Review: JBL Boombox - een bluetoothspeaker van epische omvang

13-10-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Audiomerk JBL onthulde begin september tijdens de IFA in Berlijn de nieuwe JBL Boombox, de grootste draagbare bluetooth speaker op de markt tot nu toe. Letterlijk alles is groots aan de JBL Boombox, maar weet de uitstraling ook de verwachtingen waar te maken?

Bij het zien van de JBL Boombox komen direct associaties naar boven met de grote soundblasters uit de jaren '80 en '90 waarmee hippe jongeren op hun schouders mee door het park paradeerde. De JBL Boombox is feitelijk een soundblaster in een moderne jas met specificaties die er niet om liegen.

De JBL Boombox (zwart) in vergelijking met de JBL Xtreme (blauw)
De JBL Boombox (zwart) in vergelijking met de JBL Xtreme (blauw)

Tot aan de introductie van de JBL Boombox was de JBL Xtreme de grootste bluetooth speaker van JBL. Hoewel de JBL Boombox nóg spectaculairder is, moet onderstreept worden dat de JBL Boombox zeker geen opvolger is voor de JBL Xtreme. De nieuwe JBL Boombox is een geheel nieuwe en nóg extremere product categorie in het speaker portfolio van JBL. In deze review zullen we niet te min af en toe een vergelijking doen met de JBL Xtreme, ondanks dat op voorhand duidelijk is dat de JBL Xtreme het waarschijnlijk op alle fronten zal moeten afleggen tegen het letterlijke geweld van de JBL Boombox.

De JBL Boombox is een bluetooth speaker van 'epische omvang' en een ingebouwde accu. Daardoor is het mogelijk om letterlijk op iedere plek een feestje te bouwen, zelfs als er geen elektriciteit beschikbaar is. De ingebouwde accu is zo krachtig dat de speaker het vaak langer volhoudt dan de gekoppelde smartphone, maar gelukkig is daar ook een oplossing voor...

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De JBL Boombox volgens JBL
  2. Design
  3. Geluid
  4. Wat zijn de pluspunten van de JBL Boombox?
  5. Wat valt tegen aan de JBL Boombox?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De JBL Boombox volgens JBL

De JBL Boombox is ontworpen om meegenomen te worden. Ondanks haar formaat is de JBL Boombox goed draagbaar dankzij het handvat bovenop de speaker. Via bluetooth kunnen twee apparaten tegelijk aan de JBL Boombox gekoppeld worden, om vervolgens alle favoriete muziek uit de speaker te laten galmen.

JBL Boombox
JBL Boombox

De JBL Boombox is de grootste draagbare bluetooth speaker van dit moment en weegt 5,25 kilo. De JBL Boombox is zo groot en zwaar omdat in de behuizing twee tweeters en twee 4-inch grote woofers zijn verwerkt. Daarnaast is de JBL Boombox voorzien van een 20.000 mAh accu. Daarmee heeft de JBL Boombox bijna de tienvoudige accucapaciteit van een gemiddelde smartphone en bijna de viervoudige accucapaciteit van een gemiddelde tablet.

Op een volle accu kan de JBL Boombox tot 24 uur lang de ruimte of omgeving vullen met muziek, als is het uithoudingsvermogen natuurlijk wel afhankelijk van het volume waarop muziek wordt afgespeeld. De accu is zo krachtig dat de JBL Boombox op een volle accu waarschijnlijk langer mee zal gaan dan de gekoppelde smartphone. Ook daar is een oplossing voor want de JBL Boombox heeft maar liefst twee USB poorten zodat de JBL Boombox zelfs als powerbank gebruikt kan worden om twee apparaten via USB op te laden.

Net als veel andere bluetooth speakers van JBL is ook de JBL Boombox IPX7 gecertificeerd en daarmee spatwaterdicht. De JBL Boombox kan met een gerust hart op het strand of aan het zwembad gebruikt worden. Spetters of regendrubbels deren de speaker niet. Maak echter niet de fout om de JBL Boombox in het water te gooien!

Wie over meerdere bluetooth speakers van JBL beschikt, kan dankzij JBL Connect+ tot honderd JBL bluetooth speakers met elkaar verbinden om tegelijk uit al deze speakers de muziek te laten knallen. Let er daarbij wel op dat JBL Connect+ vooralsnog jammergenoeg niet backwards compatible is met JBL Connect op oudere bluetooth speakers, zoals bijvoorbeeld de JBL Xtreme.

Terug naar boven


Design

De JBL Boombox is een ongekend robuuste bluetooth speaker. Hoewel gebruikers waarschijnlijk poepie-zuinig zullen zijn op deze dure gadget - de JBL Boombox kost immers 449 euro - is de speaker stevig genoeg om op de skatebaan tricks te showen.

Net als de JBL Xtreme is de JBL Boombox cylindervormig met aan beide uiteinde twee grote woofers. Aan de voorzijde - zowel links als rechts van het JBL logo - zijn twee tweeters geplaatst en zorgen voor een stereo geluidsbeleving.

Handvat van de JBL Boombox
Handvat van de JBL Boombox

Bovenop de speaker zit een groot en stevig handvat die de associatie met een soundblaster uit de jaren '80 en '90 oproept. Bovenop de speaker, maar onder het handvat, zijn de bedieningstoetsen geplaatst. Er is een toets om bluetooth pairing mee te activeren, volumetoetsen voor hoger- en lager volume, uiteraard een aan/uit toets, een JBL Connect+ toets - waarmee meerdere JBL speakers met elkaar verbonden kunnen worden - en een 'play' knop. Deze playknop kan gebruikt worden om muziek te pauzeren (één keer indrukken), door te skippen naar het volgende nummer (twee keer indrukken) of om een spraakassistent zoals Siri of Google Assistant te activeren.

Aansluitingen van de JBL Boombox
Aansluitingen van de JBL Boombox

Aan de onderzijde van de JBL Boombox zijn achter een dikke stevige klep alle aansluitingen te vinden. Hier is de ingang voor de 20 watt oplader te vinden, maar ook een 3,5 mm audio ingang zodat het ook mogelijk is om muziek af te spelen via een audiokabel in plaats van via bluetooth. Verder zijn twee USB poorten aanwezig die gebruikt kunnen worden om met de ingebouwde 20.000 mAh accu van de JBL Boombox andere apparaten op te laden. Tot slot is een Micro USB poort aanwezig die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de speaker een software update te geven.

De poorten zijn waterbestendig afgesloten met een stevige klep
De poorten zijn waterbestendig afgesloten met een stevige klep

Naast de klep waarachter alle aansluitingen te vinden zijn, zijn nog twee extra toetsen geplaatst met het icoontje van een boom en een huis. Hiermee kan de audio modus van de JBL Boombox ingesteld worden. Wanneer de JBL Boombox buiten gebruikt wordt moet op het 'boompje' gedrukt worden. In deze modus levert de Boombox een extra warm geluid omdat bass het eerste is wat in de buitenlucht verdwijnt. In de indoor-modus wordt juist meer de focus gelegd op balans in het geluid.

Terug naar boven


Geluid

De JBL Boombox heeft een toonbereik van circa 50 Hz tot 20.000 Hz en beslaat daarmee nagenoeg het gehele spectrum dat met het menselijk oor hoorbaar is. De speaker heeft een vermogen van 2x 30 watt wanneer de speaker op netstroom is aangesloten en 2x 20 watt op de accu.

De woofer van de JBL Boombox in vergelijking met de woofer van de JBL Xtreme
De woofer van de JBL Boombox in vergelijking met de woofer van de JBL Xtreme

Uit onze tests blijkt dat de JBL Boombox echt gebouwd is op hoog volume. Zelfs wanneer de JBL Boombox op vol volume muziek uit haar speakers perst, is nagenoeg geen vervorming hoorbaar. JBL lijkt de speaker uit eigenbehoud 'begrensd' te hebben. Die begrenzing is echter geen nadeel, want de JBL Boombox weet zelfs met de begrenzing een dermate hoog volume te produceren dat op vol volume in een gemiddelde huiskamer mensen de handen op de oren zullen leggen. Het volume dat de JBL Boombox produceert ligt duidelijk véél hoger dan het maximale volume van de JBL Xtreme.

Blazen kan overigens nagenoeg elke speaker, maar de kunst is vooral ook toonbereik kunnen leveren op laag volume. Wanneer de JBL Boombox wordt gebruikt als speaker voor achtergrondmuziek wordt helaas duidelijk dat de JBL Boombox vooral bedoeld is voor de pool parties en tuinfeestjes. Qua hoge tonen weten de tweeters in de JBL Boombox ook op laag volume goede prestaties weg te zetten. De woofers hebben echter moeite om op laag volume de tweeters bij te staan, waardoor op laag volume vooral het accent op de hoge tonen ligt. Dit kan overigens enigszins ondervangen worden door de outdoor-modus te activeren.

Op laag volume wordt na verloop van tijd een steeds overheersendere ruis hoorbaar die voort lijkt te komen uit de bluetooth verbinding. Deze ruis is weg als een apparaat wordt aangesluiten op de speaker via een audio kabel. De ruis lijkt erger te worden naar mate de accu van de JBL Boombox leeg raakt. Op netstroom is weinig tot geen ruis hoorbaar. Hoogstwaarschijnlijk kan JBL dit euvel nog oplossen middels een software update.

Terug naar boven

 


Wat zijn de pluspunten van de JBL Boombox?

Size does matters. Het formaat en het gewicht werkt absoluut niet in het nadeel van de JBL Boombox. Dankzij de robuuste behuizing en grote klankkast weet de JBL Boombox een extreem krachtig en volumieus geluid voor te brengen waarbij iedere andere bluetooth speaker verbleekt.

De JBL Boombox heeft een indoor- en een outdoor modus
De JBL Boombox heeft een indoor- en een outdoor modus

Dankzij de indoor- en outdoor modus kan de het geluidsprofiel van de speaker met één druk op de knop aangepast worden aan de omgeving waarin de speaker wordt gebruikt. De outdoor modus resulteert in extra bass, wat voor echte feestjes natuurlijk onmisbaar is.

De JBL Boombox kan ook met een gerust hart buiten gebruikt worden. De speaker is namelijk stof, zand, en waterbestendig. Doordat alle openingen goed zijn afgeschermd zal er geen (regen)water of (strand)zand in de speaker terecht komen mocht een onverwacht regenbuitje of windvlaag de pret proberen te drukken.

Ook het uithoudingsvermogen van de JBL Boombox is inderukwekkend. De JBL Boombox kan in ongeveer 6 uur tijd volledig opgeladen worden en beidt daarna in de praktijk een uithoudingsvermogen van zo'n 20 uur op normaal volume. Het is erg makkelijk dat de JBL Boombox ook als powerbank gebruikt kan worden om twee apparaten, bijvoorbeeld smartphones of tablets, tegelijk op te laden. Uiteraard gaat dat wel ten koste van het uithoudingsvermogen van de JBL Boombox zelf.

Voor smartphones is een speciale JBL Connect app beschikbaar waarmee de JBL Boombox van een software update voorzien kan worden en waarmee enkele instellingen beheerd kunnen worden. Dankzij JBL Connect+ kunnen tot maximaal 100 compatible JBL speakers met elkaar verbonden worden om samen als één grote speaker muziek af te spelen.

Terug naar boven

 


Wat valt tegen aan de JBL Boombox?

De JBL Boombox is gemaakt om te presteren op middelhoog- en hoog volume. Onder deze condities presteert de speaker het beste en levert het beste geluid. De JBL Boombox heeft echter moeite met geluid op laag volume. De tweeters doen hun werk op laag volume nog prima, maar de woofers hebben moeite om voldoende (subtiele) bass te genereren om de tweeters op laag volume bij te staan.

Verder is op laag volume van tijd tot tijd een behoorlijk overheersende ruis hoorbaar, vooral wanneer de accu van de JBL Boombox leeg begint te raken en muziek wordt afgespeeld via bluetooth. Zoals al eerder aangestipt in deze review kan JBL dit mogelijk nog verhelpen middels een software update die de ruisonderdrukking verbeterd.

JBL Connect+, bereikbaar via een speciale knop, is niet backwards compatible
JBL Connect+, bereikbaar via een speciale knop, is niet backwards compatible

Tot slot is het erg jammer dat de JBL Connect+ functionaliteit op de JBL Boombox vooralsnog niet backwards compatible is. Wie zich gelukkig kan prijzen met het bezit van bijvoorbeeld de JBL Xtreme en de JBL Boombox en beide apparaten met elkaar wil verbinden via JBL Connect(+) komt helaas op dit moment bedrogen uit.

JBL Connect op bijvoorbeeld de JBL Xtreme, is een oudere standaard waarmee maximaal twee bluetooth speakers van JBL met elkaar verbonden konden worden. JBL Connect+ in de JBL Boombox ondersteunt een verbinding met maximaal 100 speakers, maar werkt dus (nog) niet met oudere bluetooth speakers van JBL. JBL Connect+ is vooralsnog alleen beschikbaar op de JBL Boombox, JBL Flip 4 en JBL Pulse 3. JBL heeft overigens aan GSM Helpdesk laten doorschemeren dat voor dit 'probleem' aan een oplossing wordt gewerkt.

Terug naar boven


Conclusie

De JBL Boombox is een echte party crasher en gaat zelfs nog door als de laatste gasten allang weer huiswaards zijn gekeerd. De speaker weet fenomenale prestaties weg te zetten, zowel qua volume, geluidskwaliteit als uithoudingsvermogen. Daarbij is de JBL Boombox gebouwd om ook buiten gebruikt te kunnen worden en is dan ook bestand tegen een spatje regen of wat strandzand.

De JBL Boombox scoort 4,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De JBL Boombox scoort 4,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

Voor een romantisch etentje bij kaarslicht is de JBL Boombox wat minder geschikt omdat dan de krachtige woofers nauwelijks tot hun recht kunnen komen. Verder is het jammer dat JBL Connect+ nog niet backwards compatible is met oudere apparaten.

Onderaan de streep staat echter nog steeds een ongekend gave gadget waar menig muziekliefhebber zijn vingers bij af zal likken. Omdat een aantal aangestipte verbeterpunten hoogstwaarschijnlijk spoedig middels een software update opgelost (kunnen) worden, scoort de JBL Boombox 4,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk!

Eindoordeel voor de JBL Boombox:  Beoordeling met 4,5 sterren

Terug naar boven
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie