Review: General Mobile GM 5 Plus

19-08-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Hoewel oorspronkelijk niet voor westerse markten bedoeld, maakt de Turkse smartphone fabrikant het mogelijk om in Nederland zogenaamde 'Android One smartphones' te kopen. Dit zijn uitzonderlijk scherp geprijsde hoge kwaliteit smartphones mét Android die op grote schaal in opkomende markten worden verkocht.

In 2014 heeft Google het Android One besturingssysteem gepresenteerd en uitgebracht om het mogelijk te maken om een uitstekende Android ervaring te bieden op goedkopere smartphones. Hoewel Android One vooral gericht is op zogenaamde 'opkomende markten' (delen van Azië, Afrika en Zuid Amerika), is het Android One besturingssysteem en de 'bijbehorende' smartphones zonder enige twijfel ook zeer geschikt voor westerse markten zoals de Nederlandse en de Belgische markt.

General Mobile GM 5 Plus
General Mobile GM 5 Plus

De Turkse smartphonefabrikant levert het bewijs dat Android One smartphones ook in westerse landen succesvol kunnen zijn. nadat General Mobile vorig jaar de primeur pakte met de introductie van het eerste Android One toestel in Nederland en België, pakt het bedrijf dit jaar flink door met de introductie van de General Mobile GM 5 Plus.

De General Mobile GM 5 Plus is zonder omhaal een ongelofelijk goed vormgegeven smartphone, met tegelijk behoorlijk indrukwekkende specificaties en een zeer goede verkoopadviesprijs van slechts 299 euro. Omdat de General Mobile GM 5 Plus draait op het Android One besturingssysteem, wordt het toestel rechtstreeks door Google up-to-date gehouden en ontvangt dus altijd de nieuwste versies van Android en alle beveiligingsupdates. De grote vraag is dus ook: zijn er überhaupt nadelen te ontdekken aan de General Mobile GM 5 Plus?

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De General Mobile GM 5 Plus volgens General Mobile
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de General Mobile GM 5 Plus?
  5. Wat valt tegen aan de General Mobile GM 5 Plus?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De General Mobile GM 5 Plus volgens General Mobile

De belangrijkste eigenschap van de General Mobile GM 5 Plus is volgens General Mobile dat het toestel draait op het Android One besturingssysteem en dus áltijd up-to-date zal blijven. Het Android one besturingssysteem wordt namelijk rechtstreeks door Google up-to-date gehouden, waarmee de General Mobile GM 5 Plus altijd als één van de eerste de nieuwste versies van Android krijgt alsmede wordt voorzien van veiligheidsupdates. Dat maakt de General Mobile GM 5 Plus qua software tot één van de veiligste Android toestellen in de markt.

De General Mobile GM 5 Plus draait op het Android One besturingssysteem
De General Mobile GM 5 Plus draait op het Android One besturingssysteem

Daarbij onderstreept General Mobile ook graag de krachtige eigenschappen van het toestel. De smartphone wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 617 processor, dit is een zogenaamde '64-bit octa-core processor' die is opgebouwd uit een zeer krachtige 1,5 GHz quad-core processor en een energiezuinige 1,2 GHz quad-core processor. Daarbij beschikt het toestel over maar liefst 3 gigabyte werkgeheugen, wat érg veel (en ook goed) is voor een toestel in deze prijsklasse.

Mede dankzij haar krachtige processor biedt de General Mobile GM 5 Plus als één van de weinige toestellen in deze prijsklasse zogenaamde 'LTE Advanced' ondersteuning, ook wel eens aangeduidt met '4.5G'. Dat betekent dat de General Mobile GM 5 Plus niet alleen geschikt is voor gebruik op 4G netwerken, maar ook nog eens de (momenteel) hoogst haalbare up- en downloadsnelheden ondersteunt. Er zijn nagenoeg geen smartphones in deze prijsklasse die dezelfde ondersteuning bieden.

Tot slot wil General Mobile de 'aantrekkelijkheid' van haar smartphone graag onderstrepen. Het toestel biedt ondanks haar bescheiden verkoopprijs een zeer hoog afwerkingsniveau. Zo wordt de voorzijde van het toestel beschermd door Gorilla Glass 4, wat aan de randen prachtig is afgerond. De General Mobile heeft een metalen frame en daarmee ook metalen zijkanten. De achterzijde van het toestel is van een rubber-achtig kunststof wat het toestel een verzorgde en zelfs ietwat robuuste uitstraling geeft.

Terug naar boven


Design

Ondanks dat de General Mobile GM 5 Plus slechts 299 euro kost en het zeker geen bekend merk is, mag de General Mobile GM 5 Plus gezien worden. Er zijn maar weinig toestellen in deze prijsklasse die zo'n hoog afwerkingsniveau hebben als dit toestel.

De vormgeving van de General Mobile GM 5 Plus is tot in de puntjes verzorgd
De vormgeving van de General Mobile GM 5 Plus is tot in de puntjes verzorgd

De General Mobile GM 5 Plus heeft een flink Full HD beeldscherm van 5,5 inch in diameter en valt daarmee in het zogenaamde 'phablet segment'. Het beeldscherm wordt goed beschermd door Gorilla Glass 4, dat bestand is tegen krassen en zelfs een behoorlijke val (meestal) overleeft. Het beeldscherm blinkt uit als het gaat om natuurgetrouwe kleurweergave. Dit komt doordat General Mobile gebruik heeft gemaakt van een kwalitatief hoogwaardig IPS LCD beeldscherm.

De General Mobile GM 5 Plus heeft een metalen frame
De General Mobile GM 5 Plus heeft een metalen frame

De General Mobile GM 5 Plus is gebouwd op een metalen frame, wat duidelijk zichtbaar is aan de zijkanten van het toestel. De randen kennen zelfs een 'diamond cut' wat het metalen frame extra goed tot haar recht laat komen. Metalen toetsen sluiten naadloos aan en geven het toestel een hoog 'premium gevoel'. Aan de onderzijde zijn twee 'speaker grilles' te vinden.

De achterzijde van de General Mobile GM 5 Plus is gemaakt van een rubber-achtig kunststof
De achterzijde van de General Mobile GM 5 Plus is gemaakt van een rubber-achtig kunststof

Aan de achterzijde van de General Mobile GM 5 Plus springt direct de 13-megapixelcamera in het oog. Ook deze is anders vormgegeven dan bij veel smartphonemerken gangbaar is. De achterzijde van de General Mobile GM 5 Plus is gemaakt van een rubber-achtig kunststof dat zeker niet 'plastic' aanvoelt. Het geeft het toestel zelfs een chique en robuuste look.

Terug naar boven


Camera

De General Mobile GM 5 Plus is aan de achterzijde uitgerust met een 13-megapixelcamera. De beeldkwaliteit van de foto's die wij met het toestel schoten is 'gemiddeld'. De camera in de General Mobile GM 5 Plus schiet bruikbare foto's, maar blinken in kwaliteit zeker niet uit maar zijn meer dan prima voor toestellen uit deze prijsklasse.

Foto's geschoten met de General Mobile GM 5 Plus

Foto's die met de General Mobile GM 5 Plus geschoten worden zijn vaak wat 'donkerder' dan de situatie in werkelijkheid was. Dit drukt ook op de kleur-echtheid van de foto's. Verder lijkt de camera moeite te hebben met hoge contrasten waardoor bepaalde delen in foto's (bijvoorbeeld de lucht) overbelicht raken en wit uitslaan.

De resolutie van de foto's is echter hoog genoeg om de foto's achteraf bijvoorbeeld op het toestel of met een foto bewerkingsprogramma nog verder te verbeteren of qua kleur te corrigeren. Dankzij de 13-megapixel resolutie lenen de foto's die met de General Mobile GM 5 Plus geschoten worden zich ook om bijvoorbeeld af te laten drukken.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de General Mobile GM 5 Plus?

De lijst pluspunten van de General Mobile GM 5 Plus is zonder enige twijfel véél langer dan het lijstje nadelen. Eén van de grootste voordelen vinden wij het Android One besturingssysteem dat het maximale - én meer - weet te halen uit een middenklasse smartphone.

De General Mobile GM 5 Plus heeft een prachtig, helder en kleurrijk IPS-LCD beeldscherm van 5,5 inch in diameter
De General Mobile GM 5 Plus heeft een prachtig, helder en kleurrijk IPS-LCD beeldscherm van 5,5 inch in diameter

Het Android One besturingssysteem doet qua functionaliteit en mogelijkheden absoluut niet onder voor het 'normale' Android besturingssysteem. In de praktijk zullen gebruikers niet eens merken dat het toestel op Android One draait in plaats van op het normale Android besturingssysteem behalve dan het GROTE pluspunt dat de General Mobile GM 5 Plus zeer geregeld software-updates ontvangt met de nieuwste versie van Android of nieuwe beveiligingsupdates.

Daarnaast zijn wij érg gecharmeerd van de vormgeving van de General Mobile GM 5 Plus. Het is één van de beter vormgegeven smartphones in deze prijsklasse met haar afgeronde Gorilla Glass 4 front-paneel, metalen frame en soft-touch achtercover.

Ook qua hardware is letterlijk niets aan te merken op de General Mobile GM 5 Plus. Het toestel beschikt over een goed en groot beeldscherm, krachtige processor, veel werkgeheugen, een grote opslagcapaciteit, de momenteel meest actuele 4G ondersteuning en een zeer bruikbare camera.

Tot slot mag ook de snellaadfucntie niet in het lijstje pluspunten ontbreken. Dankzij 'Turbo Charge' kan de General Mobile GM 5 Plus in minder dan twee uur tijd volledig opgeladen worden.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de General Mobile GM 5 Plus?

Er zijn eigenlijk slechts twee minpunten te noemen bij de General Mobile GM 5 Plus. Uit onze tests is gebleken dat het uithoudingsvermogen van het toestel op één acculading lager dan gemiddeld is. Dit ligt zeker niet aan de accu, want het toestel heeft een behoorlijk krachtige accu van 3.100 mAh. Het is dan ook vooral het grote beeldscherm wat meer energie verbruikt, wat het uithoudingsvermogen bekort.

De 13-megapixelcamera van de General Mobile GM 5 Plus
De 13-megapixelcamera van de General Mobile GM 5 Plus

Tot het lijstje minpunten moeten we voorzichtig ook onze kleine puntjes van kritiek op de camera plaatsen. Hoewel niet vergeten mag worden dat de General Mobile GM 5 Plus vooral een betaalbare smartphone is, had General Mobile met softwarematige optimalisaties nog meer uit de camera kunnen halen. Foto's zijn nu zeker wel bruikbaar, maar springen er qua kleur, belichting en kwaliteit zeker niet uit.

Terug naar boven


Conclusie

We durven zonder enige twijfel te stellen dat de General Mobile GM 5 Plus meer waard is dan dat hij kost. Het toestel biedt een zeer hoge prijs/kwaliteit/functionaliteit verhouding zeker vanwege het feit dat het toestel ook nog eens door Google rechtstreeks up-to-date gehouden wordt.

De General Mobile GM 5 Plus scoort 4,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De General Mobile GM 5 Plus scoort 4,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

Het Android One besturingssysteem haalt het beste in de General Mobile GM 5 Plus naar boven. Het toestel heeft krachtige hardware die zeer goed tot uiting weet te komen. Ook op de vormgeving van het toestel valt letterlijk niets aan te merken. Alleen het uithoudingsvermogen van de smartphone op één acculading is een puntje van zorg, iets dat wel enigszins wordt gecompenseerd door de snellaadfunctie.

Met een verkoopadviesprijs van 299 euro biedt de General Mobile GM 5 Plus veel waar voor haar geld en is in het middenklasse segment - ondanks dat General Mobile geen bekend merk is - een van de betere smartphones van dit moment. Wat ons betreft is deze smartphone een aanrader en heeft daarom een eindoordeel van 4,5 uit 5 sterren méér dan verdiend!

Eindoordeel voor de General Mobile GM 5 Plus:  Beoordeling met 4,5 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De General Mobile GM 5 Plus is oorspronkelijk op de markt gekomen voor een verkoopadviesprijs van 299 euro. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de General Mobile GM 5 Plus of de actuele prijzen van dit toestel? Bekijk dan onze uitgebreide General Mobile GM 5 Plus overzichtspagina.


Laatste Nieuws3 Reacties
Saskia de Jonk plaatste dit 20 aug 2016

Ik heb dit toestel nu een paar weken en kan me helemaal in deze review vinden. Ik vind het een heerlijk toestel. Helemaal blij mee. Met instagram kunnen trouwens foto's wat verbeterd worden. Tip ;-).

Jeff B plaatste dit 04 sep 2016

Heb hem nu net een paar uur in gebruik. Helemaal geweldig😍😉.

Janny van Oostveen plaatste dit 16 jan 2017

Heb dit toestel nu een maand of drie. Bevalt prima. Ervaar echter een probleem: wie kan mij vertellen hoe ik mijn foto's kan verplaatsen naar de SD kaart? Mij lukt het niet.

Geef ook je reactie