Apple wint Amerikaanse rechtszaak tegen Samsung

Apple wint Amerikaanse rechtszaak tegen Samsung

25-08-2012  |  Tim Wijkman van Aalst


De geruchtmakende rechtszaak tussen Apple en Samsung in de Verenigde Staten is onverwacht snel tot een einde gekomen. De jury veroordeelde Samsung unaniem voor grootschalige patentinbreuken.

De rechtszaak tussen Apple en Samsung in de Verenigde Staten, onder leiding van de Amerikaanse rechter Lucy Koh, is onverwacht snel tot een einde gekomen. Na enkele dagen van beraad heeft de jury van negen burgers in deze rechtzaak haar oordeel gevormd. Samenvattend kan gesteld worden dat Apple nagenoeg vrijgesproken is van alle aanklachten van Samsung en Samsung op haar beurt veroordeeld is voor nagenoeg alle aanklachten van Apple. Hierdoor moet Samsung een bedrag van 1,049 miljard dollar aan Apple betalen als schadevergoeding.

Met de uitspraak in de hand kan Apple een kort geding aanspannen waarin een verkoopverbod wordt geëist op alle producten waarmee Samsung volgens de jury inbreuk heeft gemaakt op patenten van Apple. Door de uitspraak van vannacht zal een verkoopverbod waarschijnlijk direct worden toegekend. De jury achtte onder andere bewezen dat de Samsung Galaxy Tab 10.1, de Samsung Galaxy S II, De Samsung Galaxy Nexus, en de Google Nexus S van Samsung inbreuken maken op patenten van Apple.

Samsung is diep teleurgesteld
Aangezien de uitspraak een zware klap betekent voor Samsung is het niet verwonderlijk dat het Zuid Koreaanse bedrijf diep teleurgesteld reageert. In een verklaring laat Samsung weten dat de overwinning van Apple een klap betekent voor de complete smartphone industrie. Volgens Samsung bewijst de uitspraak dat het patentrecht dermate gemanipuleerd kan worden dat één bedrijf het monopoly kan hebben op afgeronde hoeken op een toestel en technologie die door andere bedrijven dagelijks wordt verbeterd. Volgens Samsung leidt de uitspraak tot concurrentiebeperking, minder keuzevrijheid en hogere prijzen.

Apple viert feest
In de gelederen van Apple is het momenteel feest. Het bedrijf laat in een verklaring weten dat de rechtszaak over normen en waarden ging. Volgens Apple laat de uitspraak van de rechtbank zien dat het kopieergedrag van Samsung verder ging dan we al dachten.

Uitspraak interpreteren
Zowel Apple, Samsung als de Amerikaanse rechter Lucy Koh moeten nu de uitspraak van de jury gaan interpreteren. Rechter Lucy Koh moet tot een definitieve uitspraak komen waarin ook vastgesteld wordt welk bedrag Samsung aan Apple moet gaan betalen. De jury hielt het in haar uitspraak op ruim 1 miljard dollar, maar dit bedrag kan door de rechter nog veranderd worden. Apple eiste een schadevergoeding van 2,5 miljard dollar

Apple zet plannen tegen Android verder door
Apple heeft er eerder geen geheim van gemaakt dat het bedrijf Android tot op de grond wilde gaan afbreken. Gesteund door de uitspraak wordt verwacht dat Apple haar strijd verder door gaat zetten en gaat intensiveren in de hoop dat vooral kleinere fabrikanten van Android smartphones het platform gedag zeggen uit angst voor Apple.

Samsung geeft zich niet gewonnen
Met de schadevergoeding die Samsung nu moet betalen en de verkoopverboden die het bedrijf boven het hoofd hangen, heeft Samsung eigenlijk niets meer te verliezen. Het bedrijf heeft daarom reeds aangegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan in de hoop dat een uitspraak in hoger beroep gunstiger uit zal vallen.

Gebruikte bronnen: The New York Times, Reuters, All Things D / Wall Street Journal en The VergeLaatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie