Preview: Samsung Galaxy Note live op de IFA

02-09-2011  |  Tim Wijkman van Aalst


Samsung heeft gisteren op de IFA met de Samsung Galaxy Note een bijzondere nieuwe smartphone aangekondigd. De Samsung Galaxy Note belooft het nieuwe vlaggenschip van Samsung te worden.

Samsung heeft gisteren aan de vooravond van de IFA de Samsung Galaxy Note aangekondigd. De Samsung Galaxy Note is in meerdere opzichten een bijzondere smarthone te noemen. Daarbij springt haar grote 5,3 inch Super AMOLED beeldscherm het meeste in het oog. Niet eerder bracht Samsung een smartphone uit met zo'n groot beeldscherm. Het toestel laat eigenlijk dan ook het midden tussen een tablet en een smartphone.

Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note

De Samsung Galaxy Note is op de tweede plaats erg bijzonder omdat de telefoon een 1,4 GHz dual-core processor heeft meegekregen. Hiermee heeft de Galaxy Note een tweede primeur te pakken, want in geen andere smartphone is eerder zo'n snelle processor toegepast. Natuurlijk vraagt een dergelijk groot beeldscherm en snelle processor behoorlijk wat energie. Een derde bijzonderheid is dan ook te vinden in de accu, die met een capaciteit van 2500 mAh ook de krachtigste accu is die ooit in een mobiele telefoon is toegepast.

Samsung Galaxy Note in vergelijking met de Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy Note in vergelijking met de Samsung Galaxy S II

Door het grote beeldscherm is de Samsung Galaxy Note natuurlijk een stukje groter dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II, iets wat op bovenstaande foto ook goed tot uiting komt. Het toestel is met een hoogte van 14,7 en een breedte van 8,3 centimeter natuurlijk aan de stevige kant, de dikte van net iets minder dan 10 millimeter valt natuurlijk wel erg mee. Het toestel weegt 178 gram. Door haar afmetingen en gewicht laat het toestel eigenlijk het midden tussen een tablet en een smartphone en combineert de voordelen van beide werelden.

Beeldscherm
De Samsung Galaxy Note is voorzien van een Super AMOLED beeldscherm. Door de combinatie van de Super AMOLED technologie, de grote diameter (5,3 inch) en een hoge HD resolutie (800 x 1280 pixels) is het beeldscherm kleurrijk, helder en erg scherp. Daarnaast zorgt de hoge resolutie en de grote diameter ervoor dat minder gescrolld, gezoomd en gewisseld hoeft te worden in en tussen applicaties. Applicaties kunnen bijvoorbeeld split-screen functioneren.

Aantekeningen maken en schrijven op het beeldscherm van de Galaxy Note
Aantekeningen maken en schrijven op het beeldscherm van de Galaxy Note

S Pen technologie
De Samsung Galaxy Note dankt haar naam aan de 'S Pen technologie', hiermee kan met een meegeleverde stylus / pen de hele smartpone bediend worden. Daarnaast biedt de S Pen technologie de mogelijkheid om handgeschreven aantekeningen en tekeningen maken. De speciale applicatie 'S Memo' is het mogelijk om allerlei zelfgemaakte content op te slaan. Van afbeeldingen en stemopnamen tot handgeschreven notities, tekeningen en tekst. Het is daarnaast natuurlijk ook mogelijk om de S Pen in diverse andere applicaties te gebruiken, bijvoorbeeld in Samsung's nieuwe chatdienst ChatON.

Communicatie
De Samsung Galaxy Note is goed vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S II. Bij de presentatie van de Samsung Galaxy S II in februari van dit jaar moesten we al constateren dat de Galaxy S II op dat moment de meest uitgebreide en meest complete smartphone van dit voorjaar zou worden. Met de Samsung Galaxy Note kan Samsung deze titel ook in de tweede helft van dit jaar vasthouden. De Galaxy Note gaat namelijk nóg een stapje verder dan de Galaxy S II al deed.

De Samsung Galaxy Note biedt vele manieren om toegang te krijgen tot het internet. Op de eerste plaats is er natuurlijk de uitgebreide netwerkondersteuning voor mobiele netwerken. Naast Quad-band GSM ondersteuning (GSM 850/900/1800/1900 netwerken) biedt de Galaxy Note ook Quad-band UMTS ondersteuning, zodat met de Galaxy Note nagenoeg over de hele wereld van mobiel internet gebruik gemaakt kan worden. Het toestel biedt de zogenaamde 'HSPA+ ondersteuning' wat wil zeggen dat de telefoon extra hoge downloadsnelheden van 21 Mbps en uploadsnelheden tot 5,76 Mbps over mobiele netwerken haalbaar zijn. Bijzonder is dat de Samsung Galaxy Note daarnaast al is voorbereid op toekomstige LTE netwerken, de vierde generatie mobiele netwerken waarover in de toekomst aanzienlijke datasnelheden tot 150 Mbps haalbaar zullen zijn.

Naast uitgebreide ondersteuning voor mobiele netwerken beschikt de Galaxy Note natuurlijk ook over Wi-Fi ondersteuning. Doordat het tostel overweg kan met Wi-Fi a/b/g/n netwerken, kan het toestel met eigenlijk alle Wi-Fi routers verbinding maken. Over de snelste netwerken zijn hierdoor snelheden haalbaar tot 540 Mbps.

Rechterzijde Samsung Galaxy Note
Rechterzijde Samsung Galaxy Note

Rondje rondom de Samsung Galaxy Note
Eigenlijk is de Samsung Galaxy Note een groot uitgevallen Samsung Galaxy S II. Net als de Galaxy S II heeft de Galaxy Note aan de rechterbovenzijde de aan/uit toests zitten, waarmee de telefoon geheel in- of uitgeschakeld kan worden of in- of uit stand-by gezet of gehaald kan worden.

Linkerzijde Samsung Galaxy Note
Linkerzijde Samsung Galaxy Note

Aan de linkerzijde van de Galaxy Note zijn de volumetoetsen geplaatst. Vanaf de zijkant bekeken is ook zichtbaar dat het toestel met nog geen 10 millimeter dikte erg plat is. Het toestel is wel iets dikker dan de Galaxy S II, maar dit wordt vooral veroorzaakt door de grote en krachtige accu in de Galaxy Note.

Onderzijde Samsung Galaxy Note
Onderzijde Samsung Galaxy Note

Aan de onderzijde heeft de Samsung Galaxy Note net als de Galaxy S II een MicroUSB poort. Deze poort wordt gebruikt voor de oplader, datakabel en eventuele verbindingskabels waarmee andere USB apparatuur zoals een hardeschijf, geheugenstick of zelfs een muis op het toestel aangesloten kunnen worden. De MicroUSB poort kan middels een adapter ook gebruikt worden als HDMI uitgang, waarmee de Galaxy Note aangesloten kan worden op een HD televisie.

Aan de onderzijde van de Samsung Galaxy Note is daarnaast ook een grote uitsparing zichtbaar waarin de S Pen stylus geschoven kan worden. Zo is de S Pen altijd bij de hand.

Bovenzijde Samsung Galaxy Note
Bovenzijde Samsung Galaxy Note

Aan de bovenzijde van de Galaxy Note is alleen de 3,5 mm audiojack geplaatst, ook in dit opzicht wijkt de Galaxy Note dus niet af van de Galaxy S II.

Achterzijde Samsung Galaxy Note
Achterzijde Samsung Galaxy Note

Aan de achterzijde heeft de Samsung Galaxy Note een 8 megapixelcamera met een krachtige LED flitser. Met de camera kunnen naast 8 megapixel foto's ook Full HD video's opgenomen worden.

De Samsung Galaxy Note wordt medio het vierde kwartaal in Nederland op de markt verwacht. Wat de verkoopprijs van het toestel gaat worden, moet nog bepaald gaan worden, maar gezien haar positionering tussen tablets en smartphones zal de bepaling van de prijs van het toestel een lastig vraagstuk gaan worden voor Samsung.Laatste Nieuws2 Reacties
Ramon Speelpenning plaatste dit 17 sep 2011

Waanzinnig toestel. In de praktijk ligt mijn ipad altijd thuis en merk thuis toch dat ik het meeste doe op mijn iphone omdat ik die altijd bij me draag. Deze Galaxy Note met zijn 5.3 inch display is voor mij dus perfect en ik ga hem zeker aanschaffen wanneer hij beschikbaar is tenzij de iphone 5 met een scherm van minimaal 4.5 inch komt. Die kans lijkt me klein denk ik.

Frits de Vries plaatste dit 04 sep 2011

De Samsung Note wordt mijn nieuwe telefoon. Ik heb alle Nokia Communicators gehad, maar daar komt geen nieuwe meer van. Een 10\'\' tablet is veel te groot voor onderweg en je wil daarvoor toch niet een aparte tas gaan meesjouwen. Dan liever een Macbook Air. De 5.3\'\' Note is hanteerbaar en kan prima dubbelen als tablet. Daarvoor is een \'te grote telefoon\' aan je oor een acceptabele concessie en hij past in borst- of jaszak. Compliment Samsung. Dit is de \'next level\' Communicator.

Geef ook je reactie