Review: Kodak Ektra

22-04-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Kodak is al sinds jaar en dag bekend als fotografiemerk. In navolging van de Kodak IM5 smartphone uit 2015 heeft Kodak nu samen met het Britse Bullitt Group haar tweede smartphone uitgebracht in de vorm van de 'Kodak Ektra'. In deze review nemen we deze opvallende camera smartphone eens goed onder de loep (en lens).

De Kodak Ektra is een markante verschijning. Het toestel laat qua vormgeving het midden tussen een digitale compact-camera en een smartphone en maakt een duidelijke knipoog naar Kodak camera's van weleer.

Kodak Ektra
Kodak Ektra

De Kodak Ektra is een smartphone die onder licentie van Kodak is ontwikkeld en geproduceerd door het Britse bedrijf 'Bullitt Group'. De Kodak Ektra grijpt terug naar een tijd toen er nog stevig gesegmenteerd werd in de markt voor mobiele telefoons en smartphones. De Kodak Ektra is dan ook te bestempelen als een 'camera smartphone', iets dat ook duidelijk naar voren komt in de vormgeving van het toestel. Kan de Kodak Ektra het sentiment van foto's op papier doen herleven? Ontdek het in deze review!

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Kodak Ektra volgens Kodak
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Kodak Ektra?
  5. Wat valt tegen aan de Kodak Ektra?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De Kodak Ektra volgens Kodak

In het huidige smartphone tijdperk is de Kodak Ektra een bijzondere eend in de bijt. De smartphone voldoet niet bepaald aan de hedendaagse normen. Het toestel heeft een grove metalen behuizing, leather-look achterkant en een grote camera ring. Duidelijk is dat we hier niet te maken hebben met een doorsnee smartphone.

De Kodak Ektra lijkt aan de achterzijde sterk op een digitale compactcamera
De Kodak Ektra lijkt aan de achterzijde sterk op een digitale compactcamera

De Kodak Ektra laat het erfgoed van Kodak herleven. De smartphone heeft qua vormgeving veel overeenkomsten met digitale spiegelreflexcamera's en compact camera's van Kodak van weleer. Ook de interface van met name de camera applicatie laat zich bedienen als een originele Kodak-camera, inclusief het DSLR wiel waarmee de fotografie modus gekozen kan worden.

Duidelijk mag zijn dat deze telefoon is ontwikkeld voor iedereen waarvoor 'gewoon' niet genoeg is. De Kodak Ektra is alles behalve 'gewoon'. Het is in alle opzichten een bijzondere smartphone en biedt de mogelijkheid om gemaakte foto's afgedrukt op echt Kodak-papier thuisbezorgd te krijgen.

Terug naar boven


Design

De één is er helemaal weg van, de ander noemt 'm lelijk. Smaken zijn persoonlijk, maar zonder twijfel kan gesteld worden dat de Kodak Ektra qua vormgeving bijzonder is. Bij de vormgeving van het toestel is geprobeerd het gedachtegoed van Kodak weer tot leven te brengen. Hoewel het mensen die hun neus optrekken voor dit toestel het wellicht niet zouden verwachten, zit achter de vormgeving en de materiaalkeuze een gedachte.

De Kodak Ektra heeft een bijzondere vormgeving
De Kodak Ektra heeft een bijzondere vormgeving

De Kodak Ektra is opgebouwd rondom een robuust ogend metalen frame. Aan de voorzijde pronkt een 5 inch groot beeldscherm. Wat de Kodak Ektra echter écht haar charme geeft is de achterzijde. De achterzijde van het toestel is niet alleen gemaakt van een leather-look kunststof, maar heeft ook een iconische metalen camera ring die het toestel de uitstraling van een digitale compact camera geeft. Daarbij beschikt het toestel over een rondlopende 'cameragrip', die ervoor zorgt dat het toestel extra goed in de hand ligt tijdens het fotograferen of filmen. Zoals verwacht mag worden is de Kodak Ektra voorzien van een fysieke sluitertoets. 

De Kodak Ektra is uitgevoerd met een 13-megapixel frontcamera|
De Kodak Ektra is uitgevoerd met een 13-megapixel frontcamera

Opvallend is de grote lensopening aan de voorzijde van het toestel boven het beeldscherm. De Kodak Ektra is namelijk aan de voorzijde voorzien van een 13-megapixel selfie-camera. Aan de achterzijde is in de metalen cameraring een 21-megapixelcamera geplaatst. Kodak maakt zowel aan de voor- als aan de achterzijde gebruik van cameramodules van Sony.

Onzichtbaar onder de motorkap van de Kodak Ektra is de bijzondere Helio X20 processor. Dit is een zogenaamde 'deca-core processor' bestaande uit niet twee, niet vier, niet acht maar uit maar liefst tien rekenkernen. Deze processor is opgebouwd uit een 2,3 GHz dual-core processor, een 1,8 GHz quad-core processor en een 1,4 GHz quad-core processor. Daarbij beschikt het toestel over 3 GB werkgeheugen en 32 GB aan interne opslagcapaciteit.

Terug naar boven


Camera

Het zwaartepunt van de Kodak Ektra ligt natuurlijk op haar camera's. Het toestel is geheel rondom de 21-megapixelcamera aan de achterzijde en de 13-megapixel frontcamera gebouwd. Beide camera modules zijn ontwikkeld en geproduceerd door Sony en zijn in het verleden ook gebruikt in de Xperia Z smartphone familie van Sony.

De Kodak Ektra heeft een indrukwekkend ogende 21-megapixelcamera
De Kodak Ektra heeft een indrukwekkend ogende 21-megapixelcamera

De semi-professionele fotograaf heeft met de Kodak Ektra in handen voldoende mogelijkheden om de camera instellingen geheel naar eigen hand te zetten om de mooiste effecten te bereiken. Alle functies die op een spiegelreflexcamera aanwezig zijn, kunnen ook aangetroffen worden in de camera interface van de Kodak Ektra. Daarbij is zelfs het draaiwiel aanwezig waarmee gewisseld kan worden tussen verschillende fotografie- en video-opname modi. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's geschoten met de Motorola Moto G4 Plus

De kwaliteit van de foto's die wij met de Kodak Ektra hebben geschoten zijn van zeer goede kwaliteit. Foto's worden op de volledige resolutie van 21-megapixel geschoten, wat resulteert in fotobestanden van gemiddeld 7 MB. Daarmee zijn de foto's qua resolutie groot genoeg om op bijvoorbeeld canvas af te laten drukken.

Zoals we gewend zijn van camera modules van Sony ogen foto's wat donkerder dan de licht omstandigheden daadwerkelijk waren. Bovenstaande foto's zijn op de automatische piloot geschoten, maar wie voor de manuele modus kiest, kan de camera tot het uiterste drijven en daarmee helderdere en kleurrijkere foto's schieten.

Vanwege de hoge resolutie beelden die verwerkt moeten worden, is de camera van de Kodak Ektra niet één van de snelste. Focussen en afdrukken kan zomaar enkele seconden in beslag nemen. Dat is af en toe wel een nadeel, zeker wanneer een moment in het heetst van de strijd vastgelegd moet worden.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Kodak Ektra?

De Kodak Ektra is qua vormgeving te typeren als een unieke smartphone. Het toestel zal door haar eigenzinnige look direct bij mensen opvallen. Het toestel voelt stevig en robuust aan en is ondanks haar vrij grove voorkomen opvallend licht. In de vormgeving wordt ook veel aandacht besteed aan de key-feature van het toestel: de camera. Aan de achterzijde heeft het toestel het voorkomen van een digitale compact camera van Kodak, iets wat extra onderstreept wordt door de ronde cameragrip.

De ronde cameragrip geeft letterlijk extra grip tijdens het fotograferen en filmen
De ronde cameragrip geeft letterlijk extra grip tijdens het fotograferen en filmen

De cameragrip heeft niet alleen een designfunctie. De cameragrip blijkt vooral tijdens het fotograferen ook bijzonder welkom te zijn. Dankzij deze cameragrip ligt het toestel tijdens het fotograferen of filmen veel beter in de hand, wat zorgt voor minder krampachtige foto's die ontstaan uit angst dat de telefoon zal vallen of de hand voor de lens komt. De fysieke sluiterknop direct naast de cameragrip is de kers op de taart die natuurlijk ook niet had mogen ontbreken op de Kodak Ektra.

De Kodak Ektra draait op een schone en nagenoeg originele versie van Android
De Kodak Ektra draait op een schone en nagenoeg originele versie van Android

Een ander absoluut pluspunt van de Kodak Ektra is dat het toestel draait op een nagenoeg originele versie van Android. Er zijn wel enkele zogenaamde 'signature apps' van Kodak toegevoegd om bijvoorbeeld direct afdrukken van foto's te kunnen bestellen, maar voor de rest is het toestel nagenoeg geheel vrij van bloatware. Dat maakt de telefoon snel in gebruik en zorgt er ook voor dat er veel interne opslagcapaciteit overblijft voor apps. muziek, foto's en video opnames.

Vanzelfsprekend mag het ook als een pluspunt beschouwd worden dat de interne opslagcapaciteit van de Kodak Ektra uitgebreid kan worden middels Micro SD geheugenkaarten. Met de hoge resolutie foto's van gemiddeld 7 MB is dit geen overbodige luxe, ondanks dat de Kodak Ektra al rijkelijk bedeeld is met een interne opslagcapaciteit van 32 GB.

De Kodak Ektra is tot slot uitgevoerd met een (ingebouwde) accu van 3.000 mAh. Dat is behoorlijk krachtig en bovengemiddeld voor een toestel met dit beeldscherm formaat. De Kodak Ektra levert daardoor ook een prima uithoudingsvermogen.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de Kodak Ektra?

Ondanks dat de vormgeving van het toestel juist haar karakter geeft, is de telefoon qua formaat in relatie tot het beeldscherm formaat vrij lijvig en dikker dan gemiddeld. Geen probleem voor in een binnenzak, maar minder geschikt voor in een broekzak.

Bij de pluspunten hebben we vermeld dat de Kodak Ektra draait op een schone en nagenoeg originele versie van Android. Voor echte Android fanaten behoeft dit wel een kleine nuancering dat de Kodak Ektra draait op Android 6.0 Marshmallow, een Android versie van eind 2015. Daarbij is de Kodak Ektra voorzien van de beveiligingspatch tot december 2016. Gezien het karakter van de Kodak Ektra moet men erop voorbereid zijn dat er geen verdere (software)updates zullen verschijnen voor het toestel. Wel zullen nog beveiligingsupdates voor het toestel verschijnen.

Terug naar boven


Conclusie

De Kodak Ektra is te typeren als een smartphone met middenklasse specificaties uitgevoerd met een high-end camera. De camera's in de Kodak Ektra zijn niet alleen een eye-catcher vanwege het design, maar ook de gehele focus van het product. Voor wie de camera functie het allerbelangrijkste vindt in een smartphone, is de Kodak Ektra de uitgelezen smartphone.

De Kodak Ektra scoort 4 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De Kodak Ektra scoort 4 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

Hoewel smaken verschillen kan zonder enige twijfel gesteld worden dat de Kodak Ektra qua vormgeving uniek in zijn soort is. Voor wie graag gezien wil worden met zijn telefoon, is de Kodak Ektra een uitgelezen metgezel. De vormgeving van het toestel zal zonder twijfel direct vragen opleveren van nieuwsgierigen.

De Kodak Ektra is een prima smartphone mede dankzij de snelle processor, het grote werkgeheugen en de nagenoeg originele Android installatie. Ook qua uithoudingsvermogen laat het toestel niets te wensen over. De camera is - zoals verwacht mag worden - geavanceerd in mogelijkheden en biedt voor toestellen uit deze prijsklasse ook een boven gemiddelde kwaliteit foto's.

Kleine minpuntjes zijn er uiteraard altijd, zo is de vormgeving en behuizing niet echt als 'subtiel' te betitelen, al geeft dit de Kodak Ektra ook weer haar charme. Verder moeten échte Android fans erop beducht zijn dat het toestel draait op Android 6.0 Marshmallow en waarschijnlijk geen verdere updates zal ontvangen. Wel zal het toestel in de toekomst één of meerdere beveiligingsupdates ontvangen. Voor normale smartphone gebruikers geen probleeem, maar voor veeleisende Android fanaten wellicht een kleine teleurstelling.

Alle voors- en tegens tegen elkaar afwegend zijn wij van mening dat deze telefoon een prima verhouding biedt tussen design, prijs, functionaliteit en kwaliteit. Een beoordeling met vier uit vijf sterren is derhalve zeer op zijn plaats.

Eindoordeel voor de Kodak Ektra:  Beoordeling met 4 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De Kodak Ektra was op het moment van publicatie van deze review verkrijgbaar voor circa 459 euro. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de Kodak Ektra? Bekijk dan onze uitgebreide Kodak Ektra overzichtspagina.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie