Review: Yota Devices YotaPhone 2

01-01-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


Aangezien de ontwikkelingen op het gebied van accu's ver achter blijven bij het toenemende energieverbruik van smartphones moeten nieuwe toestellen voorzien worden van steeds grotere accu's óf slimmer omgaan met energie zoals het Russische Yota Devices laat zien met haar YotaPhone 2.

De tech-wereld is erg te spreken over de YotaPhone 2, een bijzondere smartphone van de Russische smartphone fabrikant 'Yota Devices'. De YotaPhone 2 is bijzonder omdat dit momenteel de enige smartphone is met twee beeldschermen. Aan de voorzijde is een Super AMOLED beeldscherm geplaatst, aan de achterzijde een tweede ongekend energiezuinig e-ink beeldscherm.

Yota Devices YotaPhone 2
Yota Devices YotaPhone 2

Yota Devices presenteerde al in 2013 tijdens het Mobile World Congress haar eerste YotaPhone. Net als de YotaPhone 2 uit deze review combineerde Yota Devices in haar eerste toestel een kleurenbeeldscherm aan de voorzijde en een e-ink beeldscherm aan de achterzijde. Het achterliggende idee: e-ink beeldschermen zijn extreem energiezuinig. Aangezien beeldschermen de grootste hoeveelheid energie uit een accu verbruiken, kan dankzij het e-ink beeldscherm enorm op het energieverbruik bespaard worden, wat resulteert in een langer uithoudingsvermogen.

De eerste YotaPhone is nooit in Nederland uitgebracht. De verder doorontwikkelde en aanzienlijk beter vormgegeven YotaPhone 2 is onlangs wél uitgebracht in Nederland. Het toestel heeft een verkoopadviesprijs van 699 euro en behoort daarmee tot de duurste smartphones van dit moment. De grote vraag is dan ook: Is de YotaPhone 2 haar hoge verkoopprijs waard? Naar een antwoord op die vraag gaan wij op zoek in deze uitgebreide review over de YotaPhone 2!

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De YotaPhone 2 volgens Yota Devices
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de YotaPhone 2?
  5. Wat valt tegen aan de YotaPhone 2?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De YotaPhone 2 volgens Yota Devices

Yota Devices levert met haar YotaPhone 2 in meerdere opzichten een bijzondere smartphone af. Het toestel wordt op de eerste plaats geleverd in een opvallend luxe doos die geheel uitgevouwen kan worden. Daarbij worden diverse 'compartimenten' in de doos bereikbaar.

De YotaPhone 2 wordt geleverd in een opvallend luxe verpakking
De YotaPhone 2 wordt geleverd in een opvallend luxe verpakking

Niet alleen de verkoopverpakking is opvallend goed verzorgd, ook de vormgeving van de YotaPhone 2 mag gezien worden. Het design van het toestel doet denken aan de Nexus 4 met haar ronde boven- en onderkant. Het meest bijzondere detail is natuurlijk dat de YotaPhone 2 is uitgerust met maar liefst twee beeldschermen. Aan de voorzijde is een érg goed AMOLED kleurenbeeldscherm van 5 inch geplaatst. Aan de achterzijde is een bijzonder gebogen e-ink beeldscherm van 4,7 inch aanwezig die één geheel vormt met de achterzijde van het toestel.

Dankzij het e-ink beeldscherm kan flink op het energieverbruik bespaard worden
Dankzij het e-ink beeldscherm kan flink op het energieverbruik bespaard worden

Met het e-ink beeldscherm aan de achterzijde is het mogelijk om flink te besparen op het energieverbruik van de smartphone. E-ink beeldschermen gebruiken namelijk alleen energie wanneer er 'beeld' op het beelscherm geladen wordt. Na het laden van het 'beeld' verbruikt het beeldscherm geen stroom meer, ongeacht hoe lang het 'beeld' op het beeldscherm blijft staan. Yota Devices noemt het e-ink beeldscherm dan ook het 'always-on' beeldscherm.

Dankzij het e-ink beeldscherm kan de YotaPhone 2 aanzienlijk langer met een acculading doen dan een gemiddelde smartphone. Bij permanent gebruik van het e-ink beeldscherm kan de YotaPhone 2 bij regulier gebruik tot 5 dagen meegaan op één acculading.

Terug naar boven


Design

De YotaPhone 2 heeft een verkoopadviesprijs van 699 euro. Wanneer naar de technische specificaties van het toestel gekeken wordt, past deze prijs niet echt bij deze smartphone, want de smartphone maakt gebruik van wat verouderde hardware waaronder een 2,2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800 processor en 'slechts' een 8-megapixelcamera. Qua vormgeving straalt de YotaPhone 2 echter wel luxe uit en verantwoord de hoge verkoopadviesprijs daarmee enigszins.

Design van de YotaPhone 2
Design van de YotaPhone 2

Zoals reeds eerder aangegeven in deze review wordt de YotaPhone 2 geleverd in een opvallend goed verzorgde, luxe verpakking waarin een design-lader, en een hoogwaardige headset worden meegeleverd. Ook de YotaPhone 2 zelf ziet er verzorgd uit met haar afgeronde randen aan de boven- en onderzijde van het toestel alsmede haar rondlopende achterkant waarin het e-ink beeldscherm is verwerkt. De achterzijde voelt opvallend 'zacht' aan.

De YotaPhone 2 heeft een prachtig Full HD AMOLED beeldscherm
De YotaPhone 2 heeft een prachtig Full HD AMOLED beeldscherm

Het design van de YotaPhone 2 wordt onderstreept door het prachtige AMOLED beeldscherm aan de voorzijde. Het AMOLED beeldscherm weet kleuren opvallend natuurgetrouw weer te geven. Kleuren ogen dus zeker niet flets of oververzadigd zoals vaak bij AMOLED beeldschermen het geval is.

Terug naar boven


Camera

Ondanks haar high-end verkoopprijs is de YotaPhone 2 uitgerust met 'slechts' een 8-megapixelcamera aan de achterzijde. Aan de voorzijde is een 2-megapixel frontcamera aanwezig voor selfies en videogesprekken.

De YotaPhone 2 is voorzien van een 8-megapixelcamera aan de achterzijde
De YotaPhone 2 is voorzien van een 8-megapixelcamera aan de achterzijde

Aan de cameraprestaties van de YotaPhone 2 is duidelijk zichtbaar dat Yota Devices nog geen doorgewinterde smartphone fabrikant is. Op zich levert het toestel redelijk goede foto's af, maar veel andere smartphones met een 8-megapixelcamera presteren zonder twijfel beter.

De cameraprestaties zijn sterk afhankelijk van de gebruikte camerasoftware en Yota Devices kan de foto- en videokwaliteit eventueel dus nog verbeteren middels software updates. Qua cameraprestaties weet de YotaPhone 2 op dit moment dus helaas nog niet de imponeren, zoals het toestel qua vormgeving dat wel kan.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de YotaPhone 2?

De YotaPhone 2 is zonder twijfel een bijzondere en unieke smartphone. Door de vrij hoge verkoopprijs van het toestel zal de YotaPhone 2 ook wat 'exclusiefs' en 'unieks' houden, want het is onze verwachting dat dit toestel niet zoals een iPhone of Galaxy smartphone uit iedere broekzak of tas getoverd zal worden. Het toestel is ook uniek en exclusief vanwege haar vormgeving, verkoopverpakking en haar tweede e-ink beeldscherm aan de achterzijde. Wie een YotaPhone 2 aanschaft heeft daarmee dus in meerdere opzichten een uniek en exclusief toestel in handen.

Mogelijkheid om apps - zoals de webbrowser - op het e-ink beeldscherm te gebruiken
Mogelijkheid om apps - zoals de webbrowser - op het e-ink beeldscherm te gebruiken

Het e-ink beeldscherm presteert opvallend goed en kan dankzij Yota Mirror zelfs als primair touchscreen voor de smartphone gebruikt worden. Hiermee heeft de smartphone een aanzienlijk beter uithoudingsvermogen dan een gemiddelde andere smartphone van dit moment. In die opzet is Yota Devices dus zeker geslaagd.

Zowel het e-ink beeldscherm aan de achterzijde als het AMOLED beeldscherm aan de voorzijde vallen daarnaast ook op door hun kwaliteit. Het AMOLED beeldscherm geeft beeld prachtig en qua kleur zeer natuurgetrouw weer, terwijl het e-ink beeldscherm een opvallend hoge (voor e-ink beeldschermen) beeldschermresolutie kent. Het e-ink beeldscherm is onder letterlijk álle lichtomstandigheden goed afleesbaar.

Terug naar boven


Wat valt tegen aan de YotaPhone 2?

De verkoopprijs is een detail dat het meeste tegenvalt aan de YotaPhone 2. De verkoop is behoorlijk aan de hoge kant wanneer de prijs afgezet wordt tegen de hardware van de smartphone. Qua hardware is de YotaPhone 2 namelijk wat verouderd en voor hetzelfde bedrag kan op dit moment zowel een LG G3 (één van de meest uitgebreide smartphones van 2014) áls een losse e-reader aangeschaft worden.

Een ander verbeterpunt is de camera. De YotaPhone 2 is uitgerust met een (naar huidige maatstaven) tamelijk eenvoudige 8-megapixelcamera. De resolutie van deze camera past feitelijk al niet bij de hoge verkoopprijs. Daarnaast blijven ook de prestaties van de camera achter bij de prestaties van 8-megapixelcamera's in andere smartphones.

De achterzijde van de YotaPhone 2 ligt lekker in de hand - de voorzijde door de scherpere randen wat minder
De achterzijde van de YotaPhone 2 ligt lekker in de hand - de voorzijde door de scherpere randen wat minder

Hoewel het design van de YotaPhone 2 door ons zeer positief wordt beoordeeld, valt de 'grip' van de YotaPhone wat tegen op het moment dat het e-ink beeldscherm wordt gebruikt. De achterzijde van het toestel (met e-ink beeldscherm) loopt mooi rond en ligt daarmee heerlijk in de hand op het moment dat het AMOLED kleurenbeeldscherm in gebruik is. Wordt het toestel echter omgedraaid om het e-ink beeldscherm te gebruiken, dan ligt het toestel door de 'scherpe' randen aan de voorzijde van het toestel bepaald niet lekker in de hand.

Terug naar boven


Conclusie

De YotaPhone 2 mag met recht een bijzondere smartphone genoemd worden. Het toestel wordt geleverd in wellicht één van de meest verzorgde verpakkingen van dit moment en is ook qua vormgeving uniek te noemen. Het meest bijzondere is het rondlopende e-ink beeldscherm aan de achterzijde van het toestel, waarmee daadwerkelijk veel energie bespaard kan worden. Hierdoor weet de YotaPhone 2 het aanzienlijk langer vol te houden op een acculading dan een conventionele smartphone.

De Yota Devices YotaPhone 2 met e-ink beeldscherm aan de achterzijde
De Yota Devices YotaPhone 2 met e-ink beeldscherm aan de achterzijde

De YotaPhone 2 is alleen behoorlijk duur en de hardware van het toestel blijft achter bij de hardware die smartphones met een vergelijkbare verkoopadviesprijs bieden. In deze review lieten we zelfs al zien dat voor de verkoopprijs van de YotaPhone 2 zowel één van de meest uitgebreide smartphones van dit moment, de LG G3, als een goede e-reader aangeschaft kan worden.

De hoge verkoopprijs van de YotaPhone 2 drukt behoorlijk op ons eindoordeel over deze smartphone. Technisch gezien is de YotaPhone 2 een behoorlijk goede smartphone met als meest bijzondere eigenschap het tweede energiezuinige e-ink beeldscherm. Wanneer de YotaPhone 2 zo'n 200 euro goedkoper was geweest, had deze smartphone ongetwijfeld 4,5 sterren kunnen scoren in deze review. De hoge verkoopprijs kost de YotaPhone 2 echter één ster omdat de verkoopprijs naar onze mening niet in verhouding staat tot het toestel en de daadwerkelijke toegevoegde waarde van het e-ink beeldscherm.

De Yota Devices YotaPhone 2 is door GSM Helpdesk beoordeeld met 3,5 sterren
De Yota Devices YotaPhone 2 is door GSM Helpdesk beoordeeld met 3,5 sterren

Door de hoge verkoopprijs zijn kopers van de YotaPhone 2 er in ieder geval wel van verzekerd dat zij een unieke en exclusieve smartphone hebben en houden. Door de hoge verkoopprijs zal de YotaPhone 2 zeker geen 'massaproduct' worden zoals de iPhone van Apple en de Galaxy smartphones van Samsung dat wel zijn. Dankzij het bijzondere concept van de YotaPhone 2 zal het toestel zeker de aandacht trekken van échte gadget liefhebbers, want een gadget is de YotaPhone 2 zeker wel!

Eindoordeel voor de Yota Devices YotaPhone 2:  Beoordeling met 3,5 sterren


Beschikbaarheid
De Yotaphone 2 is vanaf nu verkrijgbaar bij Coolblue voor 699 euro. In de komende dagen en weken zal het toestel bij nog meer - nog niet nader genoemde - winkels beschikbaar gaan komen, zo heeft Yota Devices laten weten.

Meer informatie en alle specificaties over de YotaPhone 2 zijn verzameld op onze Yota Devices YotaPhone 2 specificatiepagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie