Review: HTC 10

13-05-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Al lange tijd verkeert HTC in zwaar weer door steeds maar verder teruglopende smarpthone verkopen. De nieuwe HTC 10, het paradepaardje van HTC voor 2016, moet het tij gaan keren voor HTC. Wordt de HTC 10 de redder of de ondergang van HTC? Ontdek het in de uitgebreide review van GSM Helpdesk!

Hoewel HTC qua verkoopaantallen zeker niet meer tot de grootste smartphone fabrikanten gerekend kan worden, weet HTC ieder jaar opnieuw op te trekken met 'de grote der aarde' in het absolute topsegment voor smartphones. De nieuwe HTC 10 wordt in één adem genoemd met andere top-smartphones van dit moment waaronder de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge alsmede de LG G5.

HTC 10
HTC 10
 

De HTC 10 kan gezien worden als een opvolger voor de HTC One M9 van vorig jaar. Een blik op de specificaties van de HTC 10 leert dat dit toestel op papier helemaal up-to-date en actueel is. Het toestel lijkt niet onder te doen voor de smartphones van concurrenten. Daarbij speelt HTC opnieuw haar troef uit dat het bedrijf in staat is om een prachtig premium design weg te zetten.

De mooi vormgegeven HTC 10 verbloemd de kritische situatie waarin HTC al meer dan twee jaar verkeert. De smartphone verkopen van HTC dalen al kwartalen op rij met als gevolg dat HTC aanhoudend balanceert op het randje van winst en verlies. De dalende verkoopaantallen zorgen er ook voor dat HTC steeds minder kan profiteren van schaalvoordelen, waardoor HTC duurder uit is voor de productie van een vergelijkbare smartphone ten opzichte van grotere concurrenten.

HTC houdt echter stug vol en heeft al haar hoop op de nieuwe HTC 10 gevestigd. Dit jaar zal de grote vraag beantwoord gaan worden of de HTC 10 de redder of juist de ondergang van HTC als smarpthone fabrikant zal gaan betekenen.

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De HTC 10 volgens HTC
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de HTC 10?
  5. Wat valt tegen aan de HTC 10?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De HTC 10 volgens HTC

Al jaren weet HTC zich te onderscheiden met het design en de materiaalkeuzes voor haar top-smarpthones. De toestellen van HTC worden al jaren gekenmerkt door een industriële look. Bij de nieuwe HTC 10 heeft HTC deze industriële look meer verfijnd, waardoor de vormgeving een bredere doelgroep zal aanspreken.

De behuizing van de HTC 10 is in tegenstelling tot de behuizing van veel concurrerende smartphones niet uit een plaat metaal geperst, maar uit een blok metaal geslepen. Dit is een duurdere techniek die een aanzienlijk hogere kwaliteit en een hoger niveau van afwerking oplevert. Dat is ook voelbaar wanneer de HTC 10 in de handen ligt. De HTC 10 oogt niet alleen premium, maar voelt ook premium, solide en robuust aan.

De afwerking van de HTC 10 is van een zeer hoog niveau
De afwerking van de HTC 10 is van een zeer hoog niveau

De afwerking van het design is van een zeer hoog niveau. De voorzijde van het toestel is geheel van glas maar loopt ondanks het verschil met de metalen uni-body behuizing naadloos over in de rest van het toestel. Een strak lijnenspel met schuin afgeslepen randen geven de HTC 10 een verrassend dunne aanblik. Daarmee is de HTC 10 één van de best vormgegeven smarpthones van dit moment.

HTC wil de HTC 10 ook laten uitblinken op het gebied van haar camera's. Net als Samsung heeft HTC de opvallende keuze gemaakt om de focus op slechts enkel 'megapixels' los te laten. In plaats van megapixels - die niets over de uiteindelijke kwaliteit van foto's zeggen - focust HTC nu op de daadwerkelijke foto- en videokwaliteit. Dit doet HTC middels het gebruik van een geheel nieuw type camera, voorzien van zogenaamde 'Ultra Pixels'.

De camera heeft een resolutie van 12-megapixel, lager dan de 20,7-megapixels in de voorganger van de HTC 10, maar levert dankzij aanzienlijk grotere pixels op de camerasensor de beste beelden op onder alle lichtomstandigheden. Grotere pixels op de camerasensor zijn namelijk in staat meer licht te vangen, waardoor minder ruis optreedt en een betere scherpte gerealiseerd kan worden. Dankzij toepassingen van technieken zoals optische beeldstabilisatie en lasergestuurde auto-focus weet HTC het maximale uit de camera van het toestel te halen.

Ook op audiogebied belooft HTC het beste van het beste. Zo is de HTC 10 voorzien van gloednieuwe 'BoomSound hi-fi editie luidsprekers', de mogelijkheid om persoonlijke geluidsprofielen in te stellen en een high-res audio stereo headset. De HTC 10 is daarbij de eerste smartphone die in staat is om 24-bit high-res audio uit te sturen.

Voorts belooft HTC dat de software en de harware van de HTC 10 bijna tot in perfectie op elkaar zijn afgestemd. Dit merkt de gebruiker in ongekend goede prestaties. Apps lopen hierdoor soepel en snel en het beeldscherm reageert direct op elke aanraking. HTC weet dit te realiseren door gebruik te maken van de nieuwste hardware componenten zoals de zeer snelle Qualcomm Snapdragon 820 chipset en 4 gigabyte aan werkgeheugen.

Nieuw in de HTC 10 ten opzichte van haar voorganger is het gebruik van een vingerafdruksensor. Deze is weggewerkt in de home-toets van de HTC 10. De voorgangers van de HTC 10 hadden geen home-toets of fysieke knoppen meer onder het beeldscherm. Dankzij de vingerafdruksensor zijn deze nu weer teruggekeerd op de HTC 10. Onder het beeldscherm van de HTC 10 zijn naast de vingerafdruksensor twee touch-sensitive toetsen te vinden. De vingerafdruksensor zelf fungeert ook als een touch-sensitive home-toets.

Tot slot belooft HTC een ongeëvenaard uithoudingsvermogen, juist ook vanwege het feit dat software en hardware nagenoeg tot in perfectie op elkaar zijn afgestemd. Op een volle accu zou de HTC 10 het tot twee volledige dagen moeten kunnen uithouden. Daarnaast is de HTC 10 van Quick Charge 3.0 technologie voorzien, waardoor het toestel in slechts 30 minuten tijd voor 50 procent opgeladen kan worden, wat volgens HTC dan ook weer voldoende energie is om weer een hele dag vooruit te kunnen.

Terug naar boven

 


Design

Vorig jaar is HTC fors bekritiseerd dat de HTC One M9 qua design niet vernieuwend genoeg was ten opzichte van de HTC One M8. Waar veel media aan voorbij zijn gegaan is het feit dat HTC als één van de weinige fabrikanten erin slagen een écht premium design weg te zetten. Qua vormgeving waren de HTC One M8 en de HTC One M9 al tot in de puntjes afgewerkt op een manier waar alleen Apple nog aan kan tippen.

De HTC 10 heeft een volledig metalen behuizing
De HTC 10 heeft een volledig metalen behuizing

De nieuwe HTC 10 is geen uitzondering op dit sterke punt van HTC. De vormgeving is wederom subliem. Opnieuw zou de kritiek gegeven kunnen worden dat de HTC 10 nog veel kenmerken heeft van voorgaande modellen, maar dat vinden wij niet terecht. Waarom een smartphone afkraken op haar design terwijl andere fabrikanten zoals Huawei en LG qua design en afwerking nog niet in de buurt komen van de HTC 10?

Wij vonden het altijd een erg sterk punt dat HTC haar eigen weg bewandelde met de vormgeving van haar smartphones. Helaas moeten we wel constateren dat de vormgeving van de HTC 10 steeds meer richting de vormgeving van een iPhone gaat. We zouden haast willen zeggen dat HTC haar underground industriële vormgeving aan het vercommercialiseren is. Als er een puntje van kritiek gegeven moet worden is dit het enige wat in onze mening hout snijdt.

De HTC 10 is de enige high-end smartphone die daadwerkelijk aanvult als een smarpthone van metaal. Samsung gebruikt bijvoorbeeld een metalen frame met daar overheen panelen van glas. Huawei stanst behuizingen uit dunne platen metaal waardoor de toesten van Huawei niet de look and feel van HTC hebben. HTC slijpt haar behuizing namelijk uit massieve blokken metaal. LG voorziet haar metalen behuizing van een dermate dikke coatinglaag dat het metaal-effect helemaal verdwijnt.

De HTC 10 is tot in de puntjes afgewerkt. Letterlijk geen enkel detail is aan de aandacht ontsnapt. Gezien we de vormgeving van de iPhone ondertussen wel kennen en geloven, is de HTC 10 qua design en materiaal een welkome afwisseling en wat ons betreft de meest verzorgde smartphone van dit moment.

De HTC 10 heeft een 5,2 inch groot beeldscherm en is de eerste 'flagship smartphone' van HTC met een 2K / QHD beeldschermresolutie. In de HTC 10 zijn de stereo front-facing speakers verdwenen. Wel beschikt het toestel nog steeds over twee speakers voor stereo geluid, maar is één speaker aan de onderzijde van de smartphone geplaatst.

De front-camera heeft een vrij grote lens
De front-camera heeft een vrij grote lens

Boven het beeldscherm valt het vrij grote camera-oog op. De frontcamera is vrij groot omdat HTC hier een 4-megapixel UltraPixel camera heeft gebruikt. Deze is in staat om meer licht te vangen en dus een betere fotokwaliteit te leveren.

Vingerafdruksensor als home-toets
Vingerafdruksensor als home-toets

Onder het beeldscherm valt de vingerafdruksensor op. Deze vingerafdruksensor fungeert tevens als touch-sensitive home-toets. Links en rechts van de vingerafdruksensor zijn ook nog touch-sensitive toetsen geplaatst. Op de twee voorgangers van de HTC 10 waren deze toetsen niet aanwezig.

Door de schuin afgeslepen randen oogt de HTC 10 erg dun
Door de schuin afgeslepen randen oogt de HTC 10 erg dun

De zijkanten van de HTC 10 zijn schuin afgeslepen. Naar de voorzijde toe is gekozen voor een grotere hoek dan naar de achterzijde. Dankzij de schuin geslepen hoeken oogt de HTC 10 erg dun.

Solide metalen toetsen aan de rechterzijde van de HTC 10
Solide metalen toetsen aan de rechterzijde van de HTC 10

Aan de rechterzijde heeft HTC de volumetoetsen en de aan/uit toets geplaatst. Deze toetsen zijn voelbaar van metaal gemaakt, voelen solide aan waarbij de aan/uit toets zelfs een zichtbare en voelbare textuur heeft. Boven de volumetoetsen is een metalen simkaart-tray geplaatst. De tray voor de Micro SD geheugenkaart bevindt zich aan de linkerzijde van de HTC 10.

De onder- en bovenzijde van de HTC 10
De onder- en bovenzijde van de HTC 10

Opvallend genoeg heeft HTC bij de HTC 10 de 3,5 mm audiouitgang aan de bovenzijde van het toestel geplaatst. De bovenzijde bevat een plaatje van kunststof, een iet wat vreemde onderbreking in de behuizing die geheel van metaal gemaakt is. Aan de onderzijde is de microfoon, USB Type-C aansluiting en tweede speaker zichtbaar.

Terug naar boven


Camera

HTC heeft er bij de HTC 10 voor gekozen niet langer te focussen op 'megapixels' maar op daadwerkelijke camerakwaliteit. Door het gebruik van een nieuw type camerasensor met een resolutie van 12-megapixel probeert HTC de beste fotokwaliteit te realiseren.

De HTC 10 heeft een 12-megapixel UltraPixel camera met optische beeldstabilisatie en Laser Autofocus
De HTC 10 heeft een 12-megapixel UltraPixel camera met optische beeldstabilisatie en Laser Autofocus

De 12-megapixel camerasensor maakt gebruik van zogenaamde 'UltraPixels'. Deze pixels op de sensor zijn groter dan de pixels op een conventionele camerasensor in smartphones waardoor ze meer licht kunnen opvangen. Dit resulteert in een betere beeldkwaliteit en minder ruis.

Daarbij heeft HTC de camera ook voorzien van optische beeldstabilisatie doordat de camerasensor vrij kan bewegen in haar behuizing. Ook beschikt de HTC 10 over laser autofocus, waarbij middels laser supersnel berekend kan worden hoe ver een object van de camera af staat en waar de camera op moet scherpstellen.
 

Foto's geschoten met de HTC 10

Op de fotokwaliteit van de foto's die wij met de HTC 10 schoten valt letterlijk niets aan te merken. De kwaliteit is zeer goed en geschikt om zelfs af te laten drukken. De kleuren komen zeer goed tot hun recht, zonder dat er sprake is van oververzadiging. De HTC 10 weet een zeer goede balans te realiseren tussen scherpte en diepte. De laser autofocus doet hierbij zichtbaar goed haar werk.

De doortekening in de foto's die wij met de HTC 10 schoten is perfect. Ook zijn de randen van objecten, bijvoorbeeld bloemblaadjes, scherp en lopen niet over in de achtergrond, zoals dit bij andere smartphone camera's vaak wel het geval is. Hierbij is duidelijk het voordeel van de UltraPixels zichtbaar. Op cameragebied doet de HTC 10 dan ook zeker niet onder voor de Samsung Galaxy S7.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de HTC 10?

De HTC 10 is zonder twijfel één van de best afgewerkte smartphones van dit moment. De vormgeving is wellicht niet zo vernieuwend meer als de vormgeving van de eerste HTC One, maar in perspectief met andere smartphones mag de HTC 10 er zeker zijn. Het toestel oogt en voelt premium aan.

De HTC 10 heeft een simpele en snelle interface zonder al te veel bloatware
De HTC 10 heeft een simpele en snelle interface zonder al te veel bloatware

HTC staat als smartphonemerk daarnaast ook al sinds jaar en dag bekend als producent van de beste en snelste smartphones. Die naam doet HTC eer aan met de HTC 10. Het toestel levert dankzij de combinatie tussen de Qualcomm Snapdragon 820 chipset, 4 gigabyte werkgeheugen, Android 6.0 Marshmallow en de bescheiden en functionele HTC Sense interface top prestaties. HTC valt daarbij te prijzen gezien HTC nauwelijks bloatware installeert op de HTC 10. Ook de interface van de HTC 10 oogt niet als een flipperkast, zoals bij veel andere smartphonemerken wél het geval is.

Sinds de stunt van Samsung om een geheugenkaartslot achterwege te laten in haar Galaxy S6 familie uit 2015, is de tech-wereld deze feature weer echt gaan waarderen. HTC heeft deze 'fout' nooit gemaakt. Ook de HTC 10 is daarom traditioneel uitgerust met een Micro SD geheugenkaartslot met ondersteuning voor geheugenkaarten met een capaciteit tot 200 gigabyte.

Voorts verdient HTC een absolute pluim voor haar camera. De stap van HTC om een 20,7-megapixelcamera in de HTC One M9 in te wisselen voor een 12-megapixel UltraPixel camera was gewaagd maar wat ons betreft een schot in de roos. De camera presteert perfect en laat niets te wensen over.

Tot slot verdient de HTC 10 ook complimenten voor haar uithoudingsvermogen. Door de lichte interface, het Android 6.0 besturingssysteem, de Snapdragon 820 chipset en een slim en efficiënt energiemanagement presteert de HTC 10 bovengemiddeld qua uithoudingsvermogen. Bij intensief gebruik haalt de HTC 10 zeker geen twee dagen op één accu, maar wel met gemak één hele dag, terwijl veel andere smartphones dan al zijn afgehaakt.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de HTC 10?

De HTC One, HTC One M8 en HTC One M9 werden door ons geroemd vanwege hun sublieme geluid uit de front-facing speakers. Hoe HTC het voor elkaar kreeg is nog steeds een raadsel, maar ieder volgend model leverde een nóg betere geluidskwaliteit via de ingebouwde speakers. Helaas heeft HTC die traditie niet door weten te zetten met de HTC 10. De geluidskwaliteit van de ingebouwde BoomSound speakers is niet beter dan gemiddeld en helaas niet te vergelijken met eerdere HTC smartphones.

Doordat HTC nu gebruik maakt van een S-LCD 5 beeldscherm met een 2K / QHD beeldschermresolutie, is de beeldschermkwaliteit aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de Full HD S-LCD 3 beeldschermen in de HTC One M9. Toch blijft het beeldscherm van de HTC 10 minder goed afleesbaar bij fel (zon)licht dan de beeldschermen van concurrerende smartphones.

Een laatste puntje van kritiek is de vrij hoge prijs van de HTC 10. Het toestel heeft een verkoopadviesprijs van 749 euro, terwijl de Galaxy S7 en LG G5 voor minimaal 50 euro minder verkrijgbaar zijn. Hiermee prijst HTC zichzelf eigenlijk uit de markt.

Terug naar boven


Conclusie

De HTC 10 is zonder enige twijfel een erg goede en degelijke smartphone die wij zonder enige twijfel kunnen aanbevelen. HTC bewijst dat het bedrijf nog steeds in staat is mee te spelen in het top-segement smartphones, terwijl HTC jammer genoeg al bij lange na niet meer tot de grootste smartphone fabrikanten ter wereld behoort.

De HTC 10 scoort 4,5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De HTC 10 scoort 4,5 sterren in de review van GSM Helpdesk

HTC delft ten onrechte het onderspit in de felle strijd tussen smartphone fabrikanten. In een markt waarin spelers met de grootste portemonnee winnen in plaats van de spelers met de grootste innovatiekracht heeft HTC het ten onrechte erg moeilijk. Alleen al vanuit de gunfactor zou dit voor ons een reden zijn om de HTC 10 te kopen in plaats van concurrerende smartphones. 

Het enige echte noemenswaardige minpunt is de geluidskwaliteit van de ingebouwde BoomSound speakers. Hier had HTC een hele goede naam hoog te houden. Daarin is het bedrijf niet geslaagd. In alle andere opzichten behoort de HTC 10 wat ons betreft onder twijfel tot de top-5 beste smartphones van dit moment en is daarmee een beoordeling met 4,5 sterren meer dan waard!

Eindoordeel voor de HTC 10:  Beoordeling met 4,5 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De HTC 10 is oorspronkelijk op de markt gekomen voor een verkoopadviesprijs van 749 euro. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de HTC 10 of de actuele prijzen van dit toestel? Bekijk dan onze uitgebreide HTC 10 overzichtspagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie