Huawei Ascend P7 manipuleert benchmarks

21-08-2014  |  Tim Wijkman van Aalst


Opnieuw is een smartphone betrapt op het manipuleren van benchmarks. Nadat vorig jaar toestellen van Samsung, HTC, LG en Asus werden betrapt op manipulatie, is nu de Huawei Ascend P7 gesnapt.

De Huawei Ascend P7, het top-toestel van Huawei, is betrapt op het manipuleren van benchmarks. Door de instellingen van het toestel automatisch dusdanig aan te laten passen zodra een benchmark gedetecteerd wordt, weet de Huawei Ascend P7 16 tot maar liefst 28,3 procent beter te scoren dan normaal.

Huawei Ascend P7 betrapt op het manipuleren van benchmarks
Huawei Ascend P7 betrapt op het manipuleren van benchmarks

Het nieuwe 'schandaal' is opmerkelijk aangezien veel benchmarkers nu extra scherp letten op manipulatie. Vorig jaar werd bekend dat vele fabrikanten benchmarks manipuleerde. Samsung was koploper in het vals spelen in benchmarks en wist bijna alle benchmarks om de tuin te leiden. Daardoor scoorde toestellen van Samsung volgens benchmarks standaard beter dan toestellen van andere fabrikanten.

Sinds de 'openbaring' van dit 'dopingschandaal' zijn alle fabrikanten gestopt met het toevoegen van software aan smartphones die benchmarks beïnvloeden. Het is dan ook extra opmerkelijk dat Huawei alsnog de benchmarks probeert te beïnvloeden met de Ascend P7.

Qua specificaties is de Huawei Ascend P7 niet vergelijkbaar met andere top-smartphones van dit moment. Daardoor ligt de Ascend P7 ook voor een aanzienlijk lagere prijs in de winkel. Waar bij top-smartphones zoals de Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z2 en LG G3 2,3 of zelfs 2,5 GHz quad-core processoren de standaard zijn, wordt de Huawei Ascend P7 aangedreven door 'slechts' een 1,8 GHz quad-core processor. Ook maakt het toestel gebruik van een verouderde grafische processor. Het is dan ook volstrekt onduidelijk waarom Huawei toch moeite doet de benchmarks te beïnvloeden.

Uit tests van Anandtech blijkt dat de Huawei Ascend P7 niet 'per ongeluk' de benchmarks beïnvloed. Wanneer een bekende benchmark gedraaid wordt, voert de Huawei Ascend P7 het vermogen van de processoren tot het maximum op, waarmee het toestel tot bijna 30 procent betere prestaties wegzet dan normaal. Wordt de naam van dezelfde benchmark veranderd, herkent de Huawei Ascend P7 de benchmark niet en laat het toestel de processoren op 'normale snelheid' draaien.

Huawei ontkent dat het bedrijf de Huawei Ascend P7 heeft voorzien van software die benchmarks om de tuin leidt. Volgens de fabrikant is de Huawei Ascend P7 zo ingericht dat het toestel zelf dynamisch bepaald wanneer er extra vermogen van de processoren gevraagd moet worden. De grote vraag blijft dan natuurlijk waarom de Huawei Ascend P7 bij een bekende benchmark haar registers wel opentrekt en bij voor het toestel onbekende benchmarks niet...

Lees ook:
- Review: Huawei Ascend P7Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie