Review: Nokia N8

31-10-2010  |  Stefan Hage


Als het aan Nokia ligt, dan heb je met de Nokia N8 geen digitale camera meer nodig. De 12 megapixel camera aan boord van de N8 zou het werk over moeten nemen. Hoe scoort deze multimedia telefoon?

Nokia, van oudsher onbetwist marktleider in de markt voor mobiele telefoons, voelt momenteel de hete adem van de concurrentie in haar nek. Sinds de introductie van de Nokia N95 heeft Nokia niet echt meer kunnen verrassen, mede doordat het Symbian platform en de vormgeving van Nokia telefoons het niet meer lijkt te halen bij de platformen en toestelvormgeving die concurrenten gebruiken. Deze trend wil Nokia doorbreken met de Nokia N8, die met recht de eerste grote innovatie genoemd mag worden sinds de Nokia N95.

De Nokia N8
De Nokia N8

De Nokia N8 moet zich gaan bewijzen op de competitieve smartphone markt en Nokia brengt met de Nokia N8 veel uitgebreide functies bij elkaar in één toestel. GSM Helpdesk Nederland onderzoekt of de Nokia N8 ook werkelijk weet te scoren op de punten waarop de telefoon is gericht: camera en multimedia.

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De Nokia N8 oogt op het eerste gezicht groot, wat mede veroorzaakt wordt door het grote beeldscherm. De Nokia N8 meet 114 millimeter in de lengte, 59 millimeter in de breedte en 13 mm dikte. Het gewicht van de Nokia N8 is met 135 gram vergelijkbaar met het gewicht van bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia X10. Echter lijkt het door de metalen body alsof het toestel zwaarder is.

De voorkant van de Nokia N8
De voorkant van de Nokia N8

De voorkant van het toestel is voorzien van een 3,5 inch AMOLED touchscreen met 16 miljoen kleuren. Het beeldscherm kent een 16:9 beeldverhouding. Bij de Nokia N8 is gelukkig gekozen voor een capacitief touchscreen. De Nokia N8 is daarmee naast de Nokia X6 het tweede toestel van Nokia met zo’n type touchscreen. Tot op heden gebruikte Nokia voornamelijk resistieve touchscreens, die minder goed op de aanraking met een vinger reageren.

Onder het touchscreen is er slechts een knop te vinden die er voor zorgt dat het menu wordt geopend of dat er vanuit een applicatie gelijk naar het hoofdscherm kan worden gegaan. Als deze toets langer ingedrukt wordt verschijnt een soort van taakbeheer waarmee applicaties per stuk of allemaal tegelijk beëindigd kunnen worden waardoor ook de accu langer mee kan gaan.

Aan de voorkant is verder net boven het touchscreen een lichtsensor te vinden waarmee het toestel automatisch de helderheid van het beeldscherm aanpast. Bij direct zonlicht wordt het scherm feller weergegeven en in het donker wordt dimt de verlichting. Tevens is aan de voorzijde een front-camera te vinden voor videotelefonie en het schieten van zelfportretten.

De achterkant van het toestel
De achterkant van het toestel

Aan de achterkant komen we de key-feature tegen waarmee Nokia het met de N8 moet gaan maken, de 12 megapixel camera en de Xenon flitser is daar geplaatst. De camera steekt wat uit waardoor het toestel beetje omhoog komt te liggen. In het ophogende deel waar ook de lens van de camera is te vinden is ook de speaker van de telefoon geplaatst.

De achterkant is in het geval van de Nokia N8 een apart verhaal, de achterkant is niet verwijderbaar waardoor de accu, mocht het nodig zijn, vervangen moet worden door een servicepunt. Voordeel hiervan is dat het toestel wel stevig oogt en voelt.

De linkerkant van het toestel
De linkerkant van het toestel

De linkerkant van het toestel is voorzien van een ingang voor de geheugenkaart en de simkaart. Ook is aan de linkerzijde de ingang te vinden voor de Micro-USB ingang. Aan de rechterkant is het toestel uitgerust met de volumetoets en is de sluitertoets om foto’s vast te leggen geplaatst. Daarnaast is aan de rechterzijde een schuif-knopje te vinden waarmee het toestel vergrendeld kan worden. Dit is niet even een kwestie van snel heen en weer halen maar moet iets rustiger aan gedaan worden, anders vergrendelt het toestel niet.

De rechterkant van het toestel
De rechterkant van het toestel

Aan de bovenkant van het toestel is de 3,5 mm ingang voor de headset te vinden waarop ook de meegeleverde headset kan worden aangesloten. Achter het klepje aan de bovenkant van het toestel is daarnaast ook een HDMI uitgang te vinden. Via deze HDMI uitgang kan de telefoon aangesloten worden op een HD televisie om HD video’s direct vanaf de telefoon op de televisie te tonen. Tot slot is aan de bovenkant ook de toets om het toestel uit te schakelen of juist weer aan te zetten te vinden.

De bovenkant van het toestel met de HDMI aansluiting
De bovenkant van het toestel met de HDMI aansluiting

Cijfer:
9
Het toestel voelt stevig aan en lijkt naar ons idee zeker tegen een stootje te kunnen.2. Verkooppakket
In de doos van de Nokia N8 worden naast het toestel diverse andere spullen en accessoires meegeleverd. De accu is al in het toestel geïntegreerd, dus deze is in de doos niet terug te vinden. Wel is de doos voorzien van een oplader, een USB datakabel, een 3,5 mm in-ear headset, een adapter voor tussen het toestel en de HDMI kabel (een HDMI kabel wordt niet meegeleverd), een adapter voor tussen het toestel en een USB stick voor USB-on-the-Go (hierover later meer). Verder in het pakket een uitgebreide handleiding aanwezig. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd maar dit is niet perse vereist omdat het toestel al een intern geheugen heeft van 16 gigabyte. Het interne geheugen is overigens wel uit te breiden middels MicroSD geheugenkaarten van maximaal 32 GB.

De pakketinhoud van de Nokia N8
De pakketinhoud van de Nokia N8

Cijfer:
9
Met een HDMI kabel was het eindcijfer hoger geweest, niet te min is het pakket van de Nokia N8 zeer compleet te noemen.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Het bellen met de Nokia N8 gaat goed. Het toestel biedt de mogelijkheid om favoriete of vaak gebelde contactpersonen op het hoofdscherm weer te geven om zo nog sneller contact te krijgen met een bepaald persoon. Rechts onderin het hoofdscherm kan op “bellen” gedrukt worden,waarna er een scherm wordt geopend met cijfers. Op dit scherm kan een naam of nummer ingetoetst worden. Rechtsonderin kan ook de lijst met contactpersonen aangeroepen worden.

Een nummer invoeren op de Nokia N8
Een nummer invoeren op de Nokia N8

De gesprekkwaliteit is zeker goed te noemen en ook de persoon aan de andere kant van de lijn krijgt een goed geluid door. Tijdens de oproep wordt eventueel een foto van de contactpersoon getoond en kan middels de rode hoorn het gesprek beeïndigd worden. Tevens kan in de ‘belmodus’ de microfoon uitgeschakeld worden of de hands free functie ingeschakeld worden.

De contactpersonenlijst op de Nokia N8
De contactpersonenlijst op de Nokia N8

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van het toestel is natuurlijk erg afhankelijk van wat er gedaan wordt met de telefoon en of er applicaties op de achtergrond open blijven staan. Door de menutoets ingedrukt te houden heb je dit eigenlijk helemaal zelf in de hand. Bij intensief gebruik kan de telefoon ongeveer 1,5 dag op één acculading gebruikt worden. Bij Regulier gebruik biedt de accu voldoende stroom voor circa 3 dagen. Dit kan echter enkel met de energiespaarstand bereikt worden. Zonder deze energiespaarstand is het lastig het eind van de dag op één acculading te halen.

De batterij indicator lijkt een flinke afwijking te hebben. Hierdoor kan het toestel van het ene op het andere moment leeg zijn, terwijl de telefoon vlak daarvoor aangaf nog 40 procent accucapaciteit te hebben.

De Nokia N8 beschikt over een energiespaarstand, waarmee stroom bespaard kan worden. Dit kan uitkomst bieden als je niet snel genoeg een lader bij de hand hebt en nog even vooruit moet.

Cijfer:
7,5
De batterij indicator wijkt erg af en is onbetrouwbaar. De bel- en ontvangstkwaliteit zijn goed.4. Interface
De interface van de Nokia N8 wijkt niet veel af van eerder Symbian touchscreen toestellen van Nokia. De Nokia N8 draait op het enigszins vernieuwde Symbian^3 platform.

Er zijn drie homescreens op de Nokia N8
Er zijn drie homescreens op de Nokia N8

De Nokia N8 beschikt over een drietal hoofdschermen die in te delen zijn met zelfgekozen widgets. Zo kan er een snelkoppeling naar een bepaalde toepassing op een hoofdscherm geplaatst worden of een widget met (real-time) het laatste nieuws of weer. Het schakelen tussen de schermen gaat in vergelijking tot andere mobiele besturingssystemen zoals Android vrij traag.

De homescreens zijn in eigen smaak aan te passen
De homescreens zijn in eigen smaak aan te passen

Het menu van de Nokia N8 is te bereiken door de toets onder het touchscreen in te drukken. Het menu telt in een oogopslag 12 icoontjes en achter bijna elk icoontje gaan nog veel meer toepassingen en mogelijkheden schuil. De icoontjes kunnen naar eigen inzicht ingedeeld worden. De balk onderin met de opties kan aangepast worden van kleur. Zogenoemde thema’s zijn bij de Nokia N8 gewoon aan te passen zodat het toestel helemaal Gepersonaliseerd kan worden. Uit de Ovi Store zijn daarnaast nog vele thema’s te downloaden die voor een opfleuring van het toestel kunnen zorgen.

Het menu oogt overzichtelijk maar oubollig.
Het menu oogt overzichtelijk maar oubollig.

Bovenin in het scherm zijn de batterij indicator en de signaalsterkte en ook het resterende vermogen van de accu zichtbaar. Als er op het batterij icoontje wordt gedrukt dan is er de mogelijkheid om de netwerkverbindingen die op dat moment actief zijn te beheren en aan te passen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van WiFi. Ook is er te zien hoe vol de accu nog zit. De accu indicator geeft echter geen betrouwbaar beeld van de werkelijke status van de accu.

Cijfer:
7
De Symbian ^3 interface is verouderd ten opzichte van andere mobiele besturingssystemen maar werkt redelijk tot goed.5. Key features
De nadruk van de Nokia N8 ligt natuurlijk op de 12 megapixel camera die foto’s schiet van 4000 bij 3000 pixels. De camera beschikt over een Carl Zeiss lens die we vaker tegenkomen op telefoons van Nokia. De camera’s van Nokia telefoons scoren over het algemeen goed en zijn goed in het weergeven van details. Of dit ook het geval is bij de Nokia N8 is te lezen onder het kopje ‘camera’.

De 12 megapixel camera
De 12 megapixel camera

Een andere key-feature van de Nokia N8 zijn social networks. De integratie van Facebook en Twitter in mobiele telefoons lijkt steeds meer regel dan uitzondering te worden, dus is het ook niet vreemd dat dit ook in de Nokia N8 terug te vinden is. Middels Nokia Messaging kunnen Twitter en Facebook samengebracht worden.

Facebook op de Nokia N8 werkt vrij aardig
Facebook op de Nokia N8 werkt vrij aardig

Nokia Messaging biedt helaas niet het Nederlandse Hyves aan De weergave van de updates zijn over het algemeen vrij snel geladen. Er is ook de mogelijkheid om meerdere accounts toe te voegen, bijvoorbeeld twee Twitter accounts, alleen is het wel het nadeel dat als de een ingelogd is, dat de ander offline gaat. Hierdoor moet elke keer opnieuw het wachtwoord ingevoerd worden. Tweets kunnen wel beantwoord worden maar een retweet functie ontbreekt.

Twitter op de Nokia N8 mist bepaalde functies
Twitter op de Nokia N8 mist bepaalde functies

Een tweet als favoriet bestempelen kan wel en de reacties op de door ons geplaatste tweets zijn los van de overige tweets te bekijken. Dit geldt ook voor de prive berichten. Als er op het vergrootglas wordt geklikt, dan kunnen we door Twitter zoeken op trefwoorden of gebruikers. Nadelig is dat hiervoor de applicatie verlaten wordt en en zoekresultaten in de internet browser van de telefoon getoond worden.

Voor wie net begint met Twitter is de Nokia Messaging applicatie zeker bruikbaar, maar als je Android of iPhone applicaties voor Twitter gewend bent, dan zal je veel dingen missen in de Nokia Messaging applicatie.

Een contact gekoppeld aan een sociaal netwerk
Een contact gekoppeld aan een sociaal netwerk

Het is erg storend dat iedere keer als de Nokia N8 geheel uitgeschakeld is geweest opnieuw ingelogd moet worden op de ingestelde sociale netwerken.Wel is het er leuk dat contacten uit Twitter en Facebook gekoppeld kunnen worden met de contactpersonenlijst in het telefoonboek. De afbeelding van de contactpersoon veranderd dan naar de profielfoto van bijvoorbeeld Facebook. Daarnaast wordt een link naar het Twitteraccount of Facebookprofiel bij de contactpersoon getoond.

Naast de camera en de social networking applicaties biedt de Nokia N8 ook nog twee bijzondere functionaliteiten. De telefoon is voorzien van een HDMI poort, waarmee de telefoon op een HD televisie aangesloten kan worden. Beeld van de telefoon, zoals bijvoorbeeld de HD video opnames die met de telefoon zijn gemaakt, kunnen dan rechtstreeks in HD kwaliteit op een televisie getoond worden.

Naast de HDMI poort beschikt de Nokia N8 ook over ‘USB-on-the-go’. Op de USB poort van de telefoon kunnen USB apparaten zoals een geheugenstick of zelfs geschikte muis aangesloten worden. Daarmee kunnen bijvoorbeeld foto’s rechtstreeks op een geheugenstick geplaatst worden zonder tussenkomst van een computer. In de komende tijd zullen steeds meer USB apparaten beschikbaar komen voor de Nokia N8.

Cijfer:
8
Key-features van de Nokia N8 zijn haar 12 megapixel camera, social networking en haar HDMI en USB-on-the-go aansluiting.6. Messaging
De Nokia N8 beschikt niet over een uitschuifbaar toetsenbord dus moet tekst middels het touchscreen ingevoerd worden. Helaas gaat dit niet altijd even gemakkelijk. Het toetsenbord is erg nauwkeurig afgesteld en daardoor zit er snel typen niet in. Wel is de telefoon voorzien van tekstvoorspelling, maar deze kan iemand die snel typt qua snelheid niet bijhouden.

Een bericht als conversatie
Een bericht als conversatie

Het typen kan in verticale stand, bij sommige beter bekend als de ’portret modus’ en in horizontale stand, de ‘landscape modus’. Nadeel aan het toetsenbord is dat als je een zin wilt beginnen met een hoofdletter de telefoon niet automatisch terugschakelt naar kleinere letters waardoor het typen nog meer wordt vertraagd.

Typen met de Nokia N8 is niet altijd even fijn
Typen met de Nokia N8 is niet altijd even fijn

Zelfs in de landscape modus zijn de virtuele toetsen op het beeldscherm vrij klein wat de kans dat er een andere toets wordt aangeraakt aanzienlijk vergroot.

De toetsen zitten te dicht op elkaar
De toetsen zitten te dicht op elkaar

Binnengekomen berichten worden getoond als los bericht, maar er kan ook gekozen worden om berichten te tonen als conversatie, waardoor ze overzichtelijk als ballonnetjes weergegeven worden. Zo kan een bericht ook snel beantwoord worden.

Als er een bericht binnenkomt kan er voor gekozen worden om de toets onder het touchscreen voor bepaalde of onbepaalde tijd snel te laten oplichten. Bij direct zonlicht is dit niet te zien want het lampje is niet bepaald fel.

De e-mail applicatie doet snel haar werk
De e-mail applicatie doet snel haar werk

E-mailen met de Nokia N8 gaat goed. Waar Symbian eerder moeite had met de weergave van HTML opgemaakte e-mails worden de e-mails nu volledig getoond dus inclusief HTML opmaak. Dit maakt de e-mailfunctie al veel beter bruikbaar. Ook de snelheid van de applicatie alsmede het ophalen van e-mail is naar tevredenheid.

Cijfer:
7
Het schermtoetsenbord werkt nog niet optimaal. De messaging applicaties scoren daarentegen wel goed.7. Internet
Lange tijd heeft Nokia met haar mobiele webbrowser voorop gelopen wat betreft surfgemak. Helaas heeft Nokia deze voorsprong niet vast weten te houden en hebben concurrerende platformen en browsers het gebruiksgemak nog verder weten te verbeteren.Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de manier om een adres van een website in te voeren. Er moet een menu doorlopen worden om een URL in te kunnen voeren.

Internetten op de Nokia N8
Internetten op de Nokia N8

Websites kunnen als favoriet gemarkeerd worden en zo binnen handbereik gebracht worden van de gebruiker. De functionaliteit van de browser wordt met de Nokia N8 vergroot door de toevoeging van flash, dit werkt over het algemeen goed echter worden niet alle bewegende objecten ook werkelijk goed getoond. Flash filmpjes worden over het algemeen overigens wel goed weergegeven.

Een andere handige toevoeging is multitouch waarmee door het samenknijpen van de vingers op de website in of uit wordt gezoomd kan worden. Het zoomen gaat snel en gemakkelijk en werkt goed op de Nokia N8.

Opties tijdens het internetten
Opties tijdens het internetten

In vergelijking met andere touchscreen toestellen werkt de browser op de Nokia N8 niet echt heel snel en is de browser ook niet echt intuïtief te noemen.

Cijfer:
7
Multitouch en de flash ondersteuning maken de browser functioneel compleet, maar de browser is niet echt intuïtief te noemen.8. Multimedia
Op multimediaal gebied heeft de Nokia N8 ook aardig wat in huis, waaronder een geavanceerde muziekspeler waarbij de muziek op afspeellijst, artiestennaam, albumnaam of tracknaam te sorteren is. De albumhoezen kunnen in de landscape modus ook weergegeven worden, de zogenoemde ‘cover-flow’ weergave. Tevens kan er bovenin het scherm ook nog door de albumhoezen gescrold worden. Daar kan vervolgens een keuze gemaakt worden uit beschikbare tracks.

Overzicht van de tracks per album
Overzicht van de tracks per album

Mocht er toch nog een nummer missen op de Nokia N8 kan die tegen betaling gedownload worden uit de Ovi Music Store die ook te vinden is op de Nokia N8. De Ovi Music Store werkt ongeveer hetzelfde als andere online muziekwinkels en de prijzen voor muziek liggen eveneens op een vergelijkbaar niveau.

Tijdens het afspelen van de muziek kan de equalizer aangepast worden zodat het geluid nog beter tot zijn recht komt. Instellingen hoeven overigens niet per definitie gemaakt te worden, want zelfs de standaard instellingen van de equalizer zijn al goed genoeg voor een mooi geluid.

In de Ovi Music Store kan muziek gekocht worden
In de Ovi Music Store kan muziek gekocht worden

De kwaliteit van de muziekspeler en het volume zijn erg goed. De telefoon produceert een warm geluid en het geluid komt niet krakerig of blikkerig over. De muziek die gekocht wordt in de Ovi Music Store is DRM-vrij en dus op elke telefoon, computer of multimediaspeler te gebruiken en af te spelen. Er is keuze uit meer dan tien miljoen nummers.

De muziekspeler is overzichtelijk
De muziekspeler is overzichtelijk

De geluidskwaliteit van de meegeleverde headset is goed. Zowel bass als hoge tonen worden goed weergegeven. Het warme geluid dat uit de speakers kwam, is ook terug te horen in de in-ear headset van de Nokia N8.

De weergave tijdens het afspelen van muziek
De weergave tijdens het afspelen van muziek

De FM-radio van de Nokia N8 heeft een headset nodig om zenders te ontvangen. De ontvangstis erg goed. Het toestel heeft snel een bruikbaar signaal gevonden om op af te stemmen en de weergave van de radio is goed en zuiver. Het toestel ondersteunt ook RDS zodat flitsers en dergelijke getoond worden, deze wordt alleen weergegeven als de ontvangst stabiel en sterk is.

De FM-radio is overzichtelijk
De FM-radio is overzichtelijk

De Nokia N8 beschikt over een FM-zender, waarmee over korte afstand muziek naar bijvoorbeeld een autoradio ‘uitgezonden’ kan worden. Zo kan zonder tussenkomst van kabels draadloos muziek van de muziekspeler op een bijvoorbeeld een autoradio afgespeeld worden.

Nokia heeft de Nokia N8 voorzien van een aantal HD filmpjesDe kleuren en effecten komen mooi tot hun recht en het geluid is daarnaast ook goed. De bediening spreekt voor zichzelf..

Filmpjes worden mooi getoond op het HD scherm
Filmpjes worden mooi getoond op het HD scherm

Cijfer:
8,5
Multimediaal weet de Nokia N8 erg goed te scoren met een goed geluid en een uitgebreide multimediaspeler.9. Camera
De Nokia N8 is momenteel een van de weinige telefoons die beschikt over een 12 megapixel camera. Eerder hebben de Sony Ericsson Satio en de Samsung M8910 Pixon12 een 12 megapixelcamera meegekregen.

Instellingen tijdens het schieten van foto\'s
Instellingen tijdens het schieten van foto\'s

De eerste keer dat de camera gestart wordt is de ‘wachttijd’ ongeveer vier seconden voordat een foto geschoten kan worden. Zodra eenmaal de eerste foto geschoten is, kan de volgende foto snel gemaakt worden. Er is aardig wat in te stellen, waaronderde macro-modus of andere scènes voor diverse omstandigheden. Er is ook gezichtsherkenning aanwezig. Daarnaasst is het mogelijk om een raster in beeld te tonen om de camera exact recht te houden ten opzichte van het onderwerp wat gefotografeerd wordt.

Witbalans, belichting, zelfontspanner, lichtgevoeligheid, alles is aanwezig op het toestel. In een tweede instellingen-menu kan de kwaliteit van de foto aangepast worden, standaard is de kwaliteit afgesteld op 9 megapixel, maar om alles uit de camera te halen kan deze nog het beste op 12 megapixel ingesteld worden. Het aantal megapixel is aan te passen in 12, 9, 3, 1.3 en 0.3 megapixel. De locatie van de plaats waar de foto is geschoten kan ook worden opgeslagen bij de foto zodat de foto’s daarna makkelijk zijn te sorteren op plaats waar de foto is gemaakt, het zogenaamde geo-tagging. Ook kan de 2e camera aan de voorkant geactiveerd worden vanuit dat menu. Deze camera schiet foto’s in VGA (0.3 megapixel) kwaliteit.

De Nokia N8 beschikt over een Xenon flitser voor fotografie onder donkere omstandigheden. Nadeel van een Xenon flitser kan zijn dat mensen rode ogen op de foto krijgen. Hiervoor is een anti-rode ogen functie op het toestel aanwezig. De foto’s in een pikdonkere omgeving zijn goed en vrij scherp en detailrijk.

Onder normale situaties presteert de 12 megapixel camera op de Nokia N8 ook goed en duidelijk. Alleen foto’s geschoten in het bos kwamen niet met de werkelijkheid overeen. De kleuren zijn niet getrouw aan de werkelijkheid en de details waren niet duidelijk. Apart, want verder scoort de camera erg goed. De kleuren zijn zoals ze in werkelijkheid ook zijn en de details en doortekening zijn goed. In sommige situaties zijn de kleuren op de foto te donker en is dus een foto onderbelicht.

Maar we kunnen voor een mobiele telefoon meer dan tevreden zijn met het resultaat. Zelfs als met de camera digitaal wordt ingezoomt, is de kwaliteit nog erg goed te noemen.

Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia N8 (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de Nokia N8 (Klik voor een vergroting)

Foto’s kunnen niet gedeeld worden via Nokia Messaging, althans, niet direct. Hiervoor moet eerst de applicatie geopend worden. Wel kunnen foto’s direct via bluetooth, e-mail of MMS bericht doorgestuurd worden.

De Nokia N8 beschikt over een filmcamera die video’s vast kan leggen in HD kwaliteit met een resolutie van 720p. Het geluid kan ook worden vastgelegd tijdens het filmen in Dolby Digital Plus kwaliteit. Om minder opslagcapaciteit te verbruiken kan de resolutie van video ook naar beneden bijgesteld worden. Maar een vol geheugen zal bij de Nokia N8 niet snel het geval zijn.

HD video opgenomen met de Nokia N8

De kwaliteit van de HD video opnames zijn erg goed. De kleuren komen overeen met de werkelijkheid en bij het bewegen van de camera is het beeld scherp en duidelijk, echter lijkt het beeld dan wel te ‘hakkelen’. Ook in- en uitzoomen levert nauwelijks kwaliteitsverlies op. Het geluid dat bij video’s wordt opgenomen is helder en natuurgetrouw.

De video’s die de Nokia N8 maakt zijn ook erg kleurrijk en erg op detail gericht en de camera van de Nokia N8 presteert daardoor ook beter dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S en de Samsung i8910 HD.

Het album overzicht oogt saai en karig
Het album overzicht oogt saai en karig

De geschoten filmpjes en foto’s worden weergegeven in de galerij, echter is deze niet echt vernieuwend. De galerij oogt saai en eentonig. De interface van de galerij lijkt grotendeels qua uiterlijk op de eerdere Symbian mobiele telefoons. De foto’s worden wel snel weergegeven. In- en uitzoomen zoomen gaat wel wat langzamer, dit kan trouwens gedaan worden door de vingers net als in de browser samen te knijpen of door snel achter elkaar te tikken op het scherm. Foto’s kunnen gedeeld worden via MMS, e-mail of bluetooth, maar voor het verzenden van foto’s naar netwerken als Twitter en Facebook moet de Nokia messaging applicatie geopend worden.

De foto-editor is erg uitgebreid
De foto-editor is erg uitgebreid

Op de telefoon staat ook een foto editor waarmee uitgebreid foto’s bewerkt kunnen worden naar eigen smaak. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid en heeft een hoge entertainment factor.

Cijfer:
9
De camera scoort zowel wat betreft foto’s als video’s goed. De galerij oogt wat ouderwets en eentonig.10. Overige mogelijkheden
USB on-the-go is een nieuwe functie die we nog niet zo vaak tegen komen op een mobiele telefoon. Bij de Nokia N8 wordt een kabeltje meegeleverd waarmee bijvoorbeeld een USB stick kan worden aangesloten op de Nokia N8. Zo is er helemaal geen computer meer nodig voor bestandsoverdracht en kunnen er gemakkelijk bestanden worden overgezet van en naar de Nokia N8.

Ovi Maps
Nokia is goed op weg als het gaat om de navigatie op haar toestellen. Het bedrijf levert gratis Ovi Maps op haar toestellen waarmee gratis en zonder dataverbinding genavigeerd kan worden. Dat is een voordeel, want toestellen die over Google Maps als navigatie programma beschikken moeten dit doen via een permanente dataverbinding. Dit is in het buitenland zeker niet aan te raden want hoge rekeningen zullen bij thuiskomst op de deurmat liggen. Het programma is gratis te gebruiken in bijna 90 landen en in een aantal landen, waaronder Nederland, zelfs met gratis verkeersinformatie.

Een route uitstippelen met Ovi Maps
Een route uitstippelen met Ovi Maps

De Nokia N8 beschikt over een geïntegreerde GPS ontvanger en deze heeft ongeveer, afhankelijk van de locatie en omgeving, binnen een minuut een bruikbaar signaal om de locatie te bepalen. Eventueel kan ook A-GPS gebruikt worden om de locatie sneller te kunnen bepalen met behulp van de dataverbinding, maar dit kan kosten met zich meebrengen voor de dataverbinding.

De route is uit te stippelen voor de auto maar ook voor de voetgangers, helaas biedt Ovi Maps (nog) niet de mogelijkheid voor het uitstippelen van een route voor fietsers. Een vrouwelijke computerstem kan de aanwijzingen tijdens het navigeren opnoemen. Naast de ‘beste’ route kan ook voor de snelste of kortste route gekozen worden. Tot slotkunnen veerboten, snelwegen of tolwegen buiten beschouwing gelaten worden in de routeberekening.

Het menu van Ovi Maps
Het menu van Ovi Maps

In de omgeving kunnen ook toeristische attracties weergegeven worden, zoals hotels en restaurants, de zogenaamde ‘Points of Intrest’. Maar ook parkeerplaatsen en tankstations kunnen gevonden worden met Ovi Maps op de Nokia N8.

Ovi Store
Android toestellen hebben de Android Market voor het downloaden van applicaties en games. Nokia toestellen hebben de Ovi Store. Minder groot van opzet en in verhouding meer betaalde dan gratis applicaties. De interface van de Ovi Store is vrij netjes maar soms een beetje druk.

Uit de Ovi Store kunnen applicaties gedownload worden
Uit de Ovi Store kunnen applicaties gedownload worden

Naast toepassingen en spelletjes kunnen uit de Ovi Store ook thema’s en achtergronden gedownload worden voor op het toestel waardoor je het toestel nog meer naar eigen smaak kan aanpassen.

Web-tv
De toepassing web-tv biedt de mogelijkheid om via het web tv te kijken. Bijvoorbeeld nieuws fragmenten van CNN of stukjes van een programma van National Geographic. Echter werkt dit erg traag en er is nog geen Nederlandstalige content.

Cijfer:
8.5
Gratis navigatie via Ovi Maps en de USB on-the-go functiemaken het toestel compleet met vooruitstrevende functionaliteit.11. Voor- en nadelen
Tot besluit van deze review een overzicht van alle plus en minpunten van de Nokia N8 die uit de test naar boven zijn gekomen:
  Voordelen:
 • Camera: de 12 megapixel camera scoort erg goed
 • HD filmen: Met de Nokia N8 kan in HD formaat gefilmd worden. De kwaliteit is voor een mobiele telefoon erg goed.
 • Bellen: De ontvangst- en geluidskwaliteit van de Nokia N8 is als vanouds goed.
 • Muziekspeler: De muziekspeler biedt een goede geluidskwaliteit en is erg uitgebreid qua opties en instellingsmogelijkheden
 • Ovi Maps Met de Nokia N8 kan gratis vrijwel wereldwijd genavigeerd worden via de uitgebreide navigatietoepassing Ovi Maps.
 • USB-on-the-go De Nokia N8 is het eerste toestel waarop rechstreeks andere USB apparaten, zoals een geheugenstick, aangesloten kunnen worden.


 • Nadelen:
 • Toetsenbord: het toetsenbord reageert te traag en de toetsen zitten met name in de landscape-modus te dicht op elkaar.
 • Interface: ondanks een nieuwe Symbian versie, oogt het nog steeds verouderd.
 • Social network integratie: De integratie van sociale netwerken in het toestel is nog niet volledig af. Zo is het alleen via een omweg mogelijk om foto’s te delen via sociale netwerken.
 • Accu: de indicator van de accu is niet nauwkeurig en de accu zelf gaat niet echt lang mee.


12. Conclusie
De Nokia N8 is het vlaggenschip van Nokia voor dit najaar en heeft zowel een positieve als een negatieve indruk achter gelaten. Te beginnen met het positieve: de 12 megapixel camera scoort erg goed. Ook op het gebied van HD video opname weet de N8 punten te scoren. Daarnaast mogen functies als de HDMI uitgang, de USB-on-the-go functie en de gratis Ovi Maps navigatie niet als positief punt onbenoemd blijven.

De negatieve kanten van het toestel bevinden zich vooral in het besturingssysteem. Symbian is ons inziens verouderd. Gesteld kan worden dat de Nokia N8 qua specificaties goed mee kan komen bij alle high-end toestellen van de concurrentie, maar qua besturingssysteem wat kansen laat liggen.

Gebruikers die van een iPhone of een Android toestel overstappen naar de Nokia N8 gaan er qua interface en gebruiksgemak met de Nokia N8 niet echt op vooruit. De Nokia messaging applicatie schiet op diverse fronten tekort. Niet te min weet de Nokia N8 vooral door haar specificaties nog aardig wat punten te scoren.

Als alle punten bij elkaar opgeteld worden dan scoort de Nokia N8 een totaal van 80,5 punten. Dit komt neer op een 8,1 op een schaal van 1 op 10. De koper van een Nokia N8 zal echt de voor- en nadelen van het toestel tegen elkaar af moeten wegen en moeten bepalen of de specificaties of de interface de belangrijkste beslissingsfactor is.Laatste Nieuws6 Reacties
Roelof Rosendal plaatste dit 14 mrt 2011

Ja, mooie foto's en fimlpjes met deze N8 van Nokia. Echter tijdens het bellen viel de verbinding vaak plotseling weg en moest er opnieuw gebeld worden. Op internet forums meerdere ervaringen over het spontaan "ophangen" van dit toestel. Veel ernstiger is het totaal dood gaan van het toestel. Op eens gaat de stekker eruit en er is geen enkele mogelijkheid op internet te vinden om het toestel weer te animeren. De"helpdesk" van nokia heeft dit probleem nog niet als item. Terwijl dit vaak gebeurd.

Gert de vries plaatste dit 15 mrt 2011

Op zich een prima artikel maar toch nog veel vragen die overblijven. De kwaliteit van een telefoon is primair het bellen en alle functies daaraan gerelateerd. Als ik foto's en filmpjes van echte kwaliteit wil maken koop ik wel een camera. Wat is de gebruiksvriendelijkheid van de N8? Mijn huidige E90 kan bv niet eens een opgeslagen contact zoeken op basis van het bedrijf, kan de N8 dat wel? Dat zijn zaken die relevant zijn naar mijn mening en zou die graag in een onderzoekje zien. Groet, Gert

B Basso plaatste dit 08 nov 2011

Kan helaas geen Bluetooth verbinding maken met mijn JVC KD AVX 77. Voor de rest een super toestel. Graag reactie op dit probleem

hanneke willems plaatste dit 02 jul 2011

Ruim 7 mnd toestel N8 in gebruik. Met name erg tevreden over foto/film kwaliteit. Na 2mnd viel het toestel uit (temperatuurverschil) en kreeg het moeilijk weer aan de gang, na de aan/uit knop ongeveer 8 tot 10 seconden ingedrukt houden is het uiteindelijk gelukt. Nu ander probleem, als ik op camera druk om een foto te maken krijg ik eerst de meldingsvraag: Netwerkverbinding vereist. Toegangspunt voor verbinding opgeven, ja/nee. Heel irritant, krijg t er ook niet uit, kan geen oplossing vinden.

Danny Springer plaatste dit 04 dec 2010

Goed realistisch artikel, kan ik me goed in vinden na 3 weken gebruik van de N8, echt wel een aanrader voor degene die niet willen meelopen in de iphone hype!

Paul Linschoten plaatste dit 10 okt 2011

Bericht voor Hanneke Willems: Dit is eenvoudig uit te zetten. Wanneer je een foto wil/kan maken zie je links onderin "opties" staan. Klik hierop en klik daarna op "instellingen". Zet daarna "locatie-info weergeven" op "Nee". Succes

Geef ook je reactie