Facebook lijft WhatsApp in voor 19 miljard dollar

Facebook lijft WhatsApp in voor 19 miljard dollar

20-02-2014  |  Tim Wijkman van Aalst


Facebook heeft 's werelds meest populaire berichtendienst WhatsApp gekocht voor eenbedrag van 19 miljard dollar. Voor gebruikers van WhatsApp zal niets veranderen, garanderen beide bedrijven.

Facebook en WhatApp hebben bekend gemaakt dat 's werelds meest populaire berichtendienst WhatsApp door Facebook overgenomen zal gaan worden. Facebook betaalt in totaal 19 miljard dollar voor WhatsApp, omgerekend 13,8 miljard euro. Facebook betaalt 4 miljard dollar in contanten aan WhatsApp. Daarnaast krijgt WhatsApp voor 12 miljard dollar aan aandelen Facebook in bezit. Verder is in de overnamesom een bedrag van drie miljard dollar aan aandelen opgenomen die toegekend worden aan de oprichters en werknemers van WhatsApp.

WhatsApp telt op dit moment al zo'n 450 miljoen gebruikers wereldwijd. Daarmee is het de meest gebruikte messagingdienst van dit moment. Het aantal gebruikers neemt dagelijks met bijna één miljoen toe. Volgens Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, past WhatsApp juist daarom zo goed in de strategie van Facebook. Volgens Zuckerberg is het de ambitie van Facebook om de wereld met elkaar te blijven verbinden.

Ondanks het grote aantal gebruikers is WhatsApp zelf een opvallend klein bedrijf waar slechts circa 50 medewerkers in dienst zijn. WhatsApp is zeer winstgevend met een omzet van op dit moment 300 tot 500 miljoen dollar op jaarbasis. Anders dan Facebook verdient WhatsApp haar geld niet uit advertenties. WhatsApp vraagt aan alle gebruikers een vaste vergoeding van 79 of 99 cent per jaar, waarvan het bedrijf haar berichtendienst volledig kan bekostigen en onder aan de streep winstgevend is.

Met de overname van WhatsApp troeft Facebook haar grootste concurrent Google opnieuw af. Ook Google strijdt al langer om een positie op de messagingmarkt. Google moet in Facebook als sociaal netwerk al haar meerdere erkennen, aangezien het sociale netwerk van Google, Google+, nog steeds bij lange na niet zo groot is als Facebook. Ook Google's WhatsApp alternatief Google Hangouts wordt ondanks een flinke push in Android aanzienlijk minder vaak gebruikt.

Facebook heeft al langer ambities om ook op de messagingmarkt te domineren. Facebook's eigen WhatsApp alternatief Facebook Messenger wordt net als Google Hangouts aanzienlijk minder gebruikt op smartphones dan WhatsApp. De kans is groot dat Facebook in de toekomst WhatsApp als berichtendienst gaat integreren in Facebook als vervanging voor Facebook Messenger. Het gerucht ging dat ook Google op de loer lag om WhatsApp over te nemen en dat de overname van WhatsApp door Facebook daarmee ook vanuit strategie is ingegeven.

Het bedrag dat Facebook betaalt voor WhatsApp wordt vooral door aandeelhouders als 'erg hoog' beschouwd. Na de bekendmaking van de overname van WhatsApp door Facebook zakte het aandeel van Facebook op de beurzen met 3 procent. Met een geschatte omzet van circa 300 tot 500 miljoen op jaarbasis voor WhatsApp wordt openlijk de vraag gesteld hoe Facebook verwacht deze investering (snel) terug te verdienen. De overname van WhatsApp door Facebook moet nog wel door de autoriteiten goedgekeurd worden.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie