Lenovo neemt onverwacht Motorola Mobility over

Lenovo neemt onverwacht Motorola Mobility over

30-01-2014  |  Tim Wijkman van Aalst


Google en het Chinese Lenovo hebben gisteren avond bekend gemaakt dat Motorola Mobility, de voormalige mobiele divisie van Motorola, door Google verkocht wordt aan Lenovo voor 2,91 miljard dollar.

Google en het Chinese Lenovo brachten gisteren nabeurs opvallend nieuws de wereld in. Google heeft na een avontuur van twee-en-een-half jaar met Motorola Mobility de voormalige mobiele divisie van Motorola verkocht aan Lenovo. Lenovo betaalt Google totaal 2,91 miljard dollar voor de overname, omgerekend zo'n 2,14 miljard euro. Google heeft de voormalige mobiele divisie van Motorola, Motorola Mobility, in augustus 2011 overgenomen van Motorola voor een bedrag van 12,5 miljard dollar.

Dat Google Motorola Mobility nu al van de hand doet is niet vreemd. Google nam Motorola Mobility in 2011 voornamelijk over vanwege het grote patentportfolio dat Motorola Mobility in bezit had en heeft. Sinds het begin van dit decennium vallen steeds vaker grote patenttrollen als Nokia, Microsoft en Apple het Android besturingssysteem aan. Met het patentportfolio van Motorola Mobility heeft Google zich beter kunnen wapenen om patentclaims te kunnen afweren.

Dat Lenovo uiteindelijk een fors lager bedrag betaalt aan Google voor de overname van Motorola Mobility is niet vreemd. Feitelijk neemt Lenovo alleen de smartphone divisie over, inclusief de merkrechten en de toekomstige roadmap van Motorola. Slechts 2.000 van alle patenten van Motorola Mobility zullen bij de verkoop overgedragen worden aan Lenovo. Het overgrote deel van alle patenten van Motorola Mobility blijft in eigendom van Google en zal als onderdeel van de deal op licentie worden gedeeld met Lenovo.

Met de overname van Motorola Mobility door Lenovo wordt het Chinese bedrijf in één keer extra gevaarlijk voor de concurrentie. Hoewel Lenovo op de smartphone markt in Europa nog geen voet aan de grond heeft, blijkt uit de recente marktonderzoeken dat Lenovo al de vijfde grootste smartphone producent ter wereld is. Met de overname van Motorola Mobility krijgt Lenovo in één klap voet aan de grond in Europa en de Verenigde Staten, waarmee het bedrijf mogelijk door kan stoten naar een top 3 positie.

Lenovo is al jaren bekend als producent van computers en laptops. Door de krimpende PC- en laptopmarkt is Lenovo zich de laatste jaren steeds meer aan het richten op de smartphone markt. Door de grote Chinese thuismarkt is Lenovo nu al één van de vijf grootste smartphone producenten ter wereld.

De overname van Motorola Mobility door Lenovo moet nog wel door de autoriteiten en andere belanghebbenden als aandeelhouders en ondernemingsraden goedgekeurd worden.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie