Review: Motorola Moto G4 Plus

26-08-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Motorola Moto G4 Plus is de eerste telg uit de befaamde Motorola Moto G serie die volledig onder het bewind van Lenovo is ontwikkeld. Lenovo kocht begin 2014 de smartphone divisie van Motorola over van Google. Slaagt Lenovo erin om de goede naam van de Moto G serie eer aan te doen met deze nieuwe Motorola Moto G4 Plus? Ontdek het in deze review.

In deze review neemt GSM Helpdesk de Motorola Moto G4 Plus onder de loep. Al ruim drie jaar doen de smartphones uit de Moto G serie het ongelofelijk goed in Nederland en België. Dit komt doordat de voorgangers van de Motorola Moto G4 Plus bewezen een ongekend goede prijs / kwaliteitverhouding te bieden. De toestellen waren zeker niet te duur maar presteerde fantastisch.

Motorola Moto G4 Plus
Motorola Moto G4 Plus

Met de nieuwe Motorola Moto G4 Plus is iets bijzonders aan de hand. Dit toestel is de eerste smartphone uit de Motorola Moto G serie die volledig door Lenovo is ontwikkeld. Lenovo nam namelijk begin 2014 de voormalige mobiele divisie van Motorola over van Google. De Motorola Moto G 3rd Gen van vorig jaar was nog deels onder Google ontwikkeld.

De grote vraag is dan ook: weet Lenovo de befaamde Moto G serie eer aan te doen met de nieuwe Moto G4 Plus en is de Moto G4 Plus een waardige opvolger voor haar drie voorgangers? Dát en meer kunt u ontdekken in deze review over de Motorola Moto G4 Plus!

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Motorola Moto G4 Plus volgens Motorola / Lenovo
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Motorola Moto G4 Plus?
  5. Wat valt tegen aan de Motorola Moto G4 Plus?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De Motorola Moto G4 Plus volgens Motorola / Lenovo

Wanneer Lenovo aan het woord gelaten wordt over de nieuwe Motorola Moto G4 Plus, zijn er zes punten die Lenovo graag over het toestel wil benadrukken. Op de eerste plaats het design van de smartphone. Het toestel heeft volgens Lenovo een geheel nieuwe vormgeving, maar biedt nog steeds hetzelfde comfort als waar de eerdere Moto G smartphones om bekend stonden. Door het gestroomlijnde design past het toestel perfect in iedere (broek)zak. Het is daarbij de dunste smartphone uit de Moto G serie tot nu toe. Afgeronde hoeken en een micro-textuur op de achterzijde geven volgens Lenovo een comfortabele grip.

De achterzijde van de Moto G4 is voorzien van een micro-textuur die zorgt voor een comfortabele grip
De achterzijde van de Moto G4 Plus is voorzien van een micro-textuur die zorgt voor een comfortabele grip

Het tweede belangrijke aspect van de Moto G4 Plus is dat het toestel op nagenoeg alle mobiele netwerken wereldwijd werkt. Het toestel is geschikt voor GSM (2G), UMTS (3G) en LTE (4G) netwerken en afhankelijk van de beschikbaarheid van deze netwerken kiest het toestel altijd voor de beste en snelste verbinding. Over 4G netwerken is de Moto G4 Plus in staat om downloadsnelheden tot wel 150 Mbps te halen. Daarbij beschikt de Moto G4 Plus standaard over dual SIM ondersteuning voor Micro Sim's en heeft Lenovo in de simkaartsloten handige 'adaptertjes' geplaatst zodat ook nano-simkaarten in het toestel gebruikt kunnen worden.

Naast haar brede netwerkondersteuning, staat de Moto G4 Plus ook garant voor uitstekende prestaties. Dit komt deels doordat Lenovo - geheel in lijn met eerdere toestellen uit de Moto G serie - een nagnoeg originele en onaangepaste versie van Android op het toestel heeft gezet. Anderzijds zorgt de krachtige Qualcomm Snapdragon 617 processor gecombineerd met 2 gigabyte werkgeheugen voor meer dan voldoende rekenkracht.

Op de vierde plaats weet de Moto G4 Plus ook te presteren als het gaat om uithoudingsvermogen. Het toestel heeft een accu met een capaciteit van maar liefst 3.000 mAh, waarop een bovengemiddeld uithoudingsvermogen wordt belooft. Daarbij beschikt de smartphone ook nog over 'quick charge' waarmee met slechts 15 minuten opladen alweer voldoende energie in de accu zit om het toestel tot 6 uur te kunnen gebruiken.

De Motorola Moto G4 is uitgerust met een 13-megapixelcamera
De Motorola Moto G4 Plus is uitgerust met een 16-megapixelcamera

Ondanks de bescheiden prijs van de Moto G4 Plus belooft het toestel kwalitatief goede foto's en video opnames te kunnen maken. De smartphone is namelijk voorzien van een 16-megapixelcamera aan de achterzijde en een 5-megapixel frontcamera. Volgens Lenovo is de camerasoftware van de Moto G4 Plus zo ver geoptimaliseerd dat deze al het werk van de gebruiker uit handen neemt. De gebruiker hoeft alleen maar te richten en te klikken en de software zorgt voor de perfecte foto.

Als laatste brengt Lenovo ook graag het 5,5 inch grote beeldscherm van de Moto G4 Plus onder de aandacht. Met dit beeldscherm valt de Moto G4 Plus in het zogenaamde 'phablet segment' en laat eigenlijk het midden tussen een smartphone en een compacte tablet. Doordat het beeldscherm een Full HD beeldschermresolutie heeft, belooft het toestel een hele prettige kijkervaring te bieden.

Terug naar boven


Design

Hoewel smaak persoonlijk is, zijn wij van mening dat de Motorola Moto G4 Plus qua vormgeving zeker geen hoogvlieger is. Het design is praktisch, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De vingerafdruksensor - die op zichzelf zéker een pluspunt is - oogt wat vreemd zo in zijn eentje onder het beeldscherm. Bij andere toestellen met een vingerafduksensor fungeert deze vaak ook als home-toets en wordt begeleidt door twee of meer andere (touch sensitive) toetsen onder het beeldscherm.

De Motorola Moto G4 heeft een vingerafdruksensor onder het beeldscherm
De Motorola Moto G4 Plus heeft een vingerafdruksensor onder het beeldscherm

Uiteraard moet in het oog gehouden worden dat de Motorola Moto G4 Plus vooral een hele goede smartphone ervaring wil bieden voor een zo'n scherp mogelijke prijs. Daar is Lenovo absoluut in geslaagd. Dat de vormgeving van het toestel daarmee niet echt als 'spectaculair' betiteld kan worden zullen veel gebruikers niet erg vinden.

De Motorola Moto G4 Plus heeft een behoorlijk groot beeldscherm van 5,5 inch. Pluspunt daarbij is ook de Full HD beeldschermresolutie. Onder het beeldscherm bevind zich een vingerafdruksensor. In het prijssegment waarin de Moto G4 Plus valt zijn steeds meer smartphones te vinden met een vingerafdruksensor, maar van een standaard mag nog zeker niet gesproken worden. Met andere woorden: een pluspunt. Boven het beeldscherm is een 5-megapixel frontcamera aanwezig.

De achterzijde van de Motorola Moto G4 Plus is gemaakt van een soft-touch kunststof. De achtercover kan van het toestel gehaald worden. Wanneer de achtercover verwijderd wordt, krijgt de gebruiker toegang tot de twee simkaartsloten - de Moto G4 Plus is namelijk een dual-sim smartphone - en tot het Micro SD uitbreidingsslot.

Aan de achterzijde van de Motorola Moto G4 Plus is verder ook de primaire 16-megapixelcamera geplaatst. De camera wordt begeleidt door een dual-tone LED flitser.

Alle knoppen waarover de Moto G4 Plus beschikt bevinden zich aan de rechterzijde van het toestel. Hier is de aan/uit toets te vinden en ook de volumetoetsen die uit één stuk zijn gemaakt.

Bovenzijde (boven) en onderzijde (onder) van de Motorola Moto G4
Bovenzijde (boven) en onderzijde (onder) van de Motorola Moto G4 Plus

Aan de bovenzijde van het toestel is precies in het midden de 3,5 mm audio aansluiting geplaatst. Aan de onderzijde van het toestel, eveneens precies in het midden, is de Micro USB aansluiting te vinden die gebruikt wordt om het toestel op te laden of om de smartphone te verbinden met een computer.

Terug naar boven


Camera

De Motorola Moto G4 Plus is door Lenovo zeker niet in de markt gezet als een camera smartphone. Toch heeft Lenovo geprobeerd binnen de grenzen van het redelijke - en vooral binnen de prijs die Lenovo voor de Moto G4 Plus in gedachten had - een zo'n goed mogelijke camera te realiseren.

De Motorola Moto G4 Plus heeft een 16-megapixelcamera en schiet daarmee foto's op een resolutie van 4608 x 2592 pixels. In theorie zijn de foto's daarmee qua resolutie groot genoeg om op een formaat van circa 120 x 70 centimeter af te laten drukken.

Lenovo heeft geprobeerd de camerasoftware zoveel mogelijk te automatiseren, zodat de gebruiker van het toestel niet na hoeft te denken over camera instellingen. Het toestel probeert zelf zo goed mogelijke foto's te schieten en beschikt zelfs over 'HDR'. Deze functie zorgt ervoor dat er geen overbelichte- of onderbelichte delen in foto's zitten.

 


 

 

 

 

 

 

Foto's geschoten met de Motorola Moto G4 Plus

Omdat de Moto G4 Plus zeker geen camera smartphone is, zijn de foto's die wij met de Moto G4 Plus hebben geschoten uiteraard niet te vergelijken met toestellen die zijn uitgerust met de beste camera's en de meest geavanceerde camera software. De kiekjes van de Moto G4 Plus zijn echter van prima kwaliteit voor doorsnee gebruik zoals bijvoorbeeld het posten op social media of het delen via WhatsApp of Snapchat.

De foto's die wij met de Moto G4 Plus schoten komen qua kleur goed overeen met de werkelijkheid. Wanneer ingezoomd wordt op 'felle' onderwerpen dan zijn de randen af en toe wat onscherp. Voor een smartphone in deze prijsklasse zijn de foto's echter te beoordelen met een ruime voldoende.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Motorola Moto G4 Plus?

Tijdens onze test van de Motorola Moto G4 Plus groeide het lijstje pluspunten aanzienlijk sneller dan het lijstje minpunten. Dit is vooral ook te wijten aan haar scherpe verkoopprijs. Met een verkoopprijs van minder dan 250 euro biedt de Motorola Moto G4 Plus weer een zeer goede verhouding tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit.

We zijn erg te spreken over het grote beeldscherm. Het IPS LCD beeldscherm van maar liefst 5,5 inch heeft een lekkere hoge Full HD beeldschermresolutie. Ondanks het grote beeldscherm is het formaat van de Moto G4 Plus bescheiden gebleven.

De Moto G4 Plus is uitgevoerd met een behoorlijk krachtige accu van 3.000 mAh. DIt komt ook goed tot uiting in het uithoudingsvermogen van het toestel dat wij als 'bovengemiddeld' kunnen bestempelen. Dat het teostel zo'n goed uithoudingsvermogen heeft komt mede doordat de Moto G4 Plus op een nagenoeg kale en originele versie van Android draait, wat overigens ook een groot pluspunt is.

De kale en nagenoeg originele Android ervaring van de Motorola Moto G4 is een genot
De kale en nagenoeg originele Android ervaring van de Motorola Moto G4 Plus is een genot

Veel smartphone fabrikanten zetten behoorlijke hoeveelheden apps standaard op smartphones. Deze nemen veel ruimte in beslag en vaak blijken deze apps niet of nauwelijks door de gebruikers van deze toestellen gebruikt te worden. In dat opzicht is de Moto G4 Plus ook een verademing. Buiten de standaard Google-apps is het toestel geheel vrij van deze zogenaamde 'bloatware'.

Ondanks dat we wat kleine puntjes van kritiek hebben op de camera, scoort deze over-all gewoon prima voor een smartphone in deze prijsklasse. De resolutie van de foto's is hoog genoeg om foto's ook af te kunnen laten drukken en vooral voor social media en messaging apps zijn de foto's méér dan bruikbaar.

Tot slot mag ook de vingerafdruksensor niet in het rijtje pluspunten ontbreken. Er zijn nog niet echt heel veel toestellen in deze prijsklasse die over een vingerafdruksensor beschikken. Dankzij deze vingerafdruksensor is de Moto G4 Plus goed te beveiligen zonder dat de beveiliging een nadelige uitwerking heeft op de bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het toestel.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de Motorola Moto G4 Plus?

Op smartphones valt natuurlijk altijd wel wat aan te merken, maar hierbij moet altijd de verkoopprijs van de toestellen in het oog gehouden worden. Het zou oneerlijk zijn om de Moto G4 Plus te vergelijken met een toestel van 600 tot 800 euro.

Gekeken naar haar prijs en wat daar redelijkerwijs voor verwacht mag worden, was het erg lastig om écht grote minpunten te ontdekken met betrekking tot de Moto G4 Plus. Zoals in het hoofdstuk 'Design' al was aangestipt is het wat saaie design wellicht een minpuntje wat redelijkerwijs benoemd mag worden.

Daarnaast lijkt het beeldscherm van de Moto G4 Plus qua kleur wat minder te presteren dan wat we gewend zijn van IPS LCD beeldschermen. Hoewel dit wat subjectief is, blijkt dit puntje van kritiek al door meerdere mensen geuit te zijn.

Terug naar boven


Conclusie

De Motorola Moto G4 Plus is zonder enige twijfel een erg goede smartphone voor de prijs wat dit toestel kost. De lijst pluspunten is aanzienlijk langer dan het lijstje minpunten cq. verbeterpunten, waarbij zelfs aangemerkt moet worden dat de ijst verbeterpunten sowieso al lastig was om samen te stellen aangezien niets écht heel erg tegenvalt.

De Motorola Moto G4 scoort de maximale score van 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De Motorola Moto G4 Plus scoort de maximale score van 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

De grootste voordelen van de Moto G4 Plus zijn haar grote beeldscherm, flinke accu, haar goede uithoudingsvermogen, de vingerafdruksensor en vooral ook de vrij kale en originele versie van Android.

De aangehaalde minpuntjes op het gebied van vormgeving en de kleurweergave van het beeldscherm voelen haast aan als 'muggenziften'. Voor de volledigheid hebben we ze benoemd, maar hebben wat ons betreft niet of nauwelijks invloed op ons positieve beeld over de Moto G4 Plus. Wat ons betreft is de Moto G4 Plus een beoordeling met de maximaal haalbare socre van 5 sterren simpelweg gewoon waard en krijgt het toestel deze dan ook! Bij deze dan ook het bewijs dat zelfs onder de vlag van Lenovo de Moto G4 Plus bewijst een waardige opvolger voor de befaamde Moto G serie te zijn.

Eindoordeel voor de Motorola Moto G4 Plus:  Beoordeling met 5 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De Motorola Moto G4 Plus was op het moment van publicatie van deze review verkrijgbaar voor circa 275 euro. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de Motorola Moto G4 Plus of de actuele prijzen van dit toestel? Bekijk dan onze uitgebreide Motorola Moto G4 Plus overzichtspagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie