Review: HTC U12+

18-07-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Het paradepaardje van HTC voor 2018 is de HTC U12+. HTC probeert zich met het toestel qua vormgeving en technische snufjes zoals Edge Sense en drukgevoelige toetsen te onderscheiden van de concurrentie en op haar manier uniek te zijn. De grote vraag is: hoe houdt de HTC U12+ zich staande tussen alle andere high-end smartphones? Ontdek het in deze review over de HTC U12+.

In de smartphone markt is HTC een outgediende. Het bedrijf bracht tien jaar geleden de allereerste Android smartphone uit. Daarvoor was het bedrijf bekend van alle smartphones met Windows Mobile en Windows Phone. Ooit was HTC zelfs marktleider op de smartphonemarkt. Door allerlei ontwikkelingen is HTC de afgelopen jaren haar marktleiderspositie kwijt geraakt en worstelt vandaag de dag zelfs om te blijven bestaan. Ondanks de moeilijke situatie waarin HTC zit, brengt het bedrijf ieder jaar nog steeds trouw een high-end smartphone uit.

HTC U12+
HTC U12+

Feitelijk zijn er maar een paar smartphone fabrikanten die toestellen uitbrengen die écht aan de top van de smartphonemarkt horen. De Apple iPhones horen hier toe, maar ook toestellen zoals de Samsung Galaxy S9 / S9+, LG G7 ThinQ, Sony Xperia XZ2 (Premium), Huawei P20 Pro ook de HTC U12+. Al geruime tijd is de echte spanning uit de smartphonemarkt. De tijd van de revolutionaire ontwikkelingen ligt al een paar jaar achter ons, waardoor iedere fabrikant nu probeert te focussen op een punt waarin het sterk is.

HTC is van oudsher al sterk in high-end specificaties, geluid en design. Deze kenmerken zijn ook weer terug te vinden in de HTC U12+. Maar is het voldoende om hiermee de strijd te winnen van concurrerende smartphones?

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De HTC U12+ volgens HTC
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de HTC U12+?
  5. Wat valt tegen aan de HTC U12+?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De HTC U12+ volgens HTC

De HTC U12+ heeft - net als haar twee voorgangers - een volledig glazen behuizing, waarbij HTC de technieken om het glas rondom het toestel te buigen verder heeft geoptimaliseerd. Dit resulteert in een nog slanker toestel. Dankzij de glazen behuizing is het toestel stof- en waterdicht en kan tot 1 uur lang onder water gehouden worden (IP68).

De HTC U12+ heeft een glazen behuizing op een aluminum frame
De HTC U12+ heeft een glazen behuizing op een aluminum frame

HTC probeert zich met de HTC U12+ vooral ook te onderscheiden qua design. In vergelijking met veel andere toestellen is de HTC U12+ duidelijk herkenbaar als een toestel van HTC. Het toestel is beschikbaar in drie verschillende kleuren: rood (dat qua kleur kan veranderen in geel / goud), zwart en 'translucent blue'. Deze laatste kleur is bijzonder omdat de achterzijde van het toestel bij deze kleur deels doorzichtig is. Hierdoor zijn de componenten onder de glasplaat zichtbaar.

Om het toestel stof- en waterdicht te maken, heeft HTC gewerkt met drukgevoelige aanraakpunten in plaats van fysieke druktoetsen. Deze drukgevoelige aanraakpunten zijn gebruikt voor de aan/uit toets en de volume toetsen. Middels de trilfunctie geeft het toestel feedback, waardoor de gebruiker 'voelt' dat de toets ingedrukt wordt, terwijl er feitelijk geen sprake is van druktoetsen.

De HTC U12+ is uitgevoerd met een 6 inch groot LCD6 beeldscherm
De HTC U12+ is uitgevoerd met een 6 inch groot LCD6 beeldscherm

De HTC U12+ is verder uitgevoerd met een 6 inch groot beeldscherm. Het beeldscherm heeft een 18:9 beeldschermverhouding maar mist - in tegenstelling tot veel andere smartphones die dit jaar zijn uitgebracht, de zogenaamde 'top notch' (uitsparing) bovenin het beeldscherm. Het beeldscherm van de HTC U12+ heeft een QHD+ beeldschermresolutie van 1.440 x 2.880 pixels.

Zoals altijd zijn flagship smartphones van HTC sterk op het gebied van specificaties. De U12+ beschikt dan ook over alle specificaties die anno 2018 van een high-end smartphone verwacht mogen worden. De HTC U12+ wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 845 processor met een rekenkracht tot 2,6 GHz, momenteel de snelste processor op de markt. Het toestel beschikt daarbij over 6 GB werkgeheugen en komt op de markt in uitvoeringen met 64 GB en 128 GB aan interne opslagcapaciteit. Voorts is ook een Micro SD geheugenkaartslot aanwezig.

De HTC U12+ is zowel aan de voor- als aan de achterzijde uitgevoerd met een dubbele camera
De HTC U12+ is zowel aan de voor- als aan de achterzijde uitgevoerd met een dubbele camera

Op cameragebied is de HTC U12+ uitgevoerd met maar liefst vier camera's: twee aan de achterzijde, twee aan de voorzijde. Aan de achterkant gaat het om een 12-megapixelcamera met groothoeklens en een 16-megapixelcamera met een telelens. Aan de voorzijde is een dubbele 8-megapixelcamera geplaatst die bijvoorbeeld het bokeh-effect in selfies mogelijk maakt.

Verder beschikt de HTC U12+ - net als haar twee voorgangers - over Edge Sense. De HTC U12+ heeft Edge Sense 2.0 gekregen, Edge Sense 2.0 is in staat om meerdere manieren van aanraking te detecteren. Naast knijpen, kan ook als 'gesture' twee keer op de zijkant van het toestel getikt worden en kan een actie gekoppeld worden wanneer de in de randen geknepen wordt en langere tijd stevig wordt vastgehouden. Standaard zorgt twee keer tikken op de zijkant ervoor dat de interface van de HTC U12+ wordt aangepast zodat deze met één hand te bedienen is.

Tot slot is de HTC U12+ uitgevoerd met een 3.500 mAh accu die dankzij QuickCharge 3.0 in 35 minuten tijd voor de helft opgeladen kan worden. De HTC U12+ draait direct uit de doos op Android 8.0 Oreo.

Terug naar boven


Design

Ondanks dat smartphones vandaag de dag eigenlijk met meer zijn dan beeldschermen waar nog een behuizing omheen gebouwd moet worden om de rest van de componenten in te kunnen verwerken, is bij de HTC U12+ duidelijk zichtbaar dat HTC veel moeite heeft gedaa om toch nog een uniek design weg te zetten. De HTC U12+ heeft een metalen frame met een glazen behuizing. Hierdoor oogt en voelt het toestel premium en solide aan. Qua design is de HTC U12+ een doorontwikkeling op de vormgeving van de HTC U11 van vorig jaar. 

De achterzijde van de HTC U12+ is volledig van glas en spiegelt. Dit is enerzijds erg mooi om te zien, maar heeft ook een groot nadeel: het toestel is erg gevoelig voor vette vingers en binnen 10 minuten aan gebruik ziet de achterzijde van het toestel er vettig uit.

De HTC U12+ heeft aan de zijkant drukgevoelige toetsen in plaats van fysieke druktoetsen
De HTC U12+ heeft aan de zijkant drukgevoelige toetsen in plaats van fysieke druktoetsen

De HTC U12+ is volledig stof- en waterdicht. Om dit te is er geen enkele fysieke druktoets op het toestel aanwezig. Immers, fysieke druktoetsen moeten ingedrukt kunnen worden en vanwege kiertjes tussen de toetsen zou water of stof in het toestel kunnen komen. De toetsen op de HTC U12+ zijn daarom aanraakgevoelig en geven 'feedback' middels een trilsignaal. De toetsen op HTC U12+ werken daarbij feitelijk hetzelfde als de home-knop in de nieuwste generaties iPhones en iPads van Apple. In de praktijk bieden de drukgevoelige toetsen op de HTC U12+ echter een minder goede gebruikservaring dan échte druktoetsen.

Naast drukgevoelige toetsen is de HTC U12+ ook voorzien van Edge Sense 2.0. De linker- en rechterzijde van het toestel is aanraakgevoelig. Bewegingen zoals knijpen in het toestel of tikken op de zijkant van het toestel kunnen gekoppeld worden aan acties. Met deze functie probeert HTC zich te onderscheiden van andere smartphone fabrikanten, maar veel toegevoegde waarde heeft de functie echter niet. Soms reageert Edge Sense 2.0 zelfs op een strakke broekzak en activeert ongewenst allerlei functies.

De HTC U12+ is verder voorzien van een 6 inch groot LCD6 beeldscherm. Het is een raadsel waarom HTC zo lang vast blijft houden aan LCD beeldschermen, want dit type beeldschermen winnen het allang niet meer bij AMOLED beeldschermen. Wanneer de HTC U12+ naast andere concurrerende smartphones wordt gelegd, verliest het toestel het op het gebied van het beeldscherm. Helaas is dat al jaren het geval.

In het design van de HTC U12+ zijn verder aan zowel de voor- als aan de achterzijde dubbele camera's te vinden, waarop we in het volgende hoofdstuk dieper in zullen gaan. Verder is het toestel voorzien van stereo front-facing speakers die tot 30 procent meer volume genereren dan de voorganger. Daar hebben we dan ook een echt pluspunt te pakken. Het geluid uit de speakers van de HTC U12+ klinkt érg goed.

Terug naar boven


Camera

De HTC U12+ is zowel aan de voor- als aan de achterzijde uitgevoerd met een dubbele camera. Aan de achterkant gaat het om een 12-megapixelcamera met groothoeklens en een 16-megapixelcamera met een telelens. Aan de voorzijde is een dubbele 8-megapixelcamera geplaatst die bijvoorbeeld het bokeh-effect in selfies mogelijk maakt.

Foto's geschoten met de Huawei P20 Pro

In het verleden stond HTC bekend om foto's die wat donkerder en grauwer waren dan de werkelijkheid, maar dat 'probleem' is met de HTC U12+ volledig opgelost. Op de automatische piloot weet de HTC U12+ onder alle omstandigheden perfecte plaatjes te schieten. Men hoeft geen geoefend fotograaf te zijn om met de U12+ goede foto's te schieten. Het toestel doet al het werk.

Sommige andere toestellen, zoals bijvoorbeeld de Huawei P20 Pro, leveren een wisselend resultaat af, waarbij de ene foto super goed is en de andere foto niet overeen komt met de werkelijkheid. In het geval van de HTC U12+ zijn alle foto's direct raak, waardoor het meenemen van een digitale camera echt overbodig is geworden.

Foto's die wij schoten met de HTC U12+ kennen een goede doortekening en scherpte, zijn van voldoende resolutie om (groot) af te kunnen laten drukken en kennen een zeer natuurgetrouw kleurenspectrum. Dankzij de dubbele camera configuratie is het mogelijk om allerlei foto effecten te realiseren, bijvoorbeeld met scherpte- en diepte of het bokeh-effect bij portret fotografie. De camera en fotokwaliteit is één van de grootste pluspunten van de HTC U12+.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de HTC U12+?

Zoals we van HTC gewend zijn, blinkt ook de HTC U12+ weer uit op de voor HTC bekende punten: Design, geluidskwaliteit en snelheid (specificaties). Daar bovenop zet het toestel zeer goede cameraprestaties weg en is het een pluspunt dat de HTC U12+ ook volledig stof-en waterdicht is.

Hoewel het vandaag de dag heel moeilijk is voor smartphone fabrikanten om qua design onderscheidend te zijn, heeft HTC weer zichtbaar haar best gedaan om haar eigen handtekening mee te geven aan de HTC U12+. Vooral de Tranclucent Blue uitvoering van de HTC U12+, met deels doorzichtige achterzijde, is qua design bijzonder te noemen. Dankzij de glazen behuizing en aanraakgevoelige toetsen is de HTC U12+ volledig stof- en waterdicht, wat een geruststellende wetenschap is voor gebruikers van het toestel.

Ook qua geluidskwaliteit presteert de HTC U12+ letterlijk en figuurlijk op hoog niveau. Het volume dat de ingebouwde speakers weten te realiseren is verbazingwekkend. Zelfs bij hoog volume is de vervorming minimaal. Wel valt de bass enigszins tegen ten opzichte van eerdere HTC toestellen.

HTC levert bij de U12+ een hoogwaardige headset met Active Noise Cancellation mee
HTC levert bij de U12+ een hoogwaardige headset met Active Noise Cancellation mee

Het meest bijzonder is de meegeleverde headset. Deze beschikt standaard ook over Active Noise Cancellation en filtert dus ook omgevingsgeluid weg, waardoor muziek nog intenser klinkt. Normaal is Active Noise Cancellation alleen aanwezig op dure hoofdtelefoons.

Zoals in het vorige hoofdstuk te zien is, presteert de HTC U12+ fenomenaal op cameragebied. Het is ook niet voor niets dat het toestel op cameragebied ook zo hoog scoort in camera benchmarks. HTC heeft op cameragebied grote stappen gezet afgelopen jaren.

Tot slot speelt HTC - ondanks de moeilijke positie waarin het bedrijf zit - nog steeds mee aan de top van de smartphone markt. Qua specificaties hoort de HTC U12+ tot de beste, snelste en meest uitgebreide smartphones van dit moment en is daarmee een goed alternatief voor high-end toestellen van bijvoorbeeld Samsung, LG, Sony, Huawei of Apple.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de HTC U12+?

Het is erg jammer dat HTC in een toptoestel zoals de HTC U12+ 'slechts' een LCD6 beeldscherm gebruikt. Al jaren presteren high-end toestellen van HTC op het gebied van beeldschermen minder dan hun concurrenten en dit is helaas ook weer het geval bij de HTC U12+. Dit komt overigens vooral tot uiting wanneer toestellen van verschillende merken naast elkaar gelegd worden en de beeldschermen met elkaar worden vergeleken.

De HTC U12+ is voorzien van een 3.500 mAh accu. Dat is voor toestellen met beeldschermen van 6 inch wat aan de magere kant. Dit is ook goed zichtbaar in het uithoudingsvermogen van het toestel. De HTC U12+ heeft bij regulier tot intensief gebruik moeite om op één acculading het einde van de dag te halen.

Verder heeft HTC als 'features' de drukgevoelige toetsen en Edge Sense 2.0 toegevoegd. HTC probeert hiermee in positieve zin onderscheidend te zijn, maar in de praktijk functioneren de drukgevoelige toetsen minder fijn en goed dan fysieke toetsen en is Edge Sense 2.0 een lastpost. Broekzakfoto's zijn geen uitzondering en als het toestel ongemerkt in de broekzak aanspringt, gaat veel energie verloren die bij de HTC U12+ juist zo hard nodig is om überhaupt het einde van de dag te halen.

Net als Apple en diverse andere smartphone fabrikanten is HTC ook gestopt met het gebruik van een 3,5 mm audio aansluiting. In tegenstelling tot andere fabrikanten levert HTC ook geen adaptertje meer mee zodat op de USB uitgang nog een 3,5 mm headset of hoofdtelefoon aangesloten kan worden. Gebruikers zijn daarom aangewezen op een draadloze bluetooth hoofdtelefoon of headset danwel de meegeleverde standaard headset (die overigens wel van hoge kwaliteit is!).

Tot slot is de HTC U12+ met een verkoopadviesprijs van 799 euro erg stevig geprijsd. Feitelijk heeft HTC haar toestel uit de markt geprijsd, want het gat met populaire andere smartphones is eigenlijk te klein. De Samsung Galaxy S9 is op het moment van schrijven van deze review zelfs goedkoper dan de HTC U12+.

Terug naar boven


Conclusie

De HTC U12+ is een mooie smartphone met goede specificaties, goede prestaties, goed geluid en een fenomenale camera. In dat opzicht doet de HTC U12+ recht aan waar HTC al jaren voor staat, waarbij de camera zelfs verbazingwekkend goed scoort en niet meer onder doet voor de camera's in de Samsung Galaxy S9 en S9+.

De HTC U12+ scoort 3,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De HTC U12+ scoort 3,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

HTC probeert innovatief te zijn door de HTC U12+ te voorzien van snufjes die andere fabrikanten (bewust?) niet gebruiken, zoals aanraakgevoelige toetsen en Edge Sense. Hoewel ongetwijfeld goed bedoeld, dragen deze niet echt bij aan een betere gebruikservaring en frustreren zelfs regelmatig. Ook het gebrekkige uithoudingsvermogen van de U12+, één van de belangrijkste eisen aan een smartphone, is niet echt reclame voor het toestel.

Op papier is de HTC U12+ een heel goede en uitgebreide smartphone, maar in de praktijk zijn het toch de diverse minpuntjes die het eindoordeel behoorlijk drukken. We hadden de HTC U12+ graag 4 tot 4,5 sterren gegeven, maar vooral het uithoudingsvermogen en de vervelende druktoetsen moeten wat ons betreft in het eindoordeel tot uiting komen. Daarmee scoort de HTC U12+ 3,5 uit 5 sterren, oftewel een 'mooie voldoende'.

Eindoordeel voor de HTC U12+: Beoordeling met 3,5 sterren

Terug naar boven
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie