassingen opgelost. Een mogelijke update naar Android 2.1 zal op het oog dus geen hele grote verschillen gaan bieden ten opzichte van de huidige versie van Android.

"Nog voor de grote update in de tweede helft van 2010 zal Sony Ericsson nog enkele andere kleinere en grotere updates gaan distribueren die zowel de functionaliteit als de gebruikservaring van de Sony Ericsson Xperia X10 verder zullen verbeteren." zegt Harold de Kort tegenover GSM Helpdesk Nederland. Een erg interessante uitspraak, waaruit af te leiden valt dat in de nabije toekomst nog enkele toevoegingen te verwachten zijn in lijn met het huidige productportfolio van Sony Ericsson.

Multitouch
Grootste punt van speculatie is momenteel de multitouch functionaliteit die een eventuele Android 2.1 update met zich mee zou brengen. Multitouch is een optie waarmee bijvoorbeeld met twee vingers op het scherm in- en uitgezoomd kan worden. Harold de Kort: "Multitouch zal geen functie zijn in toekomstige updates voor de Sony Ericsson Xperia X10 aangezien het toestel door haar software en hardwareconfiguratie multitouch niet ondersteund. Wel zal de besturing en gebruikservaring van de telefoon verder verbeterd worden en zal Sony Ericsson met een eigen intuïtieve manier van bijvoorbeeld in- en uitzoomen gaan komen."

Andere opties die met een eventuele Android 2.1 update beschikbaar komen voor de Sony Ericsson Xperia X10 zijn ondermeer verbeteringen in het virtuele toetsenbord en de agenda. Daarnaast zal de internet browser van de Xperia X10 ook HTML5 gaan ondersteunen.

Hoewel Sony Ericsson haar eigen interface ook voor een hogere versie van Android geschikt moet maken, zal aan de interface niet veel veranderen. Sony Ericsson doet zelf nog geen uitspraken over welke versie van Android in de tweede helft van dit jaar op de Sony Ericsson Xperia X10 uitgerold zal worden en bevestigt derhalve nog niet dat het om een Android 2.1 update gaat.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie