Aantal geplaatste 4G antennes groeit stevig door

09-10-2013  |  Tim Wijkman van Aalst


Uit de jongste cijfers van het Antennebureau blijkt dat Nederlandse providers in het derde kwartaal 605 nieuwe 4G antennes hebben geplaatst. Totaal telt Nederland nu al 1.718 4G installaties.

Dat providers druk bezig zijn met het uitrollen van hun nieuwe 4G netwerken, is duidelijk zichtbaar in de cijfers van het Antennebureau. Uit berekeningen van GSM Helpdesk Nederland op basis van de cijfers van het Antennebureau, hebben de vijf Nederlandse telecom aanbieders met een 4G licentie in het derde kwartaal totaal 605 nieuwe 4G antennes geplaatst. KPN heeft naar schatting het grootste aandeel in het aantal nieuwe 4G installaties aangezien KPN ondertussen al meer dan de helft van Nederland voorzien heeft van 4G dekking.

Aantal geplaatste 4G antennes groeit stevig door
Aantal geplaatste 4G antennes groeit stevig door

Ondanks de flinke inspanningen met betrekking tot de uitrol van 4G netwerken, laten de cijfers zien dat dit nauwelijks ten koste gaat van de investeringen in de oudere GSM (2G) en UMTS (3G) netwerken. Na een kleine daling in het tweede kwartaal in het aantal GSM 900 antennes, masten die uitzenden in het 900 MHz spectrum, is het aantal GSM 900 antennes in het derde kwartaal weer met 56 stuks gegroeid. Totaal staan er in Nederland nu 9803 GSM 900 antennes.

Al jaren op een rij verdwijnen er ieder kwartaal echter wel GSM 1800 antennes. Providers geven de voorkeur aan het gebruik van GSM 900 netwerken aangezien deze een betere dekking genereren. De daling in het aantal geplaatste GSM 1800 antennes was afgelopen kwartaal echter minder scherp dan in voorgaande kwartalen. Er verdwenen afgelopen kwartaal slechts 4 GSM 1800 antennes, tegenover 59 stuks in het tweede kwartaal van dit jaar. Op dit moment telt Nederland nog zo'n 3748 GSM 1800 antennes.

Naast de nieuwe 4G netwerken blijven providers ook de capaciteit van bestaande 3G netwerken flink uitbreiden. In het derde kwartaal hebben KPN, Vodafone en T-Mobile tezamen 82 nieuwe 3G antennes geplaatst. Daarmee staat de teller van het aantal UMTS antennes momenteel op 12.421.

Door de uitrol van nieuwe 4G netwerken en het gebruik van een breder frequentiespectrum voor mobiele netwerken, is de verwachting dat het totaal aantal geplaatste antennes in Nederland de komende jaren fors zal toenemen. Providers kunnen nu over zes in plaats van drie verschillende frequentiebanden beschikken. Daarnaast spelen providers steeds vaker met het zendvermogen van antennes om meer antennes in een kleinere regio te kunnen plaatsen. Op die manier genereren providers meer netwerkcapaciteit.

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 is het totaal aantal geplaatste antennes voor mobiele telefonie- en internet toegenomen met 1974 stuks, oftewel 7,68 procent. Doordat de toename van het aantal GSM 900 antennes nagenoeg wordt gecompenseerd door de afname van het aantal GSM 1800 antennes is de toename in het totaal aantal geplaatste antennes vooral toe te schrijven aan 3G en 4G netwerken voor mobiel internet.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie