Review: Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+

29-04-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 zijn eindelijk gearriveerd in de Benelux. Beide toestellen hebben een groter beeldscherm, nóg betere hardware maar ook een nóg steviger prijskaartje. De grote vraag: Zijn de nieuwe Galaxy S8 en Galaxy S8+ het wachten waard geweest?

Iedere jaar zijn het de nieuwe iPhones van Apple en de Galaxy S modellen van Samsung waar zo ongeveer de hele wereld naar uit kijkt. De nieuwste twee telgen uit de beroemde Galaxy S familie, de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+ zijn sinds deze week officieel verkrijgbaar.

Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+
Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+

In deze review onderwerpt GSM Helpdesk beide toestellen aan een kritische test. Weet Samsung zichzelf met de nieuwe Galaxy S8 en Galaxy S8+ te overtreffen of is Samsung met beide smartphones nét over het randje gegaan? Ontdek het in deze review!

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Galaxy S8 / Galaxy S8+ volgens Samsung
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Samsung Galaxy S8 / Galaxy S8+?
  5. Wat valt tegen aan de Samsung Galaxy S8 / Galaxy S8+?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De Galaxy S8 / Galaxy S8+ volgens Samsung

De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn qua design overduidelijk opvolgers voor de Samsung Galaxy S6 Edge en Samsung Galaxy S7 Edge. Wat gebleven is, is een stof- en waterdichte behuizing, gebouwd rondom een robuuste en stevige aluminium frame. Wat veranderd is, is dat het beeldscherm van de Galaxy S8 en Galaxy S8+ nu bijna de gehele voorzijde van het toestel beslaat. Samsung noemt dit het 'Infinity Display'. De beeldschermen van de Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn 0,7 inch groter dan de beeldschermen van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge.

De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn - net als hun voorgangers - voorzien van de bijzondere 12-megapixel Dual Pixel camera's. Uit vele tests bleek vorig jaar al dat deze camera in de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge tot de beste camera's in smartphones behoorde. Samsung heeft de camera voor de nieuwe Galaxy S8 en Galaxy S8+ vooral softwarematig nóg verder verbeterd en belooft daarmee de beste en hoogste foto- en videokwaliteit weg te kunnen gaan zetten van alle smartphones in de huidige markt.

Rechts naast de frontcamera is de irisscanner geplaatst
Rechts naast de frontcamera is de irisscanner geplaatst

Samsung zorgt er met de nieuwe Galaxy S8 en Galaxy S8+ voor dat gebruikers zich steeds meer bewust worden van een goede beveiliging voor hun toestel. De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn op vele manieren te beveiligen. Gebruikers kunnen kiezen tussen een ouderwetse pincode, ontgrendelingspatroon of wachtwoord, maar kunnen hun toestel ook beveiligen met de vingerafdruksensor, de irisscanner en zelfs gezichtsherkenning.

Als flagship smartphone zijn de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ ook één van de meest krachtige smartphones van dit moment. In Europa worden de Galaxy S8 en Galaxy S8+ aangedreven door Samsung's eigen Exynos 8895 chipset. Op deze chipset is een 10 nanometer octa-core processor aanwezig opgebouwd uit een 2,3 GHz en een 1,7 GHz quad-core processor. Daarbij hebben beide toestellen 4 GB werkgeheugen een een indrukwekkende interne opslagcapaciteit van 64 GB. Voorts is ook nog eens een Micro SD geheugenkaartslot voor geheugenkaarten van maximaal 256 GB aanwezig.

Een ander zeer belangrijke vernieuwing is de toevoeging van de geheel nieuwe slimme digitale spraakassistent Bixby aan de Galaxy S8 en Galaxy S8+. Bixby is toegankelijk via de speciale Bixby-toets aan de linkerzijde van beide toestellen. Bixby moet uiteindelijk een grote en betere concurrent voor Siri van Apple gaan worden. 

Terug naar boven


Design

De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn duidelijk herkenbaar als opvolgers voor de Galaxy S7 Edge van vorig jaar. De meest opmerklijke wijzigingen in de vormgeving is dat beide toestellen slanker ogen doordat het beeldscherm vooral langer is geworden. Het beeldscherm beslaat daarbij nu ook nagenoeg de gehele voorzijde van het toestel en loopt over de linker- en rechterzijde van de smartphone door. Hierdoor was nog net ruimte voor de luidspreker, frontcamera en iris-scanner, maar geen ruimte meer voor de fysieke touch-sensitive toetsen, home-toets en vingerafdrukscanner onder het beeldscherm. De touch-sensitive toetsen zijn derhalve geheel verdwenen en de vingerafdruksensor is naar de achterzijde verhuisd.

De kunststof- en glazen behuizing van de Galaxy S8 en Galaxy S8+ is gebouwd rondom een aluminium frame. De behuizing is bijna naadloos en voelt zeer solide en premium aan en is daarbij ook nog eens geheel stof- en waterdicht.

Alle aansluitingen bevinden zich aan de onderzijde van de Galaxy S8
Alle aansluitingen bevinden zich aan de onderzijde van de Galaxy S8

Alle aansluitingen bevinden zich aan de onderzijde van het toestel. Hier is zowel de 3,5 mm audio aansluiting, een USB type-c aansluiting en de speaker te vinden. Aan de bovenzijde van het toestel is een slee in de behuizing verwerkt waarin de simkaart en de geheugenkaart geplaatst kunnen worden. Let daarbij goed op welk gaatje wordt gebruikt met de sim ejection tool, want één van de twee gaatjes is een microfoon die gebruikt wordt voor active noise cancellation.

Aan de achterzijde is de 12-megapixel Dual Pixelcamera te vinden. Deze camera wordt begeleidt door een krachtige flitser. Vermeldingswaardig is ook dat de camera nu nóg minder uitsteekt dan bij de Galaxy S7 (Edge) het geval was. Rechts naast de cameralens is nu de vingerafdruksensor geplaatst en onder de flitser is de hartslagsensor aanwezig. De plaatsing van de vingerafdruksensor is niet bepaald handig te noemen. Doordat deze naast in plaats van onder de camera is geplaatst, zit de cameralens telkens onder de vingerafdrukken, wat de fotokwaliteit natuurlijk niet ten goede komt.

 

Terug naar boven


Camera

Zoals al eerder in deze review is aangestipt heeft Samsung de Galaxy S8 en Galaxy S8+ uitgerust met dezelfde 12-megapixelcamera die Samsung eerder ook al gebruikte in de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. Vorig jaar heeft Samsung al bewezen dat deze camera qua foto- en videokwaliteit de beste smartphonecamera in de markt was.

Fotograferen en filmen met de Samsung Galaxy S8
Fotograferen en filmen met de Samsung Galaxy S8

In de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ is een zogenaamde 'Dual Pixel camera' geplaatst. Deze Dual Pixel technologie is door Canon ontwikkeld voor spiegelreflexcamera's. Dankzij de dual-pixel technologie kunnen álle 12-miljoen pixels op de camerasensor individueel van elkaar focussen en scherp stellen op een onderwerp. Dat resulteert in zeer hoge kwaliteit foto's en video's en in een aanzienlijk snellere autofocus. De Galaxy S8 en Galaxy S8+ kunnen bij daglicht in 0,15 seconden scherpstellen op een onderwerp.

Een ander interessant detail is dat de individuele pixels op de camerasensor groter dan gemiddeld zijn. Samen met de grote lensopening zorgt dit ervoor dat de camera van de Galaxy S8 en Galaxy S8+ aanzienlijk meer licht kan opvangen dan andere smartphone camera's. Ook dit resulteert in beter foto- en videomateriaal en is vooral zeer goed merkbaar onder donkere omstandigheden.

 


 

 

 

 

 

 

Foto's geschoten met de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+

De foto en videokwaliteit van de Samsung Galaxy S7 familie was vorig jaar al zeer goed. Vorig jaar noemde wij de camera van de Galaxy S7 familie al de beste camera in smartphones tot dat moment. Het was dus moeilijk om dit nog te overtreffen. Hoewel de verschillen minimaal zijn bij daglicht, is Samsung er weldegelijk in geslaagd een stap voorwaarts te maken wat betreft de foto- en videokwaliteit onder donkere omstandigheden. Onder donkere omstandigheden presteren de Galaxy S8 en Galaxy S8+ opnieuw beter dan hun voorgangers, mede dankzij verdere softwarematige verbeteringen.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Samsung Galaxy S8 / Galaxy S8+?

Hoewel deze review absoluut onafhankelijk is geschreven, lijkt de indrukwekkende lijst pluspunten haast een reclamepraatje of advertorial voor de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. Beide toestellen zijn gewoon in één woord geweldig te noemen. We lopen de pluspunten toch één voor één langs:

Qua design heeft Samsung zichzelf weer weten te overtreffen
Qua design heeft Samsung zichzelf weer weten te overtreffen

Op de eerste plaats heeft Samsung zichzelf zowel qua design als qua beeldscherm opnieuw weten te overtreffen. De behuizing voelt stevig en premium aan en is daarbij wederom (en nog beter) stof- en waterdicht. De Galaxy S8 en Galaxy S8+ hebben een prachtige vormgeving en het 'Infinity Display' is adembenemend mooi, zowel qua vorm als qua beeldkwaliteit.

Een positieve verrassing is ook de interface van de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. Deze oogt op eens een heel stuk rustiger en meer volwassen. Samsung sluit ook onder de motorkap aan bij de wensen van de high-end smartphone gebruiker met een super snelle en energie efficiënte processor, veel werkgeheugen en vooral ook veel interne opslagcapaciteit. Het blijft daarbij een super groot voordeel dat de opslagcapaciteit met geheugenkaarten uitgebreid kan worden, iets dat bij de belangrijkste concurrent van Samsung (Apple) niet mogelijk is.

Tot slot moet wederom een dik compliment gegeven worden voor de camera. De camera van de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ is zo goed dat eigenlijk geen andere camera meer nodig is. Zowel bij daglicht als in  het donker presteert de camera fenomenaal en legt prachtige beelden vast. Dergelijke resultaten weten conventionele digitale camera's vaak nog niet eens te realiseren.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de Samsung Galaxy S8 / Galaxy S8+?

We hebben ons best moeten doen, maar er zijn toch ook wel een paar minpuntjes te noemen. De belangrijkste vinden wij de nieuwe digitale spraakassistent Bixby. Deze blijkt momenteel eigenlijk nog niet helemaal af te zijn. Niet alle functionaliteit is al actief en daarnaast mist ook ondersteuning voor de Nederlandse taal. Bixby is voor Nederlanders en Vlamingen dus momenteel eigenlijk nutteloos.

Verder worden de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ snel vies en vettig door hun glanzende oppervlaktes. Een poetsdoek meenemen is dus eigenlijk geen overbodige luxe.

De plaatsing van de vingerafdruksensor naast de camera is écht een misser
De plaatsing van de vingerafdruksensor naast de camera is écht een misser

Een écht minpunt is de positionering van de vingerafdruksensor. Hoewel meerdere fabrikanten de vingerafdruksensor aan de achterzijde van smartphones plaatsen, heeft Samsung de vingerafdruksensor op een - in onze ogen - hele ongelukkige plek geplaatst. Deze plek naast de cameralens is voor rechtshandigen alles behalve ergonomisch en omdat de sensor naast de camera is geplaatst levert dit ook voortdurend vette vingers op de cameralens op. Alles behalve ideaal. Samsung had er beter aan gedaan de vingerafdruksensor ónder de cameralens te plaatsen, zoals andere fabrikanten dat ook doen.

Tot slot moet er ook een woord van kritiek uitgaan richting de prijs van het toestel. De Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn beide 100 euro duurder dan hun voorgangers, waarmee de toestellen steeds moeilijker bereikbaar worden voor het grote publiek. Wanneer de verbeteringen ten opzichte van de Galaxy S7 / Galaxy S7 Edge worden afgewogen kan de vraag gesteld worden of deze verbeteringen de forse prijsstijging wel waard zijn.

Terug naar boven


Conclusie

Buiten het formaat en aan het formaat gerelateerde specificaties zoals de beeldschermgrootte en de accu, zijn de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+ qua specificaties geheel gelijk aan elkaar. Beide toestellen zullen de boeken in gaan als één van de meest uitgebreide smartphones van 2017. De ontwikkelingen ten opzichte van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge laten zien dat fabrikanten zoals Samsung het steeds moeiijker vinden om nog écht revolutionair nieuwe innovaties aan smartphones toe te voegen, dus worden bestaande functionaliteiten vooral verbeterd.

De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ scoren 4,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ scoren 4,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

Niet te min mag het resultaat gezien worden. De Galaxy S8 en Galaxy S8+ is weer overduidelijk een opvolger in de beroemde Galaxy S familie waarin zowel qua design als qua specificaties weer mooie verbeteringen zijn aangebracht. Over de functionaliteit kunnen we kort zijn: als de Galaxy S8 of Galaxy S8+ het nog niet biedt, dan biedt geen enkele smartphone het. De toestellen zijn gewooweg de meest uitgebreide smartphones van dit moment en blijken ook op nagenoeg alle fronten extreem goed te presteren.

Kritiekpuntjes zijn er natuurlijk ook, zoals op de nieuwe spraakassistent Bixby. Deze blijkt nog niet volledig te werken en is ook nog niet in het Nederlands beschikbaar. Dat is erg jammer aangezien Bixby door Samsung wel wordt weggezet als dé innovatie van de Galaxy S8 en Galaxy S8+. Ook de stevige prijs van beide toestellen zorgt ervoor dat - zeker voor de veranderende Nederlandse markt - de Galaxy S8 en Galaxy S8+ moeilijker bereikbaar worden voor het grote publiek.

Gezien de hoge prijs en de misser met Bixby krijgen de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ nét niet de volledige beoordeling van 5 sterren, maar een einduitslag met 4,5 sterren is nog steeds erg goed.

Eindoordeel voor de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+:  Beoordeling met 4,5 sterren

 

Terug naar boven


Meer informatie?

De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ waren op het moment van publicatie van deze review pas nét verkrijgbaar en droegen nog hun oorspronkelijke verkoopadviesprijs van 799 euro (Galaxy S8) en 899 euro (Galaxy S8+). Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+? Bekijk dan onze onderstaande uitgebreide overzichtspagina's:

Samsung Galaxy S8 overzichtspagina
Samsung Galaxy S8+ overzichtspagina
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie