Review: Samsung Galaxy S7 Edge

11-03-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Vanaf vandaag zijn de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge verkrijgbaar in Nederland. Volgens Samsung zijn de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge op vele fronten verbetert ten opzichte van hun voorgangers. Zouden beide toestellen daarmee de eerste smartphones gaan worden die vijf sterren gaan scoren in onze review?

Drie weken geleden onthulde Samsung in Barcelona de lang verwachte Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge als opvolgers voor zowel de Samsung Galaxy S6, Galaxy S6 Edge áls Galaxy S6 Edge+. De nieuwe Galaxy S7 Edge laat namelijk met haar 5,5 inch grote beeldscherm feitelijk het midden tussen de Galaxy S6 Edge en de Galaxy S6 Edge+ van vorig jaar.

Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S7 Edge

De verwachtingen van beide toestellen zijn hooggespannen en het aantal mensen dat de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge in de voorverkoop hebben besteld zouden alle records hebben verbroken. In deze review voelt GSM Helpdesk de Samsung Galaxy S7 Edge uitgebreid aan de tand om te ontdekken of deze nieuwe smartphone het waard is om te kopen of om voor te gaan sparen...

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Samsung Galaxy S7 Edge volgens Samsung
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Samsung Galaxy S7?
  5. Wat valt tegen aan de Samsung Galaxy S7?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De Samsung Galaxy S7 Edge volgens Samsung

Vorig jaar is Samsung met haar Galaxy S6 serie qua design een volledig nieuwe weg ingeslagen. In plaats van een conventionele vormgeving en materiaalgebruik, is Samsung gaan werken met metaal en glas en heeft haar smartphones een meer premium look and feel gegeven. Het nieuwe design stelde Samsung echter voor wat uitdagingen, waardoor de Galaxy S6 familie wat losse eindjes had, zoals het ontbreken van een geheugenkaartslot en waterdichtheid.

Qua design heeft Samsung alle losse eindjes die nog aan de Galaxy S6 zaten opgepakt en verbetert met de Galaxy S7 / S7 Edge
Qua design heeft Samsung alle losse eindjes die nog aan de Galaxy S6 zaten opgepakt en verbetert met de Galaxy S7 / S7 Edge

Geconcludeerd kan worden dat Samsung met de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge nagenoeg alle puntjes van kritiek die de Galaxy S6 familie kreeg heeft opgelost. Hoewel het design van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge mooi was, lagen de toestellen door hun 'scherpe' randjes aan de achterzijde minder goed in de hand. Dit heeft Samsung in de Galaxy S7 Edge opgelost door ook de achterzijde afgeronde randen te geven. Hierdoor oogt het toestel ook nog eens een heel stuk dunner.

Groot gemis in de Galaxy S6 familie was het ontbrekende geheugenkaartslot. Samsung heeft hier veel kritiek op gekregen en daarom de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge gelukkig weer uitgerust met een MicroSD geheugenkaartslot voor geheugenkaarten van maximaal 200 gigabyte.

De Samsung Galaxy S5 uit 2014 was stof- en waterdicht. De Galaxy S6 familie van vorig jaar niet. De nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn dit weer wel. Ook weer een puntje van het takenlijstje van Samsung die het bedrijf heeft kunnen afstrepen met de nieuwe S7 familie.

De smartphones uit de Galaxy S6 familie waren ook geen grote uitblinker qua uithoudingsvermogen. De toestellen kwamen niet verder dan een vrij gemiddeld uithoudingsvermogen. Ook op dit gebied wil Samsung flinke stappen maken en heeft zowel de Galaxy S7 als de Galaxy S7 Edge van significant krachtigere accu's voorzien.

Op cameragebied heeft Samsung een goede naam hoog te houden. Erg opvallend is het dan ook dat Samsung met de Galaxy S7 familie de cameraresolutie heeft verlaagd van 16-megapixel naar 12-megapixel. Hier heeft Samsung een hele goede reden voor. De camera's van Samsung presteerde bij daglicht al nagenoeg het beste van alle smartphones, nu moeten de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge dankzij een geheel nieuwe cameratechnologie ook bij donkere omstandigheden de beste foto's en video opnames van alle smartphones gaan leveren.

Terug naar boven


Design

Wie de nieuwe Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge naast Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge(+) van vorig jaar leggen, zal buiten de nieuwe kleuren op het eerste gezicht opmerken dat de verschillen qua vormgeving tussen de S7 en de S6 familie vrij klein zijn. Volgens Samsung is de vormgeving van vooral de Galaxy S7 Edge en haar voorganger al dermate complex dat het vrijwel onmogelijk is om nog unieker te worden qua vormgeving. Samsung heeft daarom naar eigen zeggen vooral gefocust op het verder verbeteren en verfijnen van het design van de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge.

De cameramodule steekt minder ver uit en de randen aan de achterzijde lopen nu rond
De cameramodule steekt minder ver uit en de randen aan de achterzijde lopen nu rond

Die verbetering en verfijning is goed zichtbaar. Zo oogt en voelt de Galaxy S7 Edge nog gladder en strakker aan, wat onder andere wordt gerealiseerd doordat de randen aan de achterzijde van het toestel nu rond lopen. Ook de cameramodule steekt minder ver uit dan bij de Galaxy S6 familie.

De Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn net als bij de Galaxy S6 familie opgebouwd op een metalen frame, afgewerkt met afgeronde glazen panelen aan de voor- en achterzijde. De Samsung Galaxy S7 heeft een 5,1 inch groot Super AMOLED beeldscherm, de Galaxy S7 Edge een 5,5 inch groot Super AMOLED beeldscherm. De beeldschermen van beide toestellen kennen een zeer hoge QHD beeldschermresolutie (1440 x 2560 pixels) en zijn oogverblindend mooi qua kwaliteit.

Uiteraard beschikt de Samsung Galaxy S7 Edge weer over het befaamde gebogen Edge beeldscherm
Uiteraard beschikt de Samsung Galaxy S7 Edge weer over het befaamde gebogen Edge beeldscherm

Het gebogen beeldscherm van de Samsung Galaxy S7 Edge maakt deze uitvoering van de nieuwe Galaxy S7 familie uiteraard het meest bijzonder. Het beeldscherm van de Galaxy S7 Edge is aan de linker- en rechterzijde van het toestel over de rand gebogen.

Onder het beeldscherm van de Galaxy S7 Edge zijn zowel home-toets als twee voor Samsung kenmerkende touch-sensitive multi-tasking- en terug-toets. In de home-toets is tevens een vingerafdrukscanner verwerkt. De vingerafdruksensor werkt zeer snel. Door een vinger kort op de home-toets te leggen, is de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge al in staat een goede scan van de vingerafdruk te maken.

Net als de Galaxy S6 familie zijn ook de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge uitgerust met ondersteuning voor draadloos opladen. De technologie hiervoor is onzichtbaar aan de achterzijde onder het glazen paneel aangebracht. Door de Galaxy S7 / S7 Edge op een draadloos oplaadstation te leggen, kan het toestel opladen, zonder dat een kabel in het toestel gestoken hoeft te worden. Dankzij een nieuwste technologie is draadloos opladen nog sneller geworden en kan de Galaxy S7 in 130 minuten en de Galaxy S7 Edge in 150 minuten volledig opgeladen worden.

Terug naar boven


Camera

Zoals al eerder in deze review is aangestipt heeft Samsung de opmerkelijke keuze gemaakt de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge uit te rusten met een 12-megapixelcamera. Op papier zet Samsung hiermee een stapje terug ten opzichte van de 16-megapixelcamera's in de Galaxy S6 familie.

Samsung heeft meerdere (goede) redenen gehad om deze opmerkelijke keuze te maken. Door de iets lagere resolutie van de camerasensor, steekt de camera nu minder ver uit dan bij de Galaxy S6 familie, wat de vormgeving van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge ten goede komt. Op de tweede plaats heeft Samsung een geheel nieuwe cameratechnologie toegepast, die vooralsnog het beste tot haar recht komt in camerasensoren van 12-megapixel.

Fotograferen met de Samsung Galaxy S7 Edge
Fotograferen met de Samsung Galaxy S7 Edge

De Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn de eerste smartphones die zijn uitgerust met een zogenaamde 'Dual Pixel camerasensor', een technologie die door Canon is ontwikkeld voor spiegelreflexcamera's. Dankzij de dual-pixel technologie kunnen álle 12-miljoen pixels op de camerasensor individueel van elkaar focussen en scherp stellen op een onderwerp. Dat resulteert in zeer hoge kwaliteit foto's en video's en in een aanzienlijk snellere autofocus.

De Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge kunnen bij daglicht in 0,15 seconden scherpstellen op een onderwerp, een halvering van de tijd die de camera's in de Galaxy S6 familie nodig hadden.

Door de iets lagere resolutie van de camerasensor, zijn de individuele pixels op de sensor ook iets groter. Samen met de grote lensopening zorgt dit ervoor dat de camera van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge aanzienlijk meer licht kan opvangen dan haar voorganger. Ook dit resulteert in beter foto- en videomateriaal en is vooral zeer goed merkbaar onder donkere omstandigheden.

 

Foto's geschoten met de Samsung Galaxy S7 Edge

De foto en videokwaliteit van de Samsung Galaxy S6 familie was al zeer goed. Vorig jaar noemde wij de camra van de Galaxy S6 familie al de beste camera in smartphones tot dat moment. Het was dus moeilijk om dit nog te overtreffen. Hoewel de verschillen minimaal zijn bij daglicht, is Samsung er weldegelijk in geslaagd een stap voorwaarts te maken wat betreft de foto- en videokwaliteit onder donkere omstandigheden. Onder donkere omstandigheden presteren de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge significant beter dan hun voorgangers.

Dat de resolutie van de camera van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge met 12-megapixel iets lager liggen dan bij de Galaxy S6 familie kan als een klein minpuntje opgepakt worden. In de praktijk is dit overigens alleen merkbaar voor mensen die regelmatig foto's op groot formaat laten afdrukken. Voor digitaal delen van foto's via bijvoorbeeld sociale media is geen verschil op te merken.

De foto's van de 16-megapixelcamera in de Galaxy S6 familie konden gebruikt worden voor afdrukken met een afmeting van maximaal circa 100 x 75 centimeter. De 12-megapixel foto's van de Galaxy S7 en Galaxy S7 kunnen afgedrukt worden op een maximale grootte van circa 75 x 50 centimeter.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Samsung Galaxy S7 Edge?

Samsung lijkt in haar opzet geslaagd te zijn de steekjes die het bedrijf heeft laten vallen bij- en de concessies die Samsung heeft moeten doen met de Galaxy S6 familie, te verbeteren en op te lossen met de nieuwe Galaxy S7 familie. Een goed voorbeeld daarvan is de terugkeer van het MicroSD geheugenkaartslot, dat ontbrak op de Galaxy S6 familie en in dat opzicht dus absoluut weer een pluspunt is.

De Samsung Galaxy S7 is stof- en waterdicht
De Samsung Galaxy S7 is stof- en waterdicht

Het design van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge is na de S6 familie natuurlijk niet revolutionair te noemen, maar Samsung heeft de vormgeving zeker verbeterd. Groot pluspunt daarbij is dat beide nieuwe S7 toestellen nu stof- en waterdicht zijn. Door de nieuwe camera steekt de cameramodule ook minder uit, wat het design ten goede komt. Voorts heeft Samsung de kritiek op de 'scherpe' randen aan de achterzijde van de S6 familie ter harte genomen en in de nieuwe S7 familie opgelost door de randen af te ronden. Hierdoor liggen de S7 en S7 Edge veel beter in de hand dan hun voorgangers.

Een andere grote vooruitgang is het uithoudingsvermogen van de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. De accucapaciteit van de normale Galaxy S7 ligt ruim 400 mAh hoger op 3.000 mAh. Bij de S7 Edge ligt de accucapaciteit 1.000 mAh hoger op 3.600 mAh. Samen met Doze, een energiebesparingsfunctie in het nieuwe Android 6.0 Marshmallow besturingssysteem waarop beide S7 toestellen draaien, weten de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge een bovengemiddeld uithoudingsvermogen te realiseren.

Ook qua prestaties staan de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge aan de top. Dankzij de zeer krachtige Exynos 8 processor in combinatie met maar liefst 4 gigabyte aan werkgeheugen is zijn de S7 en S7 Edge één van de snelste, zo niet de snelste smartphones van dit moment.

Terug naar boven


Wat valt tegen aan de Samsung Galaxy S7 Edge?

De Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge laten bijna niets meer te wensen over en kunnen bijna 'utopische smartphones' genoemd worden. Toch zijn er een paar kleine nadelen, niet op de eerste plaats dat de toestellen door hun glazen voor- en achterpanelen behoorlijke vingervangers zijn. Af en toe is dit zelfs behoorlijk storend, want de toestellen ogen hierdoor niet echt fris.

Hoewel het MicroSD geheugenkaartslot terug van weggeweest is, blijken de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge niet over de 'Adoptable Storage' functie te beschikken. Dat betekent dat het niet mogelijk is om apps te installeren op de geheugenkaart. De geheugenkaart kan dus alleen gebruikt worden voor de opslag van bijvoorbeeld foto's, muziek, video's en andere persoonlijke documenten. Volgens Samsung is dit gedaan om bestandsverlies op geheugenkaarten te voorkomen omdat voor deze functionaliteit geheugenkaarten geformatteerd moeten worden in het juiste bestandsformaat waarbij alle data op de geheugenkaart verloren gaat.

Een derde minpuntje is en blijft de TouchWiz interface op de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. Hoewel de interface gemakkelijk in gebruik is, bevatten beide toestellen behoorlijk wat apps en software die gebruikers mogelijk nooit zullen gebruiken en daarmee onnodig ruimte innemen op de opslagcapaciteit van beide smartphones. Van de 32 gigabyte interne opslagcapaciteit is door de vrij logge software slechts circa 24 gigabyte beschikbaar voor de gebruiker.

Terug naar boven


Conclusie

Zoals we al eerder in deze review schreven, benaderen de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge de 'utopische smartphone' wel heel dicht. Eigenlijk valt er niets meer te wensen. Alles lijkt op de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge aanwezig te zijn en te presteren zoals verwacht mag worden.

De Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge scoren 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge scoren 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

Uiteraard blijven er altijd wat minpuntjes waarover gezeurd kan worden. De minpunten van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge achten wij echter niet van dien aard dat deze het eindoordeel negatief mag beïnvloeden. Wat ons betreft zijn de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge de eerste smartphones in de geschiedenis van GSM Helpdesk die beloond worden met een eindoordeel van de volledige vijf sterren.

Eindoordeel voor de Samsung Galaxy S7:  Beoordeling met 5 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

Wil je meer informatie over de Samsung Galaxy S7 of de Samsung Galaxy S7 Edge of wil je weten waar beide toestellen op dit moment het goedkoopste verkrijgbaar zijn? Bekijk dan via de links hieronder onze uitgebreide overzichtspagina's.

Samsung Galaxy S7 overzichtspagina
Samsung Galaxy S7 Edge overzichtspagina

De Samsung Galaxy S7 heeft een verkoopadviesprijs van 699 euro, de Galaxy S7 Edge een verkoopadviesprijs van 799 euro. Vanwege deze hoge prijzen worden de toestellen meestal verkocht in combinatie met een abonnement. Benieuwd welk abonnement en welke provider het beste bij uw wensen past? Kijk dan zeker eens op de abonnements-pagina van GSM Helpdesk.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie