Google gaat apps ook na installatie controleren

Google gaat apps ook na installatie controleren

28-02-2014  |  Tim Wijkman van Aalst


Google gaat binnenkort een update uitrollen naar alle Android smartphones waarmee het bedrijf controle krijgt over apps die aanwezig zijn op smartphones. Daarmee moet Android veiliger worden.

Google heeft aangekondigd dat het bedrijf binnenkort een update gaat uitrollen voor de achtergrond applicatie 'Play Services'. Met de update gaat Google de controle op geïnstalleerde apps in smartphones vergroten. Google wil ervoor zorgen dat apps ook na installatie veilig blijven voor de gebruiker en niet stiekem op de achtergrond andere apps installeren, instellingen wijzigen of malware downloaden.

Google heeft de afgelopen tijd het veiligheidsbeleid rondom apps al sterk verbeterd. De code van alle apps en updates voor apps die in de Google Play Store - de applicatiewinkel voor Android apparaten - worden aangeboden, worden door Google's malware scanner 'Bouncer' gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen of malware. Bouncer is echter nog niet goed in staat om te controleren wat apps doen ná installatie op een smartphone. Zo toonden onderzoekers aan dat het mogelijk was om kwaadaardige code verborgen te houden op het moment dat deze gescand werd door Bouncer en dat het mogelijk was om apps kwaadaardige code binnen te laten halen pas nadat deze op een echte smartphone geïnstalleerd was.

Om het probleem te tackelen dat apps na installatie aanvullende code of software binnenhalen, gaat 'Play Services', de achtergrondapplicatie in het Android besturingssysteem, actief alle geïnstalleerde apps op een smartphone scannen op kwaadaardige code, malware of andere potentiële risico's voor de gebruiker. Op het moment dat een app een actie wil uitvoeren die een potentieel risico oplevert voor de gebruiker, krijgt de gebruiker van de smartphone hiervan een melding en kan deze beslissen of de actie doorgang mag vinden.

De scanner zal binnenkort middels een Play Services update op de achtergrond automatisch naar alle smartphones die draaien op Android 2.2 of hoger 'gepushed' gaan worden door Google. Gebruikers merken normaal gesproken niets van deze update.

Alle Android smartphones die draaien op Android 2.2 of hoger zijn voorzien van de Play Services achtergrondapplicatie. De Play Services software op Android apparaten is essentieel omdat de software feitelijk een kist vol met functies en gereedschap is. Deze functies en gereedschappen kunnen door applicatieontwikkelaars in apps aangeroepen worden, waardoor app ontwikkelaars niet iedere functionaliteit zelf hoeven te ontwikkelen. Groot voordeel hiervan is dat de meest gebruikte functies 'gestandaardiseerd' zijn en onder controle van Google zo efficiënt mogelijk kunnen opereren. Hierdoor functioneren apps stabieler en energiezuiniger dan wanneer iedere ontwikkelaar het wiel zelf opnieuw had moeten uitvinden.

Ander voordeel voor Google is dat het bedrijf met de Play Services software nieuwe functionaliteit eenvoudig naar oudere Android smartphones kan brengen. De Google Play Services software is namelijk aanwezig in Android sinds Android 2.2. De nieuwe Play Services software is dan ook geschikt voor alle toestellen die draaien op Android 2.2 en hoger. Zo is Google niet afhankelijk van het wel- of niet aanbieden van een update naar een hogere versie van Android door een fabrikant en kan het bijvoorbeeld functies uit Android 4.4 ook beschikbaar stellen in smartphones die draaien op Android 2.2.

Wanneer Google de update voor Play Services gaat uitrollen is op dit moment nog niet bekend.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie