Review: LG 360 VR en LG 360 CAM

01-06-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Tijdens het Mobile World Congress eind februari in Barcelona presenteerde LG niet alleen haar nieuwe LG G5, maar ook diverse 'LG Friends': losse apparaten of modules die met de LG G5 samen kunnen werken. Met de LG 360 VR dompelt LG de gebruiker onder in de wereld van Virtual Reality, terwijl met de LG 360 CAM beelden voor deze VR-bril gemaakt kunnen worden. In deze review duiken we in de VR wereld van LG.

Het behoeft geen betoog dat de absolute trend van 2016 'Virtual Reality' is. Veel smartphone- en techfabrikanten hebben de afgelopen maanden VR-brillen uitgebracht of producten op de markt gezet waarmee 'content' voor VR-omgevingen gemaakt kan worden. Ook LG is op deze trein gesprongen en onthulde tijdens het Mobile World Congress eind februari in Barcelona onder andere een Virtual Reality bril in de vorm van de LG 360 VR en eem 360-graden camera in de vorm van de LG 360 CAM.

LG 360 VR en LG 360 CAM
LG 360 VR en LG 360 CAM

Het idee van LG is super goed. Met de LG 360 CAM kan iedereen zonder moeite 360 graden foto's en video's maken om later terug te kijken in VR via de LG 360 VR. Omdat VR zonder twijfel de toekomst heeft, maken we in deze review een korte zijstap van onze smartphone focus naar de wereld van VR en voelen we de LG 360 CAM alsmede de LG 360 VR aan de tand.

 


Inhoud van deze review

 


LG 360 VR

We beginnen met het item dat op het oog het meest gaaf lijkt en het meest futuristisch is. De VR-bril van LG in de vorm van de LG 360 VR. Opvallend is dat LG een hele andere aanpak heeft gekozen dan bijvoorbeeld Samsung, Google en recentelijk ook OnePlus. De VR-bril van LG is compact en licht en heeft het formaat en zelfs de looks van een flinke skibril. Dit terwijl de concurrerende VR-brillen een stuk groter zijn omdat hierin een smartphone geschoven moet worden.

De LG 360 VR is licht en compact en wordt geleverd in een stijlvol vormgegeven box
De LG 360 VR is licht en compact en wordt geleverd in een stijlvol vormgegeven box

LG is naar eigen zeggen op zoek gegaan naar een zo'n hoog mogelijk draagcomfort. Een lichte en compacte bril draagt hier zeker aan bij. Door haar compacte formaat en lichte gewicht draagt de LG 360 VR fijner dan bijvoorbeeld de Samsung Gear VR die zowel groter al zwaarder is. Toch is ook het draagcomfort van de LG 360 VR niet optimaal door het harde plastic achter bijvoorbeeld de oren.

Achter de lenzen van de LG 360 VR bevinden zich twee beeldschermen
Achter de lenzen van de LG 360 VR bevinden zich twee beeldschermen

In plaats van het beeldscherm te gebruiken van een smartphone die in de bril geschoven moet worden, heeft LG de LG 360 VR van twee kleine beeldschermen achter de lenzen voorzien. Deze beeldschermen hebben ieder een resolutie van 920 x 720 pixels. Hoewel de resolutie van de twee beeldschermen wat lager ligt dan de resolutie van het beeld van de Samsung Gear VR, gebiedt eerlijkheid te zeggen dat de beeldkwaliteit toch net iets beter lijkt dan bij de Samsung Gear VR.

De lenzen kunnen scherpgesteld worden door eraan te draaien
De lenzen kunnen scherpgesteld worden door eraan te draaien

De lenzen voor de ogen kunnen gedraaid worden om scherp te stellen. Dit is overigens minder praktisch omdat voor het scherpstellen de bril telkens afgenomen moet worden. Het is mogelijk om de grijze 'lichtkap' van bril te halen en zo tijdens het kijken scherp te stellen, maar ook dit is niet heel praktisch. 

Materiaal rondom de bril moet lichtinval voorkomen
Materiaal rondom de bril moet lichtinval voorkomen

Rondom de bril is een zachte rand aangebracht die ervoor moet zorgen dat de bril zo naadloos mogelijk aansluit op het hoofd. Dit heeft LG echter minder goed voor elkaar, waardoor nog steeds veel licht vanuit de omgeving in de bril komt en de gebruiker dus niet wordt ondergedompeld in de VR-wereld zoals dat bijvoorbeeld bij de Gear VR, Oculus Rift of HTC Vive wel het geval is.

De LG 360 VR is voorzien van diverse sensoren zoals een nabijheidssensor vlak boven de neusvleugel
De LG 360 VR is voorzien van diverse sensoren zoals een nabijheidssensor vlak boven de neusvleugel

De LG 360 VR is voorzien van diverse ingebouwde sensoren die de bewegingen van het hoofd moeten registreren en verwerken tot het in beeld brengen van deze bewegingen in de VR wereld. Hoewel de bril zeker in staat is bewegingen te detecteren, loopt dit aanzienlijk minder soepel dan in bijvoorbeeld de Gear VR. Hierdoor ontstaat zeker geen natuurlijk aanvoelende Virtual Reality omgeving. Mensen die gevoelig zijn voor wagen- of zeeziekte, zoals ikzelf, kunnen de LG 360 VR nog geen vijf minuten gebruiken zonder misselijk te worden omdat beeld en beweging vaak niet synchroon lopen. 

Om de LG 360 VR te kunnen gebruiken, moet de bril aangesloten worden op de LG G5 via de USB-C kabel. De LG G5 doet daarbij het zware rekenwerk en levert het beeld dat met de LG 360 VR bekeken kan worden. Daarbij wordt de LG G5 gebruikt als bedieningspaneel om te kunnen navigeren in de VR-wereld. Dit heeft LG slimmer aangepakt dan Samsung. Het bedieningsgemak van de LG 360 VR is fijner en beter.

Terug naar boven


Plus- en minpunten LG 360 VR

+ Formaat en gewicht
+ Bediening
+ Beeldkwaliteit

- Hoge prijs
- Draagcomfort
- Beweging en beeld loopt niet synchroon
- Veel lichtinval van buitenaf

Terug naar boven


Conclusie LG 360 VR

De grootste pluspunten van de LG 360 VR zijn haar formaat, gewicht en bedieningsgemak. Helaas is dat niet waar het om draait bij een VR-bril. Het moet juist de VR-ervaring zijn die zeer goed is. Helaas is dit bij de LG 360 VR niet het geval. Beelden lopen niet synchroon met bewegingen wat tot misselijkheid leidt. Daarnaast wordt men door de grote hoeveelheid lichtinval niet ondergedompeld in de VR-wereld zoals dat bij andere VR-brillen wel het geval is.

De LG 360 VR heeft in Nederland een verkoopadviesprijs van 279 euro. Dit komt voort uit het feit dat de LG 360 VR meer hardware heeft dan bijvoorbeeld de Gear VR, die niet over eigen beeldschermen beschikt. De prijs van 279 euro is in het ligt van een nagenoeg gratis Google Cardboard en een Samsung Gear VR van 99 euro vrij stevig. Zeker gezien er ook nog een LG G5 van 699 euro bij gekocht moet worden om hem te kunnen gebruiken. De echte VR-liefhebbers kunnen in dat geval beter het totaalbedrag investeren in een Oculus Rift of een HTC Vive, aangezien de VR-ervaring van de LG 360 VR het nét niet is.

Ons eindoordeel voor de LG 360 VR is dan ook een 'onvoldoende'. De LG 360 VR scoort slechts 1 uit 5 sterren.

Eindoordeel voor de LG 360 VR:  Beoordeling met 1 sterren

Terug naar boven


LG 360 CAM

Waar de LG 360 VR ons erg teleur heeft gesteld, kunnen we op voorhand al verklappen dat we over de LG 360 CAM positiever zijn. De LG 360 CAM is een accessoire waarmee zeer eenvoudig 360-graden foto's en video's gemaakt kunnen worden. Uiteraard komen deze 360-graden beelden het beste tot hun recht in een VR bril.

De LG 360 CAM kan in de meegeleverde beschermhuls geschoven worden|
De LG 360 CAM kan in de meegeleverde beschermhuls geschoven worden

De LG 360 CAM is een erg leuke gadget om bijvoorbeeld mee op vakantie te nemen. Door op de vakantiebestemming 360-graden beelden te schieten, is het later terug thuis mogelijk om met een VR-bril in Virtual Reality terug te keren naar je vakantiebestemming.

LG heeft de 360 CAM bewust klein en compact gehouden. Dit maakt de camera ook geschikt om bijvoorbeeld op een helm te monteren en te gebruiken als action camera.

Een leuk detail is dat de LG 360 CAM voorzien is van een 9-assen sensor. Deze sensor registreert daarmee bewegingen en past de 'horizon' van het beeld automatisch aan. Hoe schokkerig een 360-graden video ook wordt opgenomen, bijvoorbeeld tijdens het skaten of mountainbiken, dankzij de sensoren wordt dit softwarematig gecorrigeerd en 'bewegingsvrij' opgeslagen.

De LG 360 CAM maakt letterlijk 360-graden foto's en video's door haar twee 13-megapixelcamera's met 180-graden groothoeklenzen
De LG 360 CAM maakt letterlijk 360-graden foto's en video's door haar twee 13-megapixelcamera's met 180-graden groothoeklenzen

De LG 360 CAM kan letterlijk 360 graden foto's en video's maken. Links, rechts, voor, achter, boven en zelfs onder is volledig in beeld doordat de camera is uitgerust met een dubbele 13-megapixelcamera met een 180-graden groothoeklens. Af en toe is dit ook best confronterend, want de camera ziet letterlijk alles. Houd je de camera als vrouw boven je hoofd om een 360-graden foto of video te maken, zorg dan vooral voor zo weinig mogelijk inkijk onder je shirt want zelf ben je ook áltijd in beeld. Beter is om de camera los ergens weg te zetten of op een statief te gebruiken om 360-graden foto's of video's te maken.

Om gênante momenten te voorkomen, is het overigens ook mogelijk om slechts één van de twee camera's te gebruiken en daarmee een 180-graden in plaats van een 360-graden foto of video te nemen. Alles wat áchter de camera staat of gebeurd blijft daarmee buiten beeld.

Ondanks het gebruik van twee 13-megapixelcamera's, is de foto- en videokwaliteit van de LG 360 CAM heel wisselend. De ene keer zijn de beelden prachtig, de andere keer lijken ze gemaakt te zijn met een goedkope smartphone. Het is dus altijd raadzaam beelden meteen even te bekijken alvorens een leuke plek te verlaten om te voorkomen dat bij thuiskomst blijkt dat de beelden niet goed zijn.

Om uiteindelijk in een VR-omgeving een zo'n goed mogelijke 360-graden ervaring te kunnen geven, is de LG 360 CAM uitgerust met maar liefst 3 microfoons. Daarmee kan de camera het geluid uit alle richtingen registreren en vastleggen en dit aan de 360-graden omgeving toevoegen. Uiteindelijk is de camera hiermee in staat 5.1 surround sound geluid vast te leggen.

De LG 360 CAM beschikt over een intern geheugen van 4 gigabyte en heeft verder een MicroSD geheugenkaartslot. De 360-graden foto's worden in een resolutie van 26-megapixel opgeslagen. Daarnaast kan de LG 360 CAM video's in 2K (1440 x 2560 pixels) vastleggen.

In tegenstelling tot de LG 360 VR is de LG 360 CAM een relatief universele accessoire en kan gebruikt worden in combinatie met nagenoeg alle Android smartphones en zelfs met de Apple iPhone. Voorwaarde is dat de toestellen draaien op Android 5.0 of hoger danwel op iOS 8 of hoger.

Terug naar boven


Plus- en minpunten LG 360 CAM

+ Compact formaat
+ Gemakkelijk in gebruik
+ 4GB interne opslag + geheugenkaartslot
+ 5.1 surround sound geluidsopnames
+ Compatible met veel Android smartphones en iPhones

- Beeldkwaliteit niet altijd constant
- De 360-camera ziet letterlijk álles, dus ook de gebruiker
- Stevig geprijsd

Terug naar boven


Conclusie LG 360 CAM

De LG 360 CAM is een leuke gadget, praktisch en gemakkelijk in gebruik en maakt het voor het eerst mogelijk zonder moeite of complexe opstellingen 360-graden foto's en video's te maken. De foto- en videokwaliteit komt nog het beste overeen met de kwaliteit van een smartphone camera. De LG 360 CAM kan zeker niet tippen aan de beeldkwaliteit van spiegelreflex camera's of duurdere videocamera's. Maar dat hoeft de pret niet te drukken.

LG heeft gezorgd voor een integratie met YouTube 360 en Google Streetview zodat foto's en video's het juiste platform krijgen om op bekeken te kunnen worden. Wat dat betreft is het ecosysteem rondom de LG 360 CAM ook goed verzorgd. Enkel de prijs van de LG 360 CAM is met een verkoopadviesprijs van 279 euro wellicht wat aan de hoge kant.

Over het geheel bekeken zijn wij echter behoorlijk positief over deze LG 360 CAM en belonen de 360-graden camera dan ook met een 'ruim voldoende' oftewel '4-sterren'.

Eindoordeel voor de LG 360 CAM:  Beoordeling met 4 sterren
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie