Review: LG G7 ThinQ

01-08-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De LG G7 ThinQ is het nieuwste paradepaardje van LG en ook de eerste smartphone in Nederland die direct is geoptimaliseerd voor Google Assistant. In deze review ontdekt GSM Helpdesk het nieuwe vlaggenschip om antwoord te kunnen geven op de vraag of de LG G7 ThinQ de concurrentie aankan met bijvoorbeeld de Apple iPhone X, Samsung Galaxy S9 of Huawei P20 Pro.

Sinds 2012 brengt LG ieder jaar een nieuwe 'flagship smartphone' uit in de G-serie. In 2012 begon het met de LG Optimus G en ondertussen zijn we aanbeland bij de LG G7 ThinQ. LG worstelt met dezelfde problemen als HTC: technisch gezien maakt LG hele goede smartphones, maar het zijn vooral de toestellen van Apple, Samsung en ondertussen ook Huawei waar consumenten voor gaan.

LG G7 ThinQ
LG G7 ThinQ

In 2016 ondernam LG een dappere poging om een deels modulaire smartphone uit te brengen met de LG G5. Dit flopte echter, waardoor LG sinds de LG G6 van vorig jaar weer meer voor de veilige weg kiest. Met de nieuwe LG G7 ThinQ waait LG mee met de trends van 2018, waarbij ook voor het eerst een 'notch' in het beeldscherm van een LG toestel is opgedoken.

In deze review test- en recenseert GSM Helpdesk de LG G7 ThinQ om zo alle plus- en minpunten boven tafel te krijgen en uiteindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: Is de LG G7 ThinQ een interessante smartphone om aan te schaffen?

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De LG G7 ThinQ volgens LG
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de LG G7 ThinQ?
  5. Wat valt tegen aan de LG G7 ThinQ?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De LG G7 ThinQ volgens LG

De LG G7 ThinQ is een modern vormgegeven smartphone uitgevoerd met een beeldscherm van maar liefst 6,1 inch in diagonaal. Het beeldscherm heeft aan de linker- en rechterzijde zeer smalle schermranden en is aan de boven- en onderzijde zo ver mogelijk uitgerekt, waardoor een zogenaamd 'FullVision' beeldscherm is ontstaan.

In het beeldscherm van de LG G7 ThinQ zit een zogenaamde notch
In het beeldscherm van de LG G7 ThinQ zit een zogenaamde notch

Omdat het beeldscherm bijna tot aan de randen doorloopt, is bovenin het beeldscherm een uitsparing (notch) voor de frontcamera, luidspreker en sensoren. LG gebruikt voor de LG G7 ThinQ een IPS-LCD beeldscherm met een uitzonderlijk hoge helderheid en een hoge resolutie van 1.440 x 3120 pixels (QHD+).

De LG G7 ThinQ is uitgevoerd met een dubbele 16-megapixelcamera
De LG G7 ThinQ is uitgevoerd met een dubbele 16-megapixelcamera

Op cameragebied is de LG G7 ThinQ uitgevoerd met een dubbele 16-megapixelcamera aan de achterzijde, waarbij de bovenste camerasensor is voorzien van een super groothoeklens en de onderste camera een standaard cameralens heeft. Dankzij de groothoeklens is de LG G7 ThinQ ook bedreven in het vastleggen van grote groepen mensen of landschappen.

LG heeft de camera's van de LG G7 ThinQ ook softwarematig geoptimaliseerd en heeft 'AI Cam' toegevoegd. AI Cam analyseert objecten die met de camera in beeld worden gebracht en helpt de gebruiker bij het verbeteren van de foto. Hierdoor is de LG G7 ThinQ in staat om foto's te schieten die niet onder doen voor foto's van professionele fotografen.

Naast beeld en camera wil LG met de LG G7 ThinQ ook haar sproren verdienen op het gebied van geluid. Zo is het toestel uitgevoerd met een Quad DAC (Digital to Analog Converter) die geluidsuitvoer significant verbetert. Verder is het toestel voorzien van Boombox speakers en beschikt over DTS:X geluidstechnologie.

De LG G7 ThinQ is ook de eerste smartphone in Nederland die is geoptimaliseerd voor Google Assistant, de spraakassistent van Google die sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar is. De LG G7 ThinQ beschikt hiervoor over vernieuwde stemherkenning die stemmen tot op 5 meter afstand kan horen en herkennen.

Tot slot ondervangt LG met de LG G7 ThinQ de meest voorkomende oorzaken van schade. Het toestel is namelijk schok-, water- en stofbestendig.

Terug naar boven


Design

Het is voor smartphone fabrikanten vandaag de dag heel erg lastig om smartphones een unieke vormgeving mee te geven. De ene fabrikant slaagt daar beter in dan de andere. Als gekeken wordt naar de LG G7 ThinQ, moet geconcludeerd worden dat LG hoort tot het rijtje fabrikanten die er minder goed in slaagt qua vormgeving een onderscheidend toestel weg te zetten.

Qua vormgeving is de LG G7 ThinQ niet heel erg bijzonder te noemen
Qua vormgeving is de LG G7 ThinQ niet heel erg bijzonder te noemen

De LG G7 ThinQ oogt zoals smartphones er eigenlijk al jaren uitzien: een rechthoekig zwart kastje met daarin een groot beeldscherm. LG heeft weinig moeite gedaan een eigen design handtekening in het toestel te verwerken. Qua vormgeving had de LG G7 ThinQ net zo goed een toestel van een onbekende Chinese producent kunnen zijn.

Het beeldscherm van de LG G7 ThinQ is adembenemend mooi
Het beeldscherm van de LG G7 ThinQ is adembenemend mooi

Waar de LG G7 ThinQ wel in positieve zin in uitblinkt is het beelscherm. Het beeldscherm oogt als een AMOLED beeldscherm, maar het is een IPS-LCD beeldscherm. Zwart wordt als écht zwart weergegeven en de kleuren spatten van het scherm af. Daarbij is het beeldscherm zéér helder en ook erg scherp.

De LG G7 ThinQ is het eerste toestel van LG met een zogenaamde 'notch' (uitsparing) in het beeldscherm. Hierdoor heeft LG het toestel van een nóg groter beeldscherm kunnen voorzien. Het beeldscherm beslaat meer dan 83 procent van de voorzijde van de LG G7 ThinQ. In de 'notch' zijn de luidspreker, sensoren en de 8-megapixel frontcamera geplaatst.

De achterzijde van de LG G7 ThinQ is qua vormgeving niet echt spannend te noemen. Het gbruikte materiaal oogt als zwart kunststof. Aan de achterzijde is een dubbele 16-megapixelcamera geplaatst met links daarvan de LED flitser en sensoren zoals de laser-autofocus sensor. De bovenste camerasensor is voorzien van een groothoeklens, de onderste heeft een normale camerasensor.

Onder de camera is een ronde vingerafdruksensor geplaatst. Onder de vingerafdruksensor staat de naam van het toestel, het enige kenmerk waaraan de LG G7 ThinQ echt herkenbaar is ten opzichte van de meeste andere smartphones. Onderaan preikt het LG logo.

De LG G7 ThinQ is uitgevoerd met opvallend veel knoppen
De LG G7 ThinQ is uitgevoerd met opvallend veel knoppen

Ten opzichte van eerdere LG smartphones, waarbij vaak gewerkt werd met 'back-buttons' is de LG G7 ThinQ weer voorzien van opvallend veel knoppen aan de zijkanten. Aan de rechterzijde van het toestel is de aan/uit toets geplaatst, aan de linkerzijde kunnen de volumetoetsen en de spraak-assistentknop aangetroffen worden.

Aan de bovenzijde van de LG G7 ThinQ kan middels een paperclip of de meegeleverde sim-ejectie tool een slee uit het toestel gehaald worden waarin de simkaart en geheugenkaart in geplaatst kan worden. Prik alleen niet in het verkeerde gaatje, want aan de bovenzijde is ook een microfoon aanwezig voor de Active Noise Cancellation functie.

Aan de onderzijde is van links naar rechts een 3,5 mm audio aansluiting, een microfoon, een USB-C aansluiting en speaker te vinden. Vooral de aanwezigheid van de 3,5 mm audio aansluiting wordt steeds unieker, aangezien steeds meer smartphone fabrikanten stoppen met het gebruik van een dergelijke audio uitgang. Bij de LG G7 ThinQ heeft de 3,5 mm audio uitgang nog extra betekenis omdat het toestel ook is uitgevoerd met een quad DAC, die zorgt voor een zeer hoge kwaliteit audio uitvoer via de 3,5 mm audio uitgang.

Terug naar boven


Camera

De LG G7 ThinQ is uitgevoerd met een dubbele camera aan de achterzijde. Iedere fabrikant past een dubbele camera op een eigen manier toe. Zo zijn dubbele- of triple camera's bij Huawei en Sony altijd voorzien van één kleurensensor en één zwart-wit sensor voor extra contrast.

LG combineert twee gelijkwaardige (kleuren) 16-megapixel sensoren, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen de gebruikte lenzen. De bovenste camerasensor is voorzien van een super groothoeklens, de onderste camerasensor heeft een normale lens. In de interface van de camera kan de gebruiker kiezen of de groothoekfunctie gebruikt moet worden ja- of nee. In tegenstelling tot dubbele camera's bij andere smartphones schiet de LG G7 ThinQ foto's dus standaard vanuit één camerasensor.

Foto's geschoten met de LG G7 ThinQ

Ondanks de verscheidenheid in gebruikte camera oplossingen doen hedendaagse smartphones qua fotokwaliteit bijna niet meer onder voor elkaar. De LG G7 ThinQ is hier ook een goed voorbeeld van. Op de automatische piloot weet de LG G7 ThinQ onder alle omstandigheden perfecte plaatjes te schieten. Men hoeft geen geoefend fotograaf te zijn om met de LG G7 ThinQ goede foto's te schieten. Het toestel doet al het werk. Voor extra professionele resultaten kan daarbij AI Cam ingeschakeld worden.

Sommige andere toestellen, zoals bijvoorbeeld de Huawei P20 Pro, leveren een wisselend resultaat af, waarbij de ene foto super goed is en de andere foto niet overeen komt met de werkelijkheid. In het geval van de LG G7 ThinQ zijn alle foto's direct raak, waardoor het meenemen van een digitale camera echt overbodig is geworden.

Foto's die wij schoten met de LG G7 ThinQ kennen een goede doortekening en scherpte, zijn van voldoende resolutie om (groot) af te kunnen laten drukken en kennen een zeer natuurgetrouw kleurenspectrum.

De camera met groothoeklens komt vooral tot zijn recht om op korte afstand grote groepen mensen te fotograferen of om een landschap vast te leggen. Vanwege de groothoeklens is in de hoeken van de foto wel vertekening zichtbaar waarbij rechte objecten rond weglopen.

Qua cameraprestaties doet de LG G7 ThinQ niet onder voor andere high-end smartphones van dit moment, waaronder bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9, Galaxy S9+, HTC U12+ en Sony Xperia XZ2 (Premium).

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de LG G7 ThinQ?

Qua specificaties loopt de LG G7 ThinQ geheel in pas met de concurrentie, Technisch gezien is de LG G7 ThinQ daarmee een goed alternatief voor andere high-end smartphones van dit moment. Het toestel blinkt vooral uit op het gebied van audio en geluid. De ingebouwde Boombox speakers zijn er krachtig en ook de aanwezigheid van een 3,5 mm audioaansluiting moet vandaag de dag als pluspunt worden benoemd. Geluidsuitvoer is van extra hoge kwaliteit dankzij de Quad DAC.

Een ander punt waarop de LG G7 ThinQ echt uitblinkt is haar beeldscherm. Het beeldscherm doet qua kleurexplosie, scherpte en helderheid niet onder voor AMOLED beeldschermen. In het beeldscherm zit een uitsparing. Het gedeelte links- en rechts van deze uitsparing noemt LG het 'Second screen'. Dat zijn een beetje loze woorden, want het is natuurlijk gewoon onderdeel van één en hetzelfde beeldscherm. Of een uitsparing (notch) in het beeldscherm fijn is of niet, daar zijn de meningen heel erg over verdeeld. Feit is wel dat voor dit moment de LG G7 ThinQ is voorzien van het grootst mogelijke beeldscherm.

De LG G7 ThinQ is verder een behoorlijk robuuste smartphone. Een hoesje is nog steeds de beste manier om het toestel te beschermen tegen schade, maar het toestel is redelijk goed bestand tegen stoten en vallen. Verder is de smartphone stof- en waterdicht en daarmee redelijk tot goed beschermd tegen de gevaren van dagelijks gebruik.

Tot slot verdient ook de camera een pluim. Bij daglicht schiet de LG G7 ThinQ nagenoeg altijd perfecte plaatjes. Dankzij AI CAM kan de camera zelfs adviseren om bepaalde instellingen te maken voor betere foto's. Alleen onder donkere omstandigheden presteert de LG G7 ThinQ iets minder dan concurrerende toestellen.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de LG G7 ThinQ?

Het design van de LG G7 ThinQ is behoorlijk inspiratieloos. Ondanks dat het toestel een stevige verkoopadviesprijs van 850 euro heeft gekregen, komt de smartphone qua vormgeving niet speciaal en bijzonder over. Daarbij lijkt het alsof de achterzijde van kunststof is. Dit oogt ook vrij 'goedkoop'. Minpunt is verder dat de achterzijde erg gevoelig is voor vette vingers.

Ook qua uithoudingsvermogen stelt de LG G7 ThinQ teleur. Het toestel heeft moeite om het op één acculading een hele dag vol te houden. Ondanks dat LG pretendeert dat het beeldscherm energiezuinig is, lijkt deze toch meer energie te verbruiken dan een AMOLED beeldscherm.

Mensen die veel bezig zijn met interfaces en software zullen zich waarschijnlijk gaan storen aan de zware eigen skin / interface die LG op het toestel heeft geïnstalleerd. De interface had wat ons betreft wat rustiger en simpeler mogen zijn.

Met een verkoopadviesprijs van 850 euro zit de LG G7 Think erg dicht tegen toestellen van Samsung en Apple aan. Het bedrijf had er beter aan gedaan een prijs van minimaal 100 euro minder te gebruiken, dan was de LG G7 ThinQ wel een goed alternatief geweest. Met deze verkoopprijs is de LG G7 ThinQ het eigenlijk nét niet.

Terug naar boven


Conclusie

Technisch is de LG G7 ThinQ een uitstekende smartphone. Vooral audio liefhebbers komen met de LG G7 ThinQ aan hun trekken. Over de hele linie presteeert de LG G7 ThinQ prima, al valt vooral het uithoudingsvermogen wat tegen. Ook de vormgeving van het toestel is niet echt heel bijzonder.

De LG G7 ThinQ scoort 3,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De LG G7 ThinQ scoort 3,5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

Over het geheel bekeken is de LG G7 ThinQ eigenlijk een hele gemiddelde smartphone. Behalve op het gebied van geluid en het mooie beeldscherm blinkt het toestel nergens écht in uit. Die wetenschap gecombineerd met de behoorlijk stevige verkoopadviesprijs van 850 euro maakt de LG G7 ThinQ niet echt een alternatief voor andere high-end smartphones. De LG G7 ThinQ is meer van hetzelfde. Daarom komt de beoordeling van de LG G7 ThinQ niet verder dan 3,5 sterren.

Eindoordeel voor de LG G7 ThinQ: Beoordeling met 3,5 sterren

Terug naar boven
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie