Review: HTC One M9

25-03-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Eind deze week gaat in Nederland de HTC One M9 in de verkoop. Met een licht aangepast design en nieuwe hardware probeert HTC opnieuw het hartje van de echte smartphone liefhebber te stelen. Gaat HTC dit ook lukken met de nieuwe HTC One M9? Ontdek het in deze uitgebreide review over de HTC One M9!

Over enkele dagen start HTC met de verkoop van haar flagship smartphone voor 2015, de gloednieuwe HTC One M9. Onder het motto 'wat goed is moet behouden worden' en 'wat verbeterd kan worden moet verbeterd worden' zet HTC met de HTC One M9 een opvolger in de markt voor de HTC One M8 van vorig jaar.

HTC One M9
HTC One M9

Met haar premium metalen behuizing en high-end specificaties adresseert HTC de HTC One M9 aan een groep 'zeer veeleisende' smartphone gebruikers. De grote vraag is dan ook: Gaat dit lukken met de nieuwe HTC One M9?

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De HTC One M9 volgens HTC
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de HTC One M9?
  5. Wat valt tegen aan de HTC One M9?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De HTC One M9 volgens HTC

Het design van de HTC One M9 is volgens HTC het meest belangrijke kenmerk van haar nieuwe HTC One M9. Het toestel is - net als haar twee voorgangers - volledig van aluminium gemaakt, wat de smartphone een premium gevoel en uitstraling geeft. Qua design lijkt de HTC One M9 sterk op haar twee voorgangers, de HTC One (M7) en de HTC One M8. HTC ziet de vormgeving van haar 'One' serie als 'iconisch' en heeft ervoor willen zorgen dat ook de nieuwste generatie 'One' duidelijk herkenbaar is als een HTC One smartphone.

De HTC One M9 heeft twee stereo front-facing speakers
De HTC One M9 heeft twee stereo front-facing speakers

Omdat HTC veel kritiek heeft gekregen op het gebruik van de UltraPixel camera in de HTC One M8 (met een resolutie van 'slechts' 4-megapixel), is de nieuwe HTC One M9 uitgerust met een 20-megapixelcamera aan de achterzijde. De verder technisch goede UltraPixel camera is bij de nieuwe HTC One M9 naar de voorzijde verplaatst. Uniek is daarbij dat de camerasoftware is voorzien van 'dynamic exposure', waardoor de camera dynamisch weet te focussen en haar lichtinstellingen weet aan te passen op de situatie van dat moment.

Een derde punt waar HTC veel aandacht aan geeft is aan de geluidskwaliteit. De HTC One (M7) en HTC One M8 waren alreeds voorzien van één van de beste speakers ooit toegepast in een smartphone, de HTC One M9 weet dit opnieuw te overtreffen dankzij de samenwerking die HTC is aangegaan met Dolby. Uiteraard is de HTC One M9 daarvoor wederom uitgerust met twee stereo front-facing speakers die dankzij de Dolby technologie in staat zijn om 5.1 surroundgeluid te genereren.

Ook onder de motorkap is de HTC One M9 er behoorlijk op vooruit gegaan ten opzichte van haar voorganger. Het toestel wordt bijvoorbeeld aangedreven door de veelbesproken 64-bit Qualcomm Snapdragon 810 octa-core processor, een zogenaamde 'big.LITTLE' processor opgebouwd uit een snelle 2 GHz quad-core en een energiezuinige 1,5 GHz quad-core processor. Het werkgeheugen is vergroot naar 3 gigabyte en de interne opslagcapaciteit is verdubbeld naar 32 gigabyte. Absoluut pluspunt daarbij is ook dat de HTC One M9 een MicroSD geheugenkaartslot voor geheugenkaarten tot 128 GB heeft. Deze optie moet de belangrijkste concurrent van de HTC One M( van dit moment, de eveneens nieuwe Samsung Galaxy S6, missen.

Terug naar boven


Design

HTC vergelijkt haar nieuwe HTC One M9 graag met luxe automerken zoals bijvoorbeeld Porsche. Telkens is in nieuwe modellen een duidelijke handtekening zichtbaar waaraan de auto als een 'Porsche' herkenbaar is. Dat geldt ook voor de nieuwe HTC One M9.

De HTC One M9 is afgewerkt als een luxe sieraad met een duo-tone kleurstelling
De HTC One M9 is afgewerkt als een luxe sieraad met een duo-tone kleurstelling

Twee jaar geleden introduceerde HTC de toen revolutionair vormgegeven HTC One (M7). Sindsdien zijn de sterke kenmerken van deze vormgeving behouden gebleven in de HTC One M8 van vorig jaar en zojuist geïntroduceerde HTC One M9 en verder aangevuld en verrijkt met nieuwe technieken en nóg betere afwerkingen waardoor de alreeds prijswinnende vormgeving nóg beter is geworden.

Aan de voorzijde zijn de HTC One M8 van vorig jaar en de nieuwe HTC One M9 nauwelijks uit elkaar te houden, maar aan de zij- en achterkanten van het toestel zijn duidelijke verschillen zichtbaar. Op de eerste plaats omdat de nieuwe HTC One M9 niet langer een duo-camera heeft, op de tweede plaats omdat de randen van de HTC One M9 'als een luxe juweel' zijn afgewerkt in een andere kleur (duo-tone) of zijn gepolijst.

HTC One M9 vanuit diverse perspectieven
HTC One M9 vanuit diverse perspectieven

Net als haar twee voorganger is ook de nieuwe HTC One M9 uit een massief blok aluminium geslepen. De achterzijde is hierbij enigszins afgerond voor zowel een ergonomische grip als het 'iconische' element in het design. In tegenstelling tot de HTC One M8 loopt rondom de HTC One M9 nu een 'scherpe' rand die extra benadrukt dat het toestel van metaal is gemaakt. Deze rand zorgt voor extra grip, maar wordt niet door iedereen als 'prettig' ervaren in het gebruik van de smartphone.

In de nieuwe HTC One M9 gebruikt HTC op het oog hetzelfde 5 inch grote Full HD beeldscherm als vorig jaar in de HTC One M8 werd gebruikt. Echter, wanneer beide toestellen naast elkaar worden gelegd is wel degelijk verschil zichtbaar, helaas niet in het voordeel van de nieuwe One M9. Het beeldscherm van de One M9 is minder helder, kleuren zijn minder natuurlijk en de kijkhoek van het beeldscherm is slechter.

Terug naar boven


Camera

Hoewel de HTC One M8 van vorig jaar met haar UltraPixel camera kwalitatief behoorlijk goede foto's wist te schieten, zullen veel HTC liefhebbers erg verheugd zijn dat de nieuwe HTC One M9 een primaire camera met een resolutie van maar liefst 20-megapixel heeft gekregen.

De HTC One M9 heeft een 20-megapixelcamera met duo-tone flitser
De HTC One M9 heeft een 20-megapixelcamera met duo-tone flitser

Uniek is daarbij dat de camerasoftware is voorzien van 'dynamic exposure', waardoor de camera dynamisch weet te focussen en haar lichtinstellingen weet aan te passen op de situatie van dat moment. Volgens HTC is de dynamic exposure in de HTC One M9 dermate ver ontwikkeld dat het toestel haast op de zelfde manier weet te focussen en de belichtingsinstellingen weet aan te passen als het menselijke oog.

Dynamic Exposure heeft volgens HTC als bijkomend voordeel boven de al befaamde HDR techniek dat 'ghosting' tot het verleden behoord. Bij HDR worden feitelijk twee foto's gelijktijdig geschoten. Bij minimale bewegingen tijden het fotograferen kunnen deze bewegingen zichtbaar worden als 'ghosting', iets wat bij Dynamic Exposure volgens HTC niet op zal treden.

Om ervoor te zorgen dat foto's nooit verstoord worden door krasjes in de cameralens, wordt de cameralens van de HTC One M9 beschermd door saffier glas. Dit type glas staat bekend als de hardste glassoort en is nagenoeg krasvast.

Omdat we tegenwoordig massaal selfies schieten, is er vandaag de dag een enorme behoefte aan smartphones met superieure front-camera's. HTC voorziet met de HTC One M9 in deze behoefte door haar befaamde UltraPixel camera uit de HTC One M8 naar de voorzijde van de HTC One M9 te verhuizen. Ook de frontcamera beschikt over het Dynamic Exposure algoritme die ervoor zorgt dat ook selfies altijd perfect scherp en keurig belicht zijn.

Om een goed oordeel te kunnen vellen over de fotokwaliteit van de HTC One M9, hebben we de foto's vergeleken met de foto's van de Samsung Galaxy Note 4, het toestel dat op dit moment in de markt bekend staat als de smartphone met de beste camera.
 

Foto's geschoten met HTC One M9 Foto's geschoten met Samsung Galaxy Note 4


Uit bovenstaande vergelijking blijkt dat de camera van de Galaxy Note 4 in drie van de vier foto's beter presteert. Alleen de bovenste foto weet de HTC One M9 beter te maken. De HTC One M9 heeft - in vergelijking met de Note 4 - meer moeite met belichting, kleur en focus. Drie van de vier foto's die wij met de One M9 schoten zijn niet helemaal goed qua belichting, qua focus en of qua kleurgetrouwheid, zoals ook duidelijk te zien is ten opzichte van de foto's die wij schoten met de Samsung Galaxy Note 4.

Dat de camera van de HTC One M9 het nog niet haalt bij de camera van de Samsung Galaxy Note 4, maakt de camera van de HTC One M9 echter nog niet tot een slechte camera. Doordat HTC nu een 20-megapixelcamera gebruikt, is de resolutie vervijfvoudigd ten opzichte van de One M8 en de fotokwaliteit is zonder twijfel alsnog te beoordelen als 'bovengemiddeld goed'.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de HTC One M9?

Het is een gewaagde keuze van HTC om de vormgeving van de nieuwe HTC One M9 maar minimaal aan te passen ten opzichte van de HTC One M8. Critici stellen dat HTC zich er daarmee makkelijk vanaf maakt. Anderzijds vinden wij de HTC One M9 - ondanks de minimale verschillen in design - nog steeds één van de best vormgegeven smartphones van dit moment en voegen de nieuwe design elementen (zoals de duo-tone rand) wat ons betreft voldoende toe.

De geluidskwaliteit van de speakers in de HTC One M9 is onnavolgbaar
De geluidskwaliteit van de speakers in de HTC One M9 is onnavolgbaar

De HTC One M9 is verder met zéér grote afstand de beste smartphone wat betreft geluid. We hadden niet verwacht dat de HTC One M9 de enorm goede geluidskwaliteit van haar voorganger nog zou kunnen overtreffen. Toch speelt de One M9 dit klaar. Kleine kanttekening moet echter wel bij de Dolby 5.1 surroundsound gezet worden: omdat het toestel probeert ruimtelijk geluid te creëren, worden middentonen naar de achtergrond gedrukt en wordt de nadruk gelegd op hoge- en lage tonen. Soms klikt het surround geluid zelfs iets te overdreven, waaruit duidelijk merkbaar is dat het surround geluid wordt 'gesimuleerd'. Toch is het ongelofelijk dat HTC zo'n geluid weet te produceren met slechts twee smartphone speakers.

Qua camera heeft HTC ook grote stappen gezet. Hoewel de UltraPixel-camera in de One M8 zeker geen slechte foto's maakte, was de resolutie van deze camera (4-megapixel) het high-end segment eigenlijk niet waardig. Temeer omdat andere smartphone fabrikanten aantoonde dat hoge resolutie smartphonecamera's minstens zulke goede foto's wisten te maken. De One M9 heeft nu een waardige high-end smartphonecamera van 20-megapixel die - zoals in het vorige hoofdstuk ook gelezen kan worden - bovengemiddeld goed scoort.

De HTC One M9 heeft verder wat ons betreft ook echt een streepje voor op de nieuwe Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge als het gaat om opslagcapaciteit. HTC doet niet moelijk en heeft het toestel standaard al voorzien van 32 gigabyte aan interne opslagcapaciteit. Het bedrijf 'dwingt' gebruikers daarbij niet om een uitvoering met meer opslagcapaciteit te komen zoals Samsung dit nu met haar Galaxy S6 wel doet. De HTC One M9 heeft namelijk - in tegenstelling tot haar opponenten van Samsung - wél een MicroSD uitbreidingsslot voor geheugenkaarten van maximaal 128 gigabyte.

Tot slot hebben wij de HTC One M9 niet één keer kunnen betrappen op enige vertraging. De 64-bit Qualcomm Snapdragon 810 processor, bestaande uit een 2 GHz en een 1,5 GHz quad-core processor, levert samen met de 3 gigabyte aan werkgeheugen ongekend veel rekenkracht waardoor de HTC One M9 zonder twijfel een van de snelste smartphones van dit moment is.

 

Terug naar boven


Wat valt tegen aan de HTC One M9?

De HTC One M9 heeft een verkoopadviesprijs van 749 euro gekregen. Haar voorganger, de HTC One M8, gaat momenteel al vanaf 476 euro over de toonbank (meetpunt: 25 maart 2015), wat een prijsverschil van bijna 275 euro oplevert. In verhouding tot de 'vooruitgang' is de nieuwe verkoopadviesprijs van de HTC One M9 wat ons betreft wat aan de hoge kant. Een adviesprijs van 699 euro had beter bij het toestel gepast.

De beeldschermkwaliteit van de HTC One M9 valt tegen
De beeldschermkwaliteit van de HTC One M9 valt tegen

Helaas blijkt de HTC One M9, ondanks dat het toestel een krachtigere accu heeft dan haar voorganger, bij intensief gebruik moeite te hebben om het einde van de dag te halen op één acculading. Nu heeft HTC dit probleem min of meer ondervangen door een snellaadfunctie, waardoor het toestel met 10 minuten opladen weer 4 uur extra aan 'gebruikstijd' zou krijgen. Dit is prettig zolang ook daadwerkelijk een oplaadmogelijkheid in de buurt is, anders loopt de gebruiker toch wel tegen een probleem aan.

Een derde minpunt die zeker vermeld moet worden is het beeldscherm. Het beeldscherm van de One M9 is kwalitatief minder goed dan het beeldscherm dat HTC in haar One M8 gebruikte. Zelfs het beeldscherm in de One M8 stond al niet te boek als het beste beeldscherm uit de markt. De beeldkwaliteit past helaas niet bij een smartphone van deze prijsklasse. Het beeld is niet echt helder en kleuren komen wat grauw over.

Terug naar boven


Conclusie

De HTC One M9 is zonder twijfel één van de best vormgegeven smartphones van dit moment. Wellicht was net iets meer vernieuwing op het gebied van haar vormgeving leuk geweest, maar het blijft als paal boven water staan dat de HTC One M9 qua design aan de top staat.

De HTC One M9 scoort 3,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De HTC One M9 scoort 3,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

HTC heeft positieve stappen gezet op cameragebied door de One M9 te voorzien van een 20-megapixelcamera. Ook qua prestaties doet de HTC One M9 wat high-end smartphone gebruikers van haar verwachten. De HTC One M9 is verder onnavolgbaar als het gaat om de geluidskwaliteit van haar ingebouwde front-facing speakers. Er is momenteel geen enkele smartphone die met haar smartphone speaker ook maar enigszins in de buurt komt van het fenomenale geluid wat de One M9 weet te produceren. Ook heeft de HTC One M9 een streepje voor op de Galaxy S6 doordat het toestel naast haar 32 gigabyte interne opslagcapaciteit ook beschikt over een MicroSD geheugenkaartslot.

Hoe goed het geluid is, hoe teleurstellend is het beeldscherm van de One M9. Niet zozeer omdat HTC heeft gekozen voor 'slechts' een Full HD beeldscherm, maar vooral omdat de keurweergave en de kijkhoek van het beeldscherm minder goed zijn dan van het beeldscherm in de HTC One M8. Qua beeldscherm is de HTC One M9 er wat ons betreft dus op achteruit gegaan ten opzichte van haar voorganger.

Ook de accuprestaties bleven achter bij wat wij zouden verwachten van de nieuwe Qualcomm Snapdragon 810 processor. De HTC One M9 heeft een krachtigere accu en een op papier zuinigere processor, maar dit hebben wij in de praktijk niet kunnen ervaren.

Tot slot is de verkoopadviesprijs van de HTC One M9 met 749 euro wat ons betreft aan de te hoge kant. Uiteraard mag bij een high-end smartphone ook een high-end prijs verwacht worden, maar een prijs van 699 euro zou wat ons betreft meer in verhouding zijn.

De beeldschermkwaliteit, het uithoudingsvermogen en de prijs zijn wat ons betreft behoorlijk essentiële dingen die bij een high-end smartphone moeten 'kloppen'. De ongekend goede vormgeving, geluidskwaliteit, prestaties, camera en het grote voordeel van veel opslagcapaciteit en een geheugenkaartslot maken van de HTC One M9 één van de beste toestellen van dit moment, maar de prijs is aan de hoge kant temeer omdat de beeldschermkwaliteit en het uithoudingsvermogen tegenvallen. Waren deze twee zaken beter geweest, had de One M9 zeker een extra ster verdiend. Nu komt de HTC One M9 er vanaf met 3,5 sterren, oftewel omgerekend een ruime voldoende.

 

Eindoordeel voor de HTC One M9:  Beoordeling met 3,5 sterren

 

Beschikbaarheid
De HTC One M9 is vanaf 31 maart verkrijgbaar in Nederland voor een verkoopadviesprijs van 749 euro.

Meer informatie en alle specificaties over de HTC One M9 zijn verzameld op onze HTC One M9 specificatiepagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie