Review: Smartphone opladen middels zonne-energie met de Xtorm SolarBooster

02-06-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De zon en de hitte van de afgelopen dagen hullen Europa in een zomerse stemming. Iedereen krijgt zin om erop uit te gaan. Natuurlijk gaan smarpthones en tablets altijd mee en is het een grote ramp als de accu leeg raakt. Met deze warme dagen kunnen opladers op zonne-energie uitkomst bieden.

Avonturiers, back-packers en zelfs partycrashers lopen regelmatig tegen de beperkingen van het uithoudingsvermogen van hun smartphone aan. Wie langere tijd de bewoonde wereld verlaat moet zijn smartphone uitzetten om te voorkomen dat de accu na één of twee dagen leeg is. Een andere optie is een zware powerbank meenemen, wat voor backpackers niet ideaal is. Iedere extra gram of iedere extra kilo moet immers meegedragen worden. 

Xtorm SolarBooster 24 Watts Panel
Xtorm SolarBooster 24 Watts Panel

Nu er volop zon is, kan ook gekeken worden naar een interessant alternatief: zonne energie. Het Nederlandse bedrijf Xtorm biedt een uitgebreid assortiment aan opladers die werken op zonne energie, waarvan het Xtorm SolarBooster 24 Watts Panel de meest uitgebreide is. De grote vraag is echter: zijn opladers op zonne energie goede en betrouwbare alternatieven voor een krachtige powerbank?

Wat is de Xtorm SolarBooster?

GSM Helpdesk onderwierp de Xtorm SolarBooster onder diverse weersomstandigheden aan een zeer uitgebreide test met een uiteenlopende reeks aan apparaten. Het Xtorm SolarBooster 24 Watts panel is een nylon etui dat uitgevouwen kan worden en vier grote zonnepanelen bevat. Omdat meerdere zonnepanelen worden gebruikt, heeft dit product de naam 'SolarBooster' gekregen.

Het etui is voorzien van een handige karabijnhaak
Het etui is voorzien van een handige karabijnhaak

Aan de etui hangt een handige karabijnhaak zodat het etui ingeklapt of uitgeklapt makkelijk aan bijvoorbeeld een rugzak, tent, of boomtak gehangen kan worden.

De buitenzijde van het etui is voorzien van een opbergzak
De buitenzijde van het etui is voorzien van een opbergzak

Aan de buitenzijde van het etui zit een opbergvak van gaaswerk waarin de USB aansluitingen uitkomen waarmee telefoons en tablets opgeladen kunnen worden. Het opbergvak is groot genoeg om bijvoorbeeld twee telefoons in op te bergen terwijl deze aan het opladen zijn.

Wat kan de Xtorm SolarBooster?

Als de omstandigheden perfect zijn, dat wil zeggen zonnig weer, zonder bewolking en een situatie waarin de zonnepanelen perfect op de zon gericht zijn, kan het Xtorm SolarBooster 24 Watts Panel 24 Watt aan energie opwekken en heeft een uitvoer van 2,1 Ampère per USB uitgang. De stroomuitvoer voldoet daarmee aan de USB 2.0 standaard en alle apparaten die via USB, Mini USB of Micro USB opgeladen kunnen worden kunnen derhalve middels deze zonnepanelen opgeladen worden.

Hoe lang het duurt voordat de accu van een smartphone of tablet geheel opgeladen is, is afhankelijk van de accucapaciteit van de smartphone of tablet en natuurlijk ook de weersomstandigheden. Bij zonnig weer zonder bewolking en een situatie waarin de zonnepanelen goed op de zon gericht worden, kan het Xtrorm SolarBooster 24 Watts Panel bijvoorbeeld de recente Samsung Galaxy S8+ in circa 3,5 uur tijd volledig opladen.

Uit uitgebreide tests van GSM Helpdesk met de Xtrorm SolarBooster, uitgevoerd bij fel- en direct zonlicht kan het onderstaande schema als uitgangspunt gebruikt worden hoe lang het duurt voordat een apparaat is opgeladen. Vereiste is wel dat het apparaat over minimaal USB 2.0 ondersteuning beschikt.

Accucapaciteit apparaat Oplaadtijd bij lege accu
2.000 mAh 2,5 uur
2.500 mAh 3 uur
3.000 mAh 3,5 uur
4.000 mAh 4 uur
5.000 mAh 5 uur
10.000 mAh (Apple iPad) 10-12 uur
Powerbank Afhankelijk van capaciteit


Hoe snel een smartphone of tablet oplaadt met de Xtorm SolarBooster is ook afhankelijk van hoe vol of hoe leeg de accu van het apparaat is. Als een accu helemaal leeg is, kan met een kwartier opladen, kan een smartphone al vijf tot tien procent opgeladen zijn. Echter wanneer de accu al voor meer dan 60 procent vol zit, duurt tien procent opladen wat langer (20 tot 30 minuten).

En bij bewolkt weer?

De Xtorm SolarBooster zet licht om in energie, dus ook bij bewolkt weer wekken de zonnepanelen energie op. Dit is echter bij bewolkt weer, zelfs sluierbewolking, aanzienlijk minder en vaak zelfs te weinig om een smartphone of tablet goed op te kunnen laden. Voor wie naar een regio gaat waar het over het algemeen meer bewolkt is, is de Xtorm SolarBooster geen goed alternatief voor een powerbank, maar wie gaat rondtrekken in een zonzekere omgeving kan een powerbank met een gerust hart thuis laten.

Ook powerbanks, zoals deze Xtorm XB102 Discover Powerbank, kunnen met de SolarBooster opgeladen worden
Ook powerbanks, zoals deze Xtorm XB102 Discover Powerbank, kunnen met de SolarBooster opgeladen worden

Overigens is het ook mogelijk om powerbanks op te laden met de SolarBooster. Onder de meest optimale omstandigheden kan bijvoorbeeld de Xtorm XB202 Powerbank, met een accu van 17.000 mAh, in ongeveer 12 uur volledig opgeladen worden. Deze powerbank heeft op haar beurt weer voldoende energie om (in de praktijk) een grote smartphone 2,5 tot 3 keer volledig op te laden, of een tablet één keer volledig op te laden.

Waar moet je op letten?

Om de beste resultaten te behalen moeten de zonnepanelen van de Xtorm SolarBooster permanent zo goed mogelijk op de zon gericht worden, liefst in een hoek van 90 graden. Wanneer de zonnepanelen niet optimaal gericht zijn, is dit ook direct merkbaar in de energie opbrengst.

Apparaten in de volle zon leggen tijdens het opladen is onverstandig!
Apparaten in de volle zon leggen tijdens het opladen is onverstandig!

Een belangrijk aandachtspunt is ook dat de zon wordt gebruikt voor het opladen van elektrische apparaten. Vooral zware of donker gekleurde smartphones absorberen de warmte van de zon wanneer deze direct in de zon worden gelegd om op te laden. Telefoons en tablets produceren al warmte tijdens het opladen en de zon zorgt ook nog eens voor een forse stijging van de temperatuur van de telefoon. Dit is niet echt goed voor smartphones en tablets dus doen gebruikers er goed aan het apparaat dat wordt opgeladen in de schaduw te leggen, bijvoorbeeld de slagschaduw van de zonnepanelen.

Conclusie

Het Xtorm SolarBooster 24 Watts Panel is één van de meest krachtige opladers op zonne energie die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn en tegelijk ook nog eens compact, licht en draagbaar is. Met het gewicht van een conventionele powerbank biedt de Xtorm SolarBooster feitelijk oneindig energie zolang er maar fel en direct zonlicht is.

De Xtorm SolarBooster is opvouwbaar tot een plat en compact pakketje
De Xtorm SolarBooster is opvouwbaar tot een plat en compact pakketje

Voordelen:

  • Lichtgewicht
  • Compact op te vouwen
  • Robuust en duurzaam
  • Twee apparaten tegelijk opladen
  • Hoge energie opbrengst bij goede omstandigheden

Nadelen:

  • Werkt alleen bij fel en direct zonlicht, bewolkt weer levert onvoldoende energie om een apparaat op te kunnen laden.
  • Geen ingebouwde accu om ongebruikte energie in op te slaan
  • Geen Quick Charge ondersteuning, opladen duurt dus langer aangezien apparaten worden opgeladen met maximaal 2,1 Ampère (USB 2.0 standaard).
  • Het opladen van een iPad of powerbank duurt een hele dag (circa 12 uur)

Eindoordeel

De Xtorm SolarBooster is ideaal voor mensen die hun telefoon, smartphone of tablet willen opladen op plekken waar geen elektriciteit voor handen is, maar de omstandigheden wel zonzeker zijn. De SolarBooster is ideaal voor bijvoorbeeld op het strand en tijdens rondreizen op de fiets of te voet in zonnige gebieden. Bij goede zonnige omstandigheden werkt de SolarBooster perfect en doet qua prestaties niet onder voor een conventionele USB 2.0 oplader. Wees er echter op bedacht dat opladen eigenlijk vrijwel onmogelijk zodra er enige bewolking voor de zon schuift, zelfs al gaat het maar om sluierbewolking.

Eindoordeel voor het Xtorm AP175 SolarBooster 24 Watts Panel:  Beoordeling met 4,5 sterren
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie