Review: Huawei Mate 8

20-04-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Huawei Mate 8 is met afstand de meest uitgebreide smartphones van Huawei van dit moment en daarmee een zeer interessant object om eens goed aan de tand te voelen.

Anderhalf jaar na de introductie van de Huawei Ascend Mate 7 introduceerde Huawei begin dit jaar de Huawei Mate 8 als waardige opvolger. Net als de Mate 7 uit 2014 beschikt de nieuwe Huawei Mate 8 over een immens groot beeldscherm van maar liefst 6 inch. Ook qua hardware is het toestel 'groots' te noemen. De Huawei Mate 8 is zelfs de meest uitgebreide smartphone in het Huawei smartphone portfolio van dit moment.

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8

Een dergelijk grote en uitgebreide smartphone, vraagt om een uitgebreide test. De specificaties van het toestel, waaronder het grote beeldscherm, hoge resolutie camera's aan voor- en achterzijde, snelle processor en gigantisch grote accu suggereren dat de Huawei Mate 8 wellicht één van de beste smartphones van dit moment zou zijn. Hoe is dat in de praktijk?

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Huawei Mate 8 volgens Huawei
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Huawei Mate 8?
  5. Wat valt tegen aan de Huawei Mate 8?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De Huawei Mate 8 volgens Huawei

Alleen al de lijst specificaties laat zien dat de Huawei Mate 8 de meest uitgebreide smartphones van Huawei van dit moment is. Wanneer Huawei aan het woord gelaten wordt over de Mate 8, dan brengt Huawei direct de vormgeving van het toestel onder de aandacht. De Huawei Mate 8 heeft een metalen behuizing waarin een 6 inch groot beeldscherm is geplaatst. De randen van de behuizing zijn zowel aan de voor- als aan de achterzijden een 'diamant geslepen'. Het beeldscherm lijkt als het ware op het toestel te 'drijven' door het 2.5D beeldschermglas wat aan de randen licht gebogen is. De vingerafdruksensor is aan de achterzijde van het toestel in dezelfde kleur weggewerkt.

De Huawei Mate 8 heeft een diamant geslepen frame en 2.5D beeldschermglas
De Huawei Mate 8 heeft een diamant geslepen frame en 2.5D beeldschermglas

Door haar grote formaat is er ook ongekend veel ruimte voor een accu. Huawei heeft deze ruimte benut om de Mate 8 uit te voeren met één van de grootste accu's die tot op heden in een smartphone is gebruikt. De accu van de Huawei Mate 8 heeft een capaciteit van 4.000 mAh, waarmee de smartphone volgens Huawei een ongekend uithoudingsvermogen biedt. Door de hoge capaciteit duurt het onder normale omstandigheden behoorlijk lang om de telefoon volledig op te laden. Snellaad-technologie zorgt erv volgens Huawei voor dat de Huawei Mate 8 toch relatief snel opgeladen kan worden.

De Huawei Mate 8 beschikt aan de achterzijde over een 16-megapixelcamera en een vingerafdruksensor
De Huawei Mate 8 beschikt aan de achterzijde over een 16-megapixelcamera en een vingerafdruksensor

Ook op cameragebied is de Huawei Mate 8 één van de meest uitgebreide smartphones van Huawei van dit moment. Aan de achterzijde van het toestel is een 16-megapixelcamera geplaatst. Deze is voorzien van optische beeldstabilisatie die bewegingen tijdens het fotograferen en filmen moet corrigeren. Vooral onder donkerder omstandigheden zou dit moeten leiden tot betere foto's. Aan de voorzijde beschikt de Huawei Mate 8 eveneens over een hoge resolutie frontcamera (8-megapixel).

Tot slot gaat Huawei prat op de gebruikte processor en de zeer uitgebreide connectiviteit van de Huawei Mate 8. Het toestel wordt aangedreven door Huawei's eigen Kirin 950 processor. Deze 64-bit octa-core processor is opgebouwd uit een 2,3 GHz quad-core processor en een 1,8 GHz quad-core processor. De uitvoering van de Huawei Mate 8 die wij hebben getest is de meest 'simpele' uitvoering met 3 gigabyte werkgeheugen en 32 gigabyte interne opslagcapaciteit. Naast deze 'simpele' uitvoering heeft Huawei ook nog een duurdere uitvoering met 4 gigabyte werkgeheugen en 64 gigabyte opslagcapaciteit.

Aangezien Huawei ook als netwerkleverancier actief is, beschikt de Huawei Mate 8 over zeer uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden. Op de eerste plaats is het toestel uitgevoerd met dual-sim ondersteuning. De gebruiker van het toestel mag zelf bepalen of het tweede simkaartslot gebruikt wordt voor een tweede simkaart. Indien geen tweede simkaart geplaatst wordt, kan dit slot ook gebruikt worden om een Micro SD geheugenkaart in de smartphone te plaatsen.

Op het gebied van GSM (2G), UMTS (3G) en LTE (4G) netwerken kan de Huawei Mate 8 met nagenoeg alle netwerken op de wereld overweg. De Huawei Mate 8 heeft één van de meest brede netwerkondersteuning van alle smartphones die op dit moment op de markt verkrijgbaar is.

Terug naar boven


Design

De Huawei Mate 8 is een indrukwekkende smartphone om te zien. Dit komt vooral door haar formaat. Toch is het toestel in relatie tot haar grote Full HD beeldscherm van 6 inch nog vrij compact te noemen. Zogenaamde 'phablets' van concurrenten als Samsung en Apple met een kleiner beeldscherm zijn even groot of zelfs groter dan de Huawei Mate 8.

De Huawei Mate 8 heeft een metalen behuizing
De Huawei Mate 8 heeft een metalen behuizing

De Huawei Mate 8 voelt stevig en robuust aan. Dat komt vooral door de metalen behuizing. Huawei moet gecomplimenteerd worden met de afwerking van de Mate 8. De diamant geslepen randen alsmede het aan de randen gebogen beeldschermglas geven het toestel een premium look- and feel.

Door haar formaat en haar metalen behuizing is de Huawei Mate 8 zeker geen lichte smartphone. Het toestel weegt maar liefst 185 gram, en dat is duidelijk merkbaar. Het is daarmee niet echt een telefoon om lange telefoongesprekken mee te voeren. Het grote beeldscherm leent zich anderzijds wel uitermate voor gaming, films en video's alsmede internet en social media.

Aan de onderzijde van de Huawei Mate 8 lijken stereo speakers geplaatst te zijn - het is echter slechts één speaker
Aan de onderzijde van de Huawei Mate 8 lijken stereo speakers geplaatst te zijn - het is echter slechts één speaker

Aan de onderzijde van de Huawei Mate 8 zijn ogenschijnlijk twee speakers geplaatst. Helaas blijkt de Huawei Mate 8 echter niet over stereo speakers te beschikken. Enkel achter de rechter speaker grille is een speaker aanwezig.

De camera van de Huawei mate 8 steekt behoorlijk ver uit
De camera van de Huawei mate 8 steekt behoorlijk ver uit

Ook over de achterzijde zijn wat kleine aanmerkingen te maken. Zo loopt de metalen achterzijde niet geheel door. Om antennelijnen te voorkomen gebruikt Huawei een andere materiaalsoort voor het bovenste en onderste deel van de achtercover. Hierdoor is er ook sprake van een klein kleurverschil. Voorts steekt de camera behoorlijk ver uit.

Terug naar boven


Camera

De Huawei Mate 8 schept met haar 16-megapixelcamera en optische beeldstabilisatie hoge verwachtingen. Huawei gebruikt voor de Mate 8 een camerasensor van Sony.
 

Foto's geschoten met de Huawei Mate 8

Bij daglicht presteert de camera van de Huawei Mate 8 zeer acceptabel, al lijkt wel op veel foto's de kleur groen 'oververzadigd' te zijn. Voor het delen van foto's op bijvoorbeeld Facebook of via WhatsApp is de kwaliteit zeker niet slecht. Voor afdrukken zijn de foto's minder geschikt. Zeker wanneer naar details gekeken wordt, missen foto's vaak doortekening.

Net als bij eigenlijk alle andere smartphones van Huawei kan ook de camera van de Huawei Mate 8 nog wel enkele optimalisaties gebruiken. Het toestel stelt niet bijzonder snel scherp en de tijd die de smartphone nodig heeft om scherp te stellen neemt alleen maar toe na gelang de licht omstandigheden slechter worden. Onder donkere omstandigheden heeft de camera van de Huawei Mate 8 het echt zwaar en levert plaatjes op die het publiceren eigenlijk niet waard zijn.

De prestaties van de camera in de Huawei Mate 8 zijn daarmee niet echt te vergelijken met de prestaties van andere high-end smartphones van dit moment.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Huawei Mate 8?

De Huawei Mate 8 is diverse opzichten een 'grootse' smartphone. Voor phablet liefhebbers is de Huawei Mate 8 dé kans om een nóg groter beeldscherm te krijgen zonder dat de smartphone ook groter wordt. Huawei heeft de randen rondom het beeldscherm namelijk zo klein mogelijk gemaakt. Hierdoor is de Mate 8 ondanks haar grote beeldscherm toch relatief compact gebleven.

Door haar metalen behuizing voelt de Huawei Mate 8 stevig en degelijk aan
Door haar metalen behuizing voelt de Huawei Mate 8 stevig en degelijk aan

Ook het design mag er - op enkele puntjes van kritiek na - zeker zijn. Zeker voor een Chinese smartphone voelt de Huawei Mate 8 opvallend solide en goed afgewerkt aan. Dit komt vooral door haar zware metalen behuizing.

Ook qua prestaties valt er niet veel te klagen over de Huawei Mate 8. De gigantisch snelle Kirin 950 processor doet wat 'ie beloofd en maakt van de Mate 8 een supersnelle smartphone.

Ook het uithoudingsvermogen moet als absoluut pluspunt genoemd worden. Het toestel biedt één van de langste gebruikstijden van alle smartphones in de markt. Dat is overigens niet vreemd aangezien het toestel ook een gigantische accu van 4.000 mAh heeft.

Terug naar boven


Wat valt tegen aan de Huawei Mate 8

Huawei heeft de Huawei Mate 8 in het absolute top-segment van de smartphonemarkt weg gezet. Qua beeldscherm behoort de Mate 8 echter niet in dit segment thuis. Het is erg jammer dat een toestel met zo'n groot beeldscherm 'slechts' een beeldschermresolutie van 1080 x 1920 pixels heeft (Full HD), terwijl de concurrentie massaal al de 2K / QHD beeldschermresolutie toepassen in vergelijkbare modellen.

Ook de software- en vooral de interface van de Huawei Mate 8 wordt bekritiseerd. Dit is overigens bij alle smartphones van Huawei een kritiekpunt. De software oogt erg Chinees en kinderlijk en past niet bij een westerse smartphone. Ook het ontbreken van een App Drawer wordt door veel gebruikers als nadelig ondervonden.

Het is verder een mooie feature dat de Huawei Mate 8 gebruikt kan worden als dual-sim smartphone. Nadeel is echter dat het gebruik van twee simkaarten ten koste gaat van de mogelijkheid om een geheugenkaart te plaatsen. Mensen die twee simkaarten willen gebruiken in de Mate 8 kunnen geen geheugenkaart meer gebruiken of vice versa.

De prestaties van de 16-megapixelcamera aan de achterzijde van de Huawei Mate 8 blijven achter bij de verwachtingen
De prestaties van de 16-megapixelcamera aan de achterzijde van de Huawei Mate 8 blijven achter bij de verwachtingen

Voorts blijven ook de camera prestaties achter bij wat van een smartphone in deze prijsklasse verwacht zou mogen worden. Op papier klinkt een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie natuurlijk erg goed en erg interessant, maar in de praktijk vallen de cameraprestaties van de Mate 8 lichtelijk tegen.

Tot slot is het jammer dat Huawei de Mate 8 ondanks haar multimediale voordelen niet heeft uitgerust met stereo speakers. Dit terwijl de dubbele speaker grille aan de onderzijde van het toestel wel suggereert dat het toestel stereo speakers heeft.

Terug naar boven


Conclusie

De Huawei Mate 8 is een complete en vooral erg grote smartphone. Het toestel heeft een verkoopadviesprijs van 599 euro, maar gaat ondertussen al over de toonbank voor bedragen die dichter bij de 500 euro liggen dan bedragen die dichter bij de 600 euro liggen. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde prijs waarvoor het toestel momenteel over de toonbank gaat past meer bij haar prestaties dan de verkoop adviesprijs.

De Huawei Mate 8 scoort 4 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De Huawei Mate 8 scoort 4 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

De Huawei Mate 8 is zeker geen slechte smartphone en is design-technisch opvallend goed afgewerkt. Ook de prestaties, zowel in snelheid als in uithoudingsvermogen, zijn erg goed. Het beeldschermformaat is ideaal voor multimedia-liefhebbers, al is het een gemiste kans dat de beeldschermresolutie 'slechts' Full HD is. De smartphone oogt en voelt dankzij haar goed afgewerkte metalen behuizing solide en robuust aan.

Helaas leert Huawei niet echt van de aanhoudende kritiek die het bedrijf al jaren krijgt op haar software en interface. Ook is het jammer dat de camera van de Huawei Mate 8 minder goed presteert dan de resolutie en de technische specificaties suggereren.

Dankzij de gemiddelde verkoopprijs van 520 euro die op het moment van schrijven van deze review van toepassing was op de Huawei Mate 8, willen wij de Mate 8 nog belonen met een beoordeling van 4 sterren. Eén hele ster is verloren gegaan aan diverse puntjes van kritiek. Was de Huawei Mate 8 momenteel nog duurder geweest (bijvoorbeeld de verkoopadviesprijs van 599 euro), dan was de beoordeling niet verder gekomen dan 3,5 ster.

Eindoordeel voor de Huawei Mate 8:  Beoordeling met 4 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De Huawei Mate 8 is oorspronkelijk op de markt gekomen voor een verkoopadviesprijs van 599 euro. Zoals uit de review al blijkt is het maar goed dat de prijs van het toestel ondertussen al wat gezakt is. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de Mate 8 of de actuele prijzen van dit toestel? Bekijk dan onze uitgebreide Huawei Mate 8 overzichtspagina..
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie