Frequentieveiling levert 3,8 miljard euro op

Frequentieveiling levert 3,8 miljard euro op

14-12-2012  |  Tim Wijkman van Aalst


Vandaag heeft de veilingmeester van Agentschap Telecom de grootste frequentieveiling in de Nederlandse geschiedenis afgehamerd. Mobiele aanbieders betalen 3,8 miljard euro voor nieuwe licenties.

De grootste frequentieveiling uit de Nederlandse geschiedenis is vandaag ten einde gekomen. KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 mogen zich de gelukkige eigenaar noemen van gloednieuwe licenties om naast bestaande GSM (2G) en UMTS (3G) netwerken ook nieuwe LTE (4G) netwerken uit te mogen gaan rollen in Nederland. De frequentieveiling heeft de Nederlandse staat een astronomisch hoog bedrag van 3,804 miljard euro opgeleverd.

Vodafone betaalde voor haar pakket van 9 vergunningen het hoogste bedrag van 1,38 miljard euro. KPN verkreeg 15 vergunningen en moest hier 1,35 miljard euro voor op tafel leggen. T-Mobile verwierf net als KPN ook 15 vergunningen en betaalde hier 911 miljoen euro voor. Tot slot betaalde Tele2 160 miljoen euro voor de overgebleven twee vergunningen.

De meeste vergunningen hebben een looptijd van zeventien jaar. Een gedeelte van de vergunningen gaat begin 2013 in. Een ander gedeelte treedt in werking nadat de partijen hun netwerken hebben aangepast aan de nieuwe frequenties. Dat is nodig om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. De overheid vindt een omschakeling naar de nieuwe situatie zonder verstoring voor consumenten van groot belang.

Bestaande en nieuwe frequenties
Begin 2013 lopen de huidige licenties voor GSM en UMTS netwerken af. Bestaande telecombedrijven als KPN, T-Mobile en Vodafone moeten daarom hun 2G (GSM) en 3G (UMTS) licenties verlengen, wat nu middels de frequentieveiling is gebeurd. Naast de bestaande 2G en 3G frequenties zijn ook diverse nieuwe frequentiebanden onder de hamer gekomen om 4G (LTE) netwerken op te kunnen gaan zetten.

LTE netwerken, in de volksmond meestal met 4G aangeduid, volgen de huidige 3G netwerken op en zijn aanzienlijk sneller en bieden aanzienlijk meer capaciteit dan 3G netwerken. Door deze hogere capaciteit en snelheid kunnen meer mensen gelijktijdig van mobiel internet gebruik maken, gaat de verbindingssnelheid per gebruiker omhoog en kunnen ook mobiele datadiensten zich gaan ontwikkelen. Standaard 4G netwerken bieden onder laboratoriumomstandigheden downloadsnelheden van 100 Mbit per seconde, vergelijkbaar met een van de snelste internetverbindingen via de TV kabel. In de toekomst kan de snelheid nog opgekrikt worden tot een astronomisch hoge snelheid van 500 Mbit per seconde. 4G zal dus de komende jaren het antwoord worden op de steeds groter wordende capaciteitsproblemen op 3G netwerken.

Op dit moment zijn er in Nederland drie marktpartijen die mobiele diensten aanbieden met een eigen vergunning en een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daar komt vanaf 2013 dus een partij bij: Tele2. Deze partij was al op de markt maar heeft nu de mogelijkheid nog een eigen netwerk uit te rollen. Hierdoor kan er meer concurrentie ontstaan.

De bestaande partijen zijn er in geslaagd hun huidige frequentiepakket verder uit te breiden. Dat stelt hen in staat hun dienstverlening te continueren maar ook om in te spelen op de steeds grotere vraag naar mobiel internet.

De Nederlandse overheid vroeg een minimumbedrag van 470 miljoen euro voor de 41 beschikbare vergunningen. Uiteindelijk heeft de Nederlandse staat alle vergunningen verkocht voor bijna het tienvoudige van de vraagprijs. De licenties zijn per opbod verkocht via een veiling die volledig via internet heeft plaatsgevonden.

Wanneer kunnen we 4G gebruiken en wat is er voor nodig?
In Nederland zijn alreeds kleinschalige 4G / LTE netwerken actief. Hoewel deze netwerken ook officieel al commercieel in bedrijf zijn, worden deze netwerken nog niet actief gepromoot door de providers omdat de dekking ervan nog nihil is. Bestaande telecombedrijven KPN, Vodafone en T-Mobile hebben reeds hun bestaande netwerk voorbereid op de komst van 4G. Antenne installaties op de meeste plekken kunnen hierdoor meerdere netwerksignalen uitzenden waarmee haast met een druk op de knop een 4G netwerk gerealiseerd kan worden. De uitrol van 4G / LTE netwerken zal daarmee naar verwachting zeer snel gaan verlopen.

De drie grote telecomproviders spreken de verwachting uit dat al in de zomer van 2013 circa 50 procent van Nederland van 4G dekking voorzien zal zijn. In eerste instantie zullen providers zich concentreren op stedelijke gebieden en het hoofdwegennet, daarna zullen de 'witte vlekken' in het netwerk steeds meer opgevuld gaan worden.

De meeste mobiele telefoons die in Nederland nu in gebruik zijn, kunnen nog geen gebruik maken van 4G netwerken omdat de zenders in deze toestellen de 4G technologie niet ondersteunen en omdat 4G netwerken ook op andere frequenties gaan uitzenden. Alleen de nieuwste telefoons zoals de Apple iPhone 5, de Nokia Lumia 920 en de Sony Xperia V bieden al 4G ondersteuning. Het aanbod 4G toestellen zal in 2013 fors groeien.

Iedereen met een normale mobiele telefoon voor GSM (2G) en UMTS (3G) kan deze toestellen sowieso nog minimaal 17 jaar blijven gebruiken. Naast de nieuwe 4G netwerken blijven de bestaande GSM en UMTS netwerken de komende 17 jaar ook nog bestaan en met de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon in de toekomst zullen steeds meer Nederlanders 'ongemerkt' een geschikte 4G telefoon krijgen.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie