Honderste LTE netwerk gaat in bedrijf

Honderste LTE netwerk gaat in bedrijf

11-09-2012  |  Tim Wijkman van Aalst


De wereld telt nu 100 LTE netwerken. Totaal zijn er al in 149 landen LTE netwerken beschikbaar. LTE netwerken zijn de vierde generatie mobiele netwerken en volgen huidige GSM en UMTS netwerken op.

Al sinds begin deze eeuw wordt gesproken over de komst van nieuwe LTE netwerken, in de volksmond ook wel eens '4G netwerken' genoemd, wat verwijst naar '4e generatie mobiele netwerken'. Pas sinds twee jaar zijn LTE netwerken echt in opkomst. Na lang achter gelopen te hebben, loopt de Verenigde Staten nu voorop met LTE en ook in diverse hoog ontwikkelde Aziatische landen zijn al grootschalige LTE netwerken actief. Europa loopt enigszins achter, maar ook in Europa komen steeds meer LTE netwerken van de grond. Sinds deze week staat de teller van het aantal LTE netwerken in de wereld op 100.

In 49 landen zijn ondertussen al LTE netwerken actief. Ook in Nederland zijn reeds vijf LTE netwerken in de lucht. In Nederland bieden KPN, Vodafone, T-Mobile, Ziggo en Tele2 kleinschalige LTE netwerken. De verwachting is dat aan het eind van dit jaar wereldwijd 133 LTE netwerken actief zijn.

LTE netwerken gaan de huidige GSM en UMTS netwerken opvolgen. LTE netwerken hebben een aanzienlijk grotere capaciteit en snelheid. Over een GSM (2G) netwerk zijn via de snelst mogelijke EDGE verbinding snelheden tot 59,2 Kb/s haalbaar. Via UMTS netwerken met de UMTS versneller 'HSDPA' zijn momenteel snelheden van maximaal 42 Mbps haalbaar, maar in Nederland wordt dit door geen enkel netwerk ondersteund vanwege de te beperkte capaciteit. LTE netwerken bieden standaard snelheden tot 100 Mbit/s en bieden daarnaast ook nog eens uitbreidingsmogelijkheden tot maar liefst 1 gigabit per seconde. Om die reden zullen LTE netwerken belangrijke motoren gaan worden voor de toekomstige economie.

In Nederland worden eind oktober alle bestaande en diverse nieuwe frequenties voor mobiele netwerken geveild. De Nederlandse frequentieveiling zal dan ook het startschot betekenen voor het grootschalig gaan uitrollen van LTE netwerken in Nederland. Ook fabrikanten spelen ondertussen in op de nieuwe LTE trend en brengen steeds vaker toestellen uit die ook LTE netwerken ondersteunen. Op die manier ontstaat ook een 'ecosysteem' die gebruik kan gaan maken van de nieuwe netwerken.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie