Berichten back-up WhatsApp makkelijk te stelen

Berichten back-up WhatsApp makkelijk te stelen

12-03-2014  |  Tim Wijkman van Aalst


De back-up van alle WhatsApp gesprekken, opgeslagen op de MicroSD geheugenkaart in smartphones, blijkt makkelijk gestolen te kunnen worden. Daarmee kunnen kwaadwillenden alle communicatie volgen.

Uit onderzoek van de Nederlandse IT expert Bas Bosschert is de communicatie die via WhatsApp is gevoerd eenvoudig te 'stelen'. WhatsApp slaat een back-up van communicatie op de geheugenkaart in een smartphone op en versleutelt deze data. Uit onderzoek van Bosschert blijkt echter dat applicaties die net als WhatsApp lees- en schrijfrechten hebben op de geheugenkaart eenvoudig de database van WhatsApp kunnen benaderen en deze kunnen uploaden naar een server.

Om zijn theorie te controleren heeft Bosschert een zogenaamde 'proof of concept' gemaakt waarin hij de kwetsbaarheid aan heeft getoond. Het blijkt mogelijk te zijn om met een andere applicatie die ook toegang heeft tot de geheugenkaart de database van WhatsApp met daarin de complete conversaties die hebben plaatsgevonden van het toestel te 'stelen' en te uploaden naar een server.

Hoewel de gesprekshistorie versleuteld staat opgeslagen op de smartphone, blijkt deze versleuteling redelijk eenvoudig te kraken te zijn, waarmee kwaadwillenden alle conversaties kunnen inzien.

Het is overigens erg onwaarschijnlijk dat andere apps de WhatsApp database kopiƫren en uploaden naar een server. Google's malware scanner 'Bouncer' controleert apps al bij publicatie in de Google Play Store op code die schadelijk kan zijn voor smartphones. Op basis daarvan zouden apps die de intentie hebben om ongemerkt data te verzamelen en te uploaden al niet in de Google Play Store terecht moeten komen.

Daarnaast heeft Google recentelijk een update aangekondigd voor haar 'Google Play Services' software op Android smartphones waarmee het gedrag van apps ook op de smartphone in de gaten gehouden wordt. Daarmee zou het in de praktijk niet mogelijk zijn om ongemerkt data te stelen.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie