NL-Alert maakt een valse start

NL-Alert maakt een valse start

09-11-2012  |  Tim Wijkman


Vanaf aanstaande maandag, 12 november, gaat de Nederlandse overheid bij rampen en calamiteiten ook informatie naar mobiele telefoons verzenden. NL-Alert maakt echter een valse start.

Vanaf aanstaande maandag is het mogelijk om bij rampen of calamiteiten berichten van de overheid te ontvangen met informatie en aanbevelingen. Onder de naam 'NL-Alert' gaat de overheid namelijk bij rampen en calamiteiten berichten verspreiden via het zogenaamde 'cell-broadcast systeem'. De dienst maakt echter een valse start, zo is nu bekend gemaakt.

NL-Alert zal vanaf aanstaande maandag, 12 november, werken op alle Nederlandse 2G netwerken (de traditionele GSM netwerken). Op 3G (UMTS) netwerken zal NL-Alert in eerste in eerste instantie alleen bij KPN werken. T-Mobile en Vodafone stellen dat zij de cell-broadcast service pas in 2013 aan kunnen bieden.

NL-Alert zal als aanvullende dienst bij rampen of calamiteiten ingezet worden. Omdat telefoonbezitters vaak zelf aanvullende instellingen moeten maken op hun toestel om de cell broadcasting berichten te ontvangen, kan het nooit een primair waarschuwingssysteem worden. Daarnaast is al gebleken dat op dit moment slechts 3 op de 5 mobiele telefoons cell broadcasting ondersteunen.

Ce NL-Alert is gebaseerd op Cell Broadcast Service. Dit is een techniek die al sinds de komst van GSM netwerken in de jaren '90 bestaat. Cell Broadcast Service is oorspronkelijk al ontwikkeld om informatie naar alle mobiele telefoons te kunnen versturen zonder dat dit capaciteit op het netwerk kost. Informatie wordt namelijk via een apart kanaal als een soort 'radio signaal' verstuurd en wordt opgepikt en weergegeven door alle mobiele telefoons in de omgeving.

Een van de meest gebruikte mobiele telefoons van dit moment, de Apple iPhone, blijkt geen ondersteuning te hebben voor cell broadcast service. Volgens Tweakers is de Nederlandse overheid in overleg met Apple om deze functionaliteit toegevoegd te krijgen in de Apple iPhone.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


9 dagen geleden bespaarde iemand €94 per jaar

Vergelijk wat jij kan besparen op je telefoonrekening
Nieuw

26-11-2015
Huawei Mate 8
25-11-2015
LG Ray
25-11-2015
Nokia 230
06-11-2015
Blackberry Priv
29-10-2015
Oneplus X