Mobiele telefoon nekt de telefooncel

12-01-2011  |  Tim Wijkman van Aalst


KPN stopt met de exploitatie van openbare telefooncellen. Door de opkomst van de mobiele telefoon sinds midden jaren '90 is het gebruik van openbare telefooncellen drastich afgenomen.

KPN stopt met de exploitatie van openbare telefooncellen in Nederland. De ouderwetse telefooncel is de afgelopen jaren verdrongen door de mobiele telefoon. In 2008 schrapte toenmalig Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk de verplichting voor KPN om één telefooncel per 5000 inwoners te blijven exploiteren.

Telefooncel legt het af tegen de mobiele telefoon
Telefooncel legt het af tegen de mobiele telefoon

Sinds 1931 exploiteert voormalig staatsbedrijf KPN (PTT Telecom) in Nederland openbare telefooncellen. Op haar tachtigste verjaardag gaat de KPN telefooncel dan nu echt verdwijnen.

Een aantal gemeenten heeft gekozen voor nieuwe telefooncellen met reclame. Deze nieuwe, vierkante telefooncellen met reclame worden samen met reclamebedrijf Hillenaar geëxploiteerd. Hillenaar zal de exploitatie van de telefooncellen voortzetten in samenwerking met het bedrijf RBL Telecom. Deze partij zal ook de exploitatie van zo’n 250 telefooncellen zonder reclame voortzetten. Daarmee verdwijnt de telefooncel niet geheel uit het Nederlandse straatbeeld maar zullen telefooncellen niet meer onder KPN naam worden aangeboden.

In 2008 verviel voor KPN de wettelijke verplichting om te zorgen voor één telefooncel op elke 5000 inwoners. Sindsdien heeft KPN alle gemeenten de gelegenheid gegeven om te oordelen over nut en noodzaak van de telefooncellen in hun plaats. In overleg met de betrokken gemeenten heeft KPN inmiddels duizenden onrendabele telefooncellen verwijderd.

Voor niet openbare telefooncellen, zoals gevestigd in bijvoorbeeld vakantieparken en verzorgingsinstellingen blijft alles bij het oude.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie