Review: LG P880 Optimus 4X HD

13-07-2012  |  Stefan Hage


Sinds kort ligt de LG P880 Optimus 4X HD in Nederland in de winkels. Voorzien van een snelle quad-core processor moet het toestel de concurrentie aangaan met de HTC One X en Samsung Galaxy S III.

Eind 2010 had LG al de primeur met de eerste dual-core smartphone, de LG P990 Optimus 2X Speed. In februari van dit jaar trok LG een opnieuw de primeur naar zich toe met de lancering van de eerste quad-core smartphone, de LG P880 Optimus 4X HD, die LG tijdens het Mobile World Congress in Barcelona presenteerde.

De LG Optimus 4X HD
De LG Optimus 4X HD

Hoewel LG de primeur had met de lancering van ’s werelds eerste smartphone met een quad-core processor, hebben de concurrenten ook niet stil gezeten. Het Taiwanese HTC bracht eind maart al de HTC One X met quad-core processor op de markt. Eind mei kwam Samsung uit met de Samsung i9300 Galaxy S III. Uiteindelijk bracht LG haar Optimus 4X HD eind juni in Nederland op de markt. Is LG nu met haar Optimus 4X HD te laat gekomen of is het wachten op de Optimus 4X HD het toch waard geweest? GSM Helpdesk Nederland neemt de LG Optimus 4X HD in deze review uitgebreid onder de loep.

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De LG Optimus 4X HD is verkrijgbaar in twee kleuren, zwart en wit. De smartphone meet 132.4 mm in de lengte, 68.1 mm in de breedte en de Optimus 4X HD is 8.9 mm dik. Met het gewicht van 133 gram is het toestel even zwaar als de Samsung Galaxy S III en drie gram zwaarder dan de HTC One X.

Het toestel ligt goed in de hand
Het toestel ligt goed in de hand

Het 4,7 inch touchscreen is een zogeheten True HD-IPS LCD beeldscherm met een weergave van 16 miljoen kleuren. Door de gebruikte IPS LCS technologie is het beeldscherm is over het algemeen energiezuiniger dan die van AMOLED beeldschermen. Daarnaast geeft het beeldscherm de kleuren beter weer en is het beeld scherper omdat het beeldscherm een volwaardig RGB beeldscherm is. De meeste AMOLED beeldschermen zijn zogenaamde ‘Pentile beeldschermen’ en moeten groene subpixels delen. Hierdoor is zijn AMOLED beeldschermen minder scherp en minder kleurgetrouw.

Aan de voorzijde van het toestel zijn enkele sensoren te vinden. Verder is ook de luidspreker voor telefoongesprekken en een 1.3 megapixel front-camera aan de voorzijde van het toestel te vinden. Onder het beeldscherm van de LG Optimus 4X HD zijn touch-sensitive toetsen geplaatst die oplichten wanneer het scherm gebruikt wordt.

De volumetoets zit aan de linkerkant van de Optimus 4X HD
De volumetoets zit aan de linkerkant van de Optimus 4X HD

Aan de linkerzijde van de LG Optimus 4X HD zijn enkel de volumetoetsen geplaatst. De toetsen zijn weggewerkt tussen de metalen randen van het toestel, hierdoor zijn ze wat minder goed te bereiken.

Aan de rechterzijde van de telefoon zijn geen toetsen of aansluitingen te vinden.

Aan de rechterkant zijn geen aansluitingen of toetsen geplaatst
Aan de rechterkant zijn geen aansluitingen of toetsen geplaatst

Om het scherm te vergrendelen of juist te ontgrendelen kan er op de aan/uit toets gedrukt worden die aan de bovenkant van de LG Optimus 4X HD is geplaatst. De 3,5 mm audio-jack voor het aansluiten van een headset is ook aan de bovenkant van de telefoon geplaatst.

De vergrendeltoets en de aansluiting voor de headset aan de bovenzijde van de LG
De vergrendeltoets en de aansluiting voor de headset aan de bovenzijde van de LG

Aan de onderzijde van de smartphone is de MicroUSB-poort geplaatst, zodat het toestel opgeladen kan worden of aangesloten kan worden op de computer. De microfoon is ook aan de onderkant van het toestel te vinden.

De Micro-USB aansluiting aan de onderzijde van het toestel
De Micro-USB aansluiting aan de onderzijde van het toestel

De achterzijde van de LG Optimus 4X HD is voorzien van ribbels waardoor er net wat meer grip is op het toestel. Deze textuur zorgt er ook voor dat de plastic behuizing ook iets minder ‘goedkoop’ aanvoelt. Voor het schieten van foto’s is aan de achterkant een 8 megapixel camera te vinden met LED flitser. De speaker voor de muziekspeler is eveneens aan de achterzijde te vinden. Verder is een belangrijk gegeven dat in de achtercover van de LG Optimus 4X HD een NFC chip is verwerkt.

De achterzijde van de LG Optimus 4X HD
De achterzijde van de LG Optimus 4X HD

Cijfer:
7,5
De LG Optimus 4X HD ligt vrij goed in de hand, kent een strakke vormgeving en voelt ondanks dat het toestel van plastic is gemaakt niet goedkoop aan.2. Verkooppakket
Het verkooppakket van de LG Optimus 4X HD is zwart met rood van kleur, wat al het gevoel van ‘power’ en ‘Luxe’ uitstraalt. Wanneer de doos wordt geopend, is allereerst het toestel zelf te vinden. In het pakket wordt verder de datakabel, de opzetstekker, een headset, de handleiding en de 2150 mAh accu meegeleverd.

Het verkooppakket van de LG Optimus 4X HD
Het verkooppakket van de LG Optimus 4X HD

In de doos zijn ook twee NFC-tag stickers te vinden. Deze tags kunnen met het toestel gescand worden, waarna de Optimus 4X HD vooraf ingestelde acties zal uitvoeren. Wat er precies allemaal met deze NFC-tag stickers gedaan kan worden, wordt verderop in de review besproken.

Cijfer:
8
LG levert een compleet en keurig verzorgd pakket op. Naast alle standaard accessoires levert LG ook twee NFC-tag stickers mee.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Waar de normale simkaart steeds vaker vervangen wordt door een kleinere micro-sim, kan in de LG Optimus 4X HD nog gewoon een normale simkaart gebruikt worden. Voordeel hiervan is dat de simkaart niet verkleind hoeft te worden.

Het invoeren van een telefoonnummer
Het invoeren van een telefoonnummer

Ondanks dat er steeds meer functionaliteit in een telefoon wordt gestopt, is de LG Optimus 4X HD natuurlijk nog steeds primair een mobiele telefoon. Bellen is dus een van de basisfuncties van de LG Optimus 4X HD. Het opzetten van een telefoongesprek is gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Om een telefoongesprek op te zetten kan handmatig een nummer ingevoerd worden of kan een nummer gekozen worden uit de lijsten met recente oproepen dan wel het telefoonboek.

De lijst met contactpersonen
De lijst met contactpersonen

In het telefoonboek kunnen contactpersonen ook als favoriet bestempeld worden. De favoriete contactpersonen worden in een ander tabblad weergegeven zodat je deze nog sneller kunt vinden. De informatie bij een contact kan gesynchroniseerd worden met een Google account zodat je ook online bij je contactpersonen kunt en deze zelfs online kunt beheren.

Alle contactinformatie in een oogopslag
Alle contactinformatie in een oogopslag

Bij een contactpersoon kunnen meerdere gegevens en details opgelagen worden. Naast het telefoonnummer kunnen ook het e-mailadres, postadres en de verjaardag ingevoerd worden. Tevens is er te zien of de contactpersoon over WhatsApp beschikt, mits de WhatsApp applicatie op het toestel geïnstalleerd is.Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Twitter en Facebook.

Telefoongesprekken met de LG Optimus 4X HD zijn relatief goed van kwaliteit. Kenmerkend voor LG toestellen is echter dat vooral de hoge tonen in een gesprek benaderukt worden. Hierdoor klinken gesprekken soms schel of blikkerig. Dit ervaart zowel de gebruiker van de Optimus 4X HD als de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn.

Uithoudingsvermogen
De LG Optimus 4X HD wordt gevoed door een 2150 mAh accu. Met de 2150 mAh accu, die gelukkig ook verwisselbaar is, heeft de LG Optimus 4X HD een grotere accu dan de Galaxy S III en One X. Bij intensief gebruik houdt de accu het bijna een hele dag uit. Bij normaal gebruik houdt de accu van de LG het ongeveer anderhalve dag uit. Wanneer het toestel weinig gebruikt wordt zal de accu na zo’n 3,5 dag leeg zijn. Ondanks de vrij grote accu is het dus toch vooral bij intensief gebruik aan te raden een tweede accu aan te schaffen of om de oplader standaard mee te nemen. Daarmee heeft de LG Optimus 4X HD een streepje voor op de HTC One X, die geen verwisselbare accu heeft.

Cijfer:
6,5
De gesprekskwaliteit van de LG Optimus 4X HD is niet slecht, maar er zijn wel verbeterpunten. Het uithoudingsvermogen is ondanks de grote accu wat beperkt.4. Interface
De LG Optimus 4X HD heeft een vernieuwde Optimus 3.0 interface. LG heeft over Android 4.0 Ice Cream Sandwich haar Optimus 3.0 laag gelegd. Vergeleken met de eerdere versies van de Optimus interface is dit een hele grote vooruitgang.

De homescreens kunnen gevuld worden met widgets en snelkoppelingen
De homescreens kunnen gevuld worden met widgets en snelkoppelingen

Een erg sterke verbetering van de nieuwe interface is de manier om het toestel te ontgrendelen. Het scherm kan ontgrendeld worden middels een patroon, een wachtwoord, gezichtsherkenning of door te vegen over het scherm. Bij de laatstgenoemde manier heeft LG een grafisch zeer aantrekkelijke ontgrendelingsmanier ontwikkeld.

Het ontgrendelen van het toestel
Het ontgrendelen van het toestel

Wanneer er met een vinger over het vergrendelscherm geveegd wordt, zie je op de achtergrond al precies wat er geopend gaat worden. Het is een kleine toevoeging, maar zorgt er wel voor dat de interface een stuk volwassener oogt.

Een thema kiezen voor de interface
Een thema kiezen voor de interface

Redelijk uniek voor Android smartphones is de mogelijkheid om verschillende thema’s te gebruiken. Er kan gekozen worden uit vier verschillende thema’s. Daarnaast biedt het toestel de mogelijkheid om eigen icoontjes voor apps en toepassingen te gebruiken. Icoontjes kunnen veranderd worden in een ander symbool of in een eigen foto.

Icoontjes kunnen vervangen worden door andere symbolen of door eigen afbeeldingen
Icoontjes kunnen vervangen worden door andere symbolen of door eigen afbeeldingen

De LG Optimus 4X HD beschikt over zeven homescreens die tevens in een zelfgekozen volgorde gezet kunnen worden. De homescreens kunnen voorzien worden van snelkoppelingen naar applicaties. Naast het plaatsen van snelkoppelingen kunnen er ook widgets worden toegevoegd, waarmee gemakkelijk de muziekspeler gestart kan worden of de agenda-items bekeken kunnen worden.

Het toevoegen van widgets op een homescreen
Het toevoegen van widgets op een homescreen

De notificatiebalk bovenin het scherm biedt de mogelijkheid om snelle acties te verrichten, zoals het activeren van bluetooth, WiFi, GPS etc. Een pluspunt voor deze balk is dat de volgorde van de desbetreffende acties naar eigen wens kan worden ingesteld. Je kan bepaalde snelkoppelingen verbergen of de volgorde ervan veranderen.

De notificatiebalk waarmee snel handelingen kunnen worden verricht
De notificatiebalk waarmee snel handelingen kunnen worden verricht

Het menu op de LG Optimus 4X HD is onderverdeeld in drie tabbladen. Het eerste tabblad is ‘applicaties’ waar alle toepassingen zijn te vinden. Het tweede tabblad is het tabblad ‘downloads’, waar alleen de toepassingen te vinden zijn die je zelf geïnstalleerd hebt. Onder het derde tabblad worden de widgets weergegeven die op het homescreen geplaatst kunnen worden.

Het menu op de LG Optimus 4X HD
Het menu op de LG Optimus 4X HD

Cijfer:
8,5
De vernieuwde Optimus 3.0 interface is enorm verbeterd tegenover de eerdere versies van LG’s eigen interface en biedt vier verschillende thema’s.5. Key features
De LG Optimus 4X HD beschikt over een NVIDIA Tegra3 1,5 GHz quad-core processor. Het toestel maakt dus een grote belofte op het gebied van snelheid. In de praktijk draait het toestel over het algemeen ook soepel en snel. Toch is er soms een vertraging te merken, maar dit is niet hinderlijk. Het toestel is niet in alles even snel. De camera op het toestel is allesbehalve snel, hier kan je verderop in de review meer over lezen. Tijdens het typen houdt het toestel de snelheid van het typen ook niet altijd even goed bij, waardoor een soms een lichte vertraging te zien is.

NFC
NFC is nog niet bij iedereen een bekend begrip. NFC staat voor ‘Near Field Communication’ en houdt in dat er gegevens uitgewisseld kunnen worden tussen twee apparaten in een straal van maximaal tien centimeter. Anders dan bij bluetooth hoeft een van de twee apparaten geen telefoon te zijn. Ook stickers kunnen bijvoorbeeld van een NFC chip voorzien zijn. Bij de LG Optimus 4X HD worden twee NFC-stickers meegeleverd. Door het toestel met de achterkant tegen een sticker aan te houden worden er bepaalde instellingen geactiveerd.

De NFC-antenne is in het achterklepje verwerkt
De NFC-antenne is in het achterklepje verwerkt

Op het toestel zit een speciale applicatie waarmee de instellingen geactiveerd kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld de sticker ‘car mode’. Deze kan bijvoorbeeld in de auto geplakt worden en wanneer de telefoon over de sticker wordt gehaald, start Google Maps en bluetooth. Zo kan de rit gelijk beginnen. De twee meegeleverde stickers kunnen aangepast worden met de speciale applicatie op de telefoon. Je kan bijvoorbeeld instellen dat er een bepaalde applicatie moet worden geopend wanneer de telefoon tegen de sticker aan wordt gehouden. Daarnaast kunnen bepaalde verbindingen in- of uitgeschakeld worden.

Instellingen aanpassen van de NFC-sticker
Instellingen aanpassen van de NFC-sticker

Naast het gebruik van de NFC-stickers kunnen ook bestanden worden gedeeld met andere NFC-telefoons. Door de twee toestellen met hun rug tegen elkaar aan te houden kan bijvoorbeeld een Google Maps-kaart, een YouTube video of een webpagina gedeeld worden. Het nadeel van NFC is wel dat het op de LG Optimus 4X HD veel van de batterij vraagt, ook in stand-by.

Videospeler
De videospeler op de LG Optimus 4X HD is net iets anders dan die van de concurrenten. De videospeler op het toestel van de Koreaanse fabrikant is namelijk voorzien van een paar leuke extra toevoegingen. De functie ‘Fingertip Seek’ maakt het mogelijk om tijdens het kijken van een filmpje al andere stukjes van de film te laten weergeven in een klein zoekvenster.

De videospeler biedt een aantal leuke mogelijkheden
De videospeler biedt een aantal leuke mogelijkheden

Nog een andere mogelijkheid is om tijdens het bekijken van een video, in te zoomen. Inzoomen op de video werkt hetzelfde als bij het inzoomen op foto’s. Wanneer twee vingers op het beeldscherm worden gelegd en uit elkaar bewogen worden, wordt ingezoomd op de video.

Inzoomen tijdens het bekijken van een video
Inzoomen tijdens het bekijken van een video

Beeldscherm
De LG Optimus 4X HD beschikt over een True HD IPS scherm, een volwaardig RGB beeldscherm. Voordeel van een RGB beeldscherm is dat iedere pixel uit drie sub-pixels bestaat, een rode, groene en blauwe. Veel andere telefoons hebben nog een zogenaamd “Pentile beeldscherm’ waarbij iedere pixel twee eigen sub-pixels heeft en een gedeelde groene sub-pixel. Andere beeldschermen zijn hierdoor iets minder scherp en minder kleurgetrouw. Door haar RGB opbouw levert het beeldscherm van de LG Optimus 4X HD een mooi, helder, scherp en natuurgetrouw beeld.

In de praktijk ziet het scherm er scherp en mooi uit, echter klinkt het spectaculairder op papier dan dat het in de praktijk is. Door een vrij dikke beschermlaag over het beeldscherm, spiegelt het beeld en lijkt het beeld wat te reflecteren.

Quick-memo
Quick-memo is een stukje software dat eigenlijk afgekeken is bij Samsung. Met quick-memo kan er een screenshot worden gemaakt en hier vervolgens gelijk aantekeningen bij gemaakt worden. Er kan doormiddel van iets te markeren of te omcirkelen in een oogopslag iets duidelijk gemaakt worden. In de notificatiebalk kan de quick-memo knop aangetikt worden waarna er een screenshot zal worden gemaakt. Het is ook mogelijk om beide volumetoetsen een paar tellen ingedrukt te houden om de Quick-memo functie te starten.

De applicatie Quick-memo waarmee op een screenshot aantekeningen gemaakt kunnen worden
De applicatie Quick-memo waarmee op een screenshot aantekeningen gemaakt kunnen worden

Cijfer:
8,5
De quad-core processor levert goede prestaties voor unieke functies in de videospeler. Het HD IPS LCD beeldscherm is goed maar minder spectaculair dan op papier beloofd wordt.6. Messaging
De LG Optimus 4X HD is uiteraard geschikt om SMS en MMS berichten mee te versturen, zoals eigenlijk iedere mobiele telefoon. De kans dat je met een smartphone minder gaat SMS-en en meer gebruik gaat maken van WhatsApp of andere messengers is groot. Uiteraard kunnen dit soort applicaties gedownload worden uit de Google Play Store, de applicatiewinkel voor Android.

Een SMS-bericht lezen op de telefoon
Een SMS-bericht lezen op de telefoon

Het maken van een bericht gaat tot op goed totdat er een spatie ingevoerd moet worden. In de staande modus zit de spatiebalk veel te dicht op de touch-sensitive toets die je naar het hoofdscherm brengen. Wanneer je niet de kleinste vingers hebt en je graag blind typt, loop je voortdurend tegen het probleem aan dat tijdens het typen het hoofdscherm in beeld komt. De enige oplossing hiervoor is om het toestel een kwartslag te draaien en te typen in de liggende stand, maar niet iedereen vindt dat even prettig..

De spatiebalk zit te dicht op de touch-sensitive toetsen en wekt veel irritatie op
De spatiebalk zit te dicht op de touch-sensitive toetsen en wekt veel irritatie op

Verder valt op te merken dat het toetsenbord bij snel typen moeite heeft de gebruiker bij te houden. De vertraging tussen het typen en de tijd dat de tekst op het scherm komt is niet heel groot, maar het valt wel op. Ondanks de twee negatieve kanten van het typen met de LG Optimus 4X HD is het toetsenbord zelf wel prettig in gebruik. De tekstvoorspelling werkt goed en is niet te agressief.

De autocorrectie is niet te agressief en werkt zonder problemen
De autocorrectie is niet te agressief en werkt zonder problemen

E-mail
De LG Optimus 4X HD beschikt net als elke Android telefoon over twee verschillende e-mailapplicaties. De standaard Gmail applicatie en een toepassing die ook voor andere e-mailaccounts kan uitlezen.

De e-mailapplicatie oogt strak
De e-mailapplicatie oogt strak

Wanneer de eigen e-mailapplicatie van LG wordt geopend valt de vormgeving direct op. De binnengekomen mailtjes gesorteerd op dag weergegeven. De applicatie is vrij snel en biedt dezelfde mogelijkheden als de Gmail applicatie. Er kan worden gekozen om bij het openen van een e-mail niet gelijk de afbeeldingen te laten weergeven, zodat er dataverkeer bespaard kan worden.

Binnengekomen e-mailberichten lezen op het toestel
Binnengekomen e-mailberichten lezen op het toestel

Als je gelijk op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe e-mailtjes kan er voor gekozen worden om het toestel in een bepaalde interval te laten controleren op nieuwe e-mails. In de liggende modus kunnen berichten nog sneller bekeken worden doordat links een overzicht te vinden is van alle e-mails, en rechts de inhoud van de e-mail berichten.

Gesplitste weergave van de mailbox in de liggende stand
Gesplitste weergave van de mailbox in de liggende stand

Sociale netwerken
Voor het bijhouden van bijvoorbeeld Twitter of Facebook is op de LG Optimus 4X HD geen standaard applicatie te vinden. Wel kan er een widget op een van de homescreens geplaatst worden waar updates mee bekeken en verstuurd kunnen worden. Uiteraard kunnen er wel speciale applicaties gedownload worden uit de Google Play Store om sociale netwerken mee te beheren.

Op het toestel is wel Google+ te vinden, het sociale netwerk van Google. Deze applicatie is goed vormgegeven, alleen is het Google+ netwerk nog altijd veel kleiner dan de concurrenten Facebook en Twitter.
Cijfer:
5
Typen op de Optimus 4X HD is niet prettig doordat de touch-sensitive toestsen te dicht op het beeldscherm geplaatst zijn.7. Internet
Het toestel maakt het mogelijk om te internetten middels een Wi-Fi of via een mobiele (breedband) internetverbinding. Op plaatsen waar nog geen 3G dekking is, schakelt het toestel terug naar een (tragere) GPRS of EDGE verbinding. De browser op de LG Optimus 4X HD is snel te noemen. LG heeft niet veel aangepast aan de standaard Android browser, maar dat is zeker geen minpunt.

De internetbrowser op de LG Optimus 4X HD is snel
De internetbrowser op de LG Optimus 4X HD is snel

Wel heeft LG onderaan het scherm een soort van taakbalk toegevoegd met snelkoppelingen. Deze kan naar wens uitgeschakeld worden. In deze balk kan een pagina terug gegaan worden, of de als favoriet bestempelde websites bekeken worden. Daarnaast kan er snel een nieuw tabblad geopend worden. Wanneer de balk ingeschakeld is, kan er tegen hetzelfde probleem aangelopen worden als bij het toetsenbord. De knoppen van de balk zitten namelijk te dicht bij de touch-sensitive toetsen onder het beeldscherm.

Net als het toetsenbord zit de taakbalk te dicht op de touch-sensitive toetsen
Net als het toetsenbord zit de taakbalk te dicht op de touch-sensitive toetsen

Internetten op de LG Optimus 4X HD gaat soepel en erg snel. De quad-core processor laat hier duidelijk van zich horen. Flash animaties op een webpagina worden ook vertoond. Door te pinchen met de vingers kan er in- en uitgezoomd worden op een webpagina. Wanneer er maximaal wordt ingezoomd blijft de tekst goed leesbaar. De browser biedt de mogelijkheid om een pagina offline op te slaan zodat je die pagina nog kan bekijken wanneer je geen internet in de buurt hebt.

Internetten met de Optimus 4X HD
Internetten met de Optimus 4X HD

Warmteproductie
Wanneer je enige tijd aan het internetten bent produceert de LG Optimus 4X HD heel veel warmte. Het toestel kan hierbij oncomfortabel warm worden. Ook bij telefoongesprekken wordt het toestel al na zo’n tien minuten erg warm.

Wi-Fi hotspot
Android telefoons bieden de mogelijkheid tot het opzetten van een Wi-Fi hotspot. De telefoon functioneert dan als modem waarop andere apparaten gebruik kunnen maken van de mobiele internetverbinding. Dit is ook mogelijk met de LG Optimus 4X HD en werkt vanzelfsprekend. Wanneer je geen onbeperkt internet hebt is het wel verstandig om je dataverbruik in de gaten te houden.

Cijfer:
9
De LG Optimus 4X HD biedt een snelle en soepele internet ervaring, echter wordt de smartphone wel ontzettend warm bij langdurig (internet)gebruik.8. Multimedia
Het bekijken van filmpjes, het beluisteren van de FM-radio en meezingen met de muziek. Het kan allemaal met de LG Optimus 4X HD. De muziekspeler op het toestel is qua instellingen vrij karig maar ziet er wel overzichtelijk uit. Muziek kan gesorteerd worden op artiest, nummer, album en afspeellijst. De beschikbare nummers worden vervolgens op alfabetische volgorde getoond.

De muziekspeler op de LG oogt netjes
De muziekspeler op de LG oogt netjes

Tijdens het afspelen van een track is, indien beschikbaar, de albumhoes te zien met de informatie van het nummer. Onder de albumhoes kan er terug- of doorgespoeld worden en kan de muziek gepauzeerd worden. Het is mogelijk om muziek af te spelen in willekeurige volgorde of om een track een aantal keer achter elkaar te laten afspelen. Wat opvalt is dat er geen equalizer beschikbaar is, deze is alleen beschikbaar wanneer de headset wordt gebruikt.

Aan de achterzijde van de LG Optimus 4X HD is de speaker te vinden waar het geluid uit komt. De geluidskwaliteit is redelijk. Wat opvalt is dat de bass in een nummer niet bepaald tot zijn recht komt, de bass valt grotendeels weg en het geluid klinkt schel en blikkerig. Dit is nog beter merkbaar wanneer het volume op de maximale stand staat. Het toonbereik van de speaker is in vergelijking met andere smartphones erg beperkt en het geluid vervormt snel.

De albumcover tijdens het afspelen van een track
De albumcover tijdens het afspelen van een track

De geluidskwaliteit van de meegeleverde headset is ook niet heel positief. Het klinkt koud en ook hier is de bass slecht hoorbaar. De equalizer brengt ook niet veel verbetering waardoor muziek schel blijft klinken.

FM radio
Wanneer de headset aangesloten wordt op het toestel kan de FM radio gebruikt worden. De FM radio is gemakkelijk in gebruik. De ontvangst van van radiosignalen is goed. Erg opvallend is dat de FM radio geen ondersteuning biedt voor het tonen van RDS informatie. Een gemiste kans, want zelfs veel simpelere telefoontjes hebben vaak deze mogelijkheid.

Vreemd genoeg beschikt de FM-radio niet over RDS
Vreemd genoeg beschikt de FM-radio niet over RDS

Videospeler
De videospeler op de LG Optimus 4X HD is voorzien van een aantal leuke functies, die al waren besproken bij de key-features van het toestel. Naast het inzoomen op een video en het tegelijkertijd kijken van een ander deel van het filmpje, is er ook de mogelijkheid om links van het scherm het filmpje te tonen en rechts de bibliotheek door te bladeren met andere filmpjes.

De videospeler op de LG Optimus 4X HD
De videospeler op de LG Optimus 4X HD

YouTube
Op de LG Optimus 4X HD is de YouTube applicatie te vinden. Met deze applicatie gaat er een wereld open als het gaat om het aanbod van filmpjes. De video’s worden vrij snel geladen en kunnen desgewenst gedeeld worden met vrienden. Naast het bekijken van filmpjes is het ook mogelijk om eigen geschoten video’s te uploaden naar YouTube.

YouTube filmpjes bekijken is geen probleem met de LG Optimus 4X HD
YouTube filmpjes bekijken is geen probleem met de LG Optimus 4X HD

DLNA
De LG Optimus 4X HD beschikt over DLNA waarmee video’s, foto’s en muziek gestreamd kan worden naar bijvoorbeeld een televisie om vervolgens daarop afgespeeld worden. Het streamen van de mediabestanden vindt plaats over het draadloze Wi-Fi netwerk.

Cijfer:
7
De geluidskwaliteit van de speaker en headset is matig te noemen. Wel biedt de smartphone voldoende mogelijkheden in zowel de muziek- als videospeler.9. camera
De 1,3 megapixel frontcamera is geschikt voor videotelefonie en video chats. Voor het schieten van foto’s en filmpjes is aan de achterkant een 8.0 megapixel camera geplaatst. Wanneer het icoontje van de camera aangetikt wordt kan nog niet gelijk de foto geschoten worden. De camera op de LG Optimus 4X HD start helaas niet erg snel op. Met name het focussen op het onderwerp is erg traag te noemen voor een telefoon met een quad-core processor. Wanneer de camera dan eindelijk scherpgesteld is moet de camera heel stil gehouden worden, want de foto’s zijn vrij snel bewogen.

Plaatjes schieten met de 8.0 megapixel camera
Plaatjes schieten met de 8.0 megapixel camera

Bij het schieten van een foto is een (irritant) sluitergeluid te horen wat niet uit te zetten is. Voor het maken van macro-foto’s is de LG Optimus 4X HD niet de juiste keuze, er is namelijk geen speciale macro-stand beschikbaar. Gebruikers die een uitgebreide cameratelefoon zoeken, zullen in de LG Optimus 4X HD niet echt hun maatje vinden.

De instellingen op de camera
De instellingen op de camera

De kwaliteit van de foto’s is wisselend. In de buitenlucht zijn de foto’s soms tegen het donkere aan. Binnenshuis is de kwaliteit ook heel wisselend. Wanneer er maar een paar stralen zonlicht de huiskamer in schijnen is het onderwerp vrij goed te zien maar alles om het onderwerp overbelicht. Over het algemeen kan wel gezegd worden dat de camera niet slecht is, maar op sommige momenten geen raad weet met de belichtingsinstellingen. Soms is er een lichtroze vlek in het midden van de foto te zien, dit is vooral zichtbaar bij foto’s met wit in het midden.

Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de LG P880 Optimus 4X HD (Klik voor een vergroting)

Videocamera
Filmen doet de LG Optimus 4X HD in 1080p Full-HD met 30 frames per seconde. De kleuren zijn over het algemeen vrij goed, alleen heeft ook de videofunctie de neiging beeld donkerder te tonen dan in werkelijkheid het geval is. Tijdens het filmen probeert de camera doorloopend te focussen waardoor beeld afwisselend wel of niet scherp is. De LG Optimus 4X HD lijkt continu aan zichzelf te twijfelen.

De LG Optimus 4X HD kan filmen in 1080p Full-HD
De LG Optimus 4X HD kan filmen in 1080p Full-HD

Net als de fotocamera is de filmcamera niet heel snel te noemen voor een telefoon met quad-core processor. De videocamera op de LG Optimus 4X HD voldoet wel voor zo nu en dan een filmpje te maken.


Video opgenomen met de LG P880 Optimus 4X HD

Galerij
De geschoten foto’s en video’s kunnen bekeken worden in de galerij. Wanneer de galerij geopend wordt vanuit de camera zelf is deze traag te noemen. Als de galerij toepassing zelf aangeklikt wordt, is de galerij wel vrij snel. De foto’s en video’s kunnen gedeeld worden via sociale netwerken of via e-mail en MMS.

Afbeeldingen worden netjes weergegeven in de galerij
Afbeeldingen worden netjes weergegeven in de galerij

Cijfer:
6,5
De camera van de Optimus 4X HD is vrij traag en presteert niet echt goed. Liefhebbers van een camera smartphone kunnen beter voor een ander toestel kiezen.10. Overige mogelijkheden
Om nog meer uit het toestel te halen, is er in de Play Store een ruime keuze aan applicaties en toepassingen. Van Twitter-applicaties tot games als Wordfeud. Veel applicaties zijn gratis te downloaden voor het toestel. De LG Optimus 4X HD heeft 16 GB intern geheugen waarvan 12 GB te gebruiken is. Mocht het niet genoeg zijn, kan je het geheugen uitbreiden met een MicroSD geheugenkaartje van maximaal 32 GB.

Uit de Play Store kunnen talloze toepassingen gedownload worden
Uit de Play Store kunnen talloze toepassingen gedownload worden

Documenten
Op het toestel is Polaris Office te vinden, een applicatie waar Office en PDF documenten mee bekeken en aangemaakt kunnen worden.

Het lezen van een PDF-document
Het lezen van een PDF-document

Google Maps
Navigeren met de LG Optimus 4X HD kan middels Google Maps. Google Maps maakt voor het navigeren gebruik van de internetverbinding. Sinds kort kunnen in Google Maps delen van een kaart gecached worden, waardoor ze ook zonder internetverbinding gebruikt kunnen worden.

Google Maps
Google Maps

Naast navigatie kan er met Google Maps ook gezocht worden naar een bepaalde objecten in de omgeving of kan de omgeving verkend worden met Google Streetview. De huidige locatie is met de LG Optimus 4X HD binnen niet al te lange tijd gevonden door gebruik van de GPS ontvanger, het digitale kompas en het mobiele netwerk.

Google Streetview
Google Streetview

Back-up
Op de LG Optimus 4X HD is een speciale applicatie te vinden die het mogelijk maakt om een back-up van je telefoon maken. Mocht er ooit iets verkeerd gaan met het toestel dan kan je je opgeslagen gegevens weer terug op het toestel zetten. Uiteraard kan je je agenda en contacten synchroniseren met je Google account, zodat je ook nog online bij je contacten kan.

De applicatie om een back-up mee te maken
De applicatie om een back-up mee te maken

Applicatie manager
Veel smartphones worden voorzien van allemaal overbodige applicaties die je eigenlijk nooit gebruikt. LG heeft hier slim op ingespeeld en heeft de applicatie manager op de LG Optimus 4X HD gezet. Met deze applicatie kunnen een aantal standaard voorgeïnstalleerde applicaties verwijderd worden. Een mooie zet van LG. Echter valt het wel op dat er ook een aantal applicaties die er standaard op worden gezet, niet verwijderd kunnen worden, zoals een applicatie met de koersen en andere financiële informatie.

Cijfer:
8,5
De LG Optimus 4X HD mag met recht een uitgebreide smartphone genoemd worden. Vooral de applicatie manager zullen veel smartphonegebruikers kunnen waarderen.11. Voor- en nadelen
LG heeft met de Optimus 4X HD een verrassend toestel op de markt gebracht. Wel heeft het toestel te maken met zware concurrentie van de Samsung Galaxy S III en de HTC One X. Zoals bij elke review nemen we de goede en minder goede punten van de LG Optimus 4X HD door in een overzicht.
  Voordelen
 • Interface: de vernieuwe Optimus 3.0 interface is er erg sterk op vooruit gegaan.
 • Icoontjes: in plaats van de standaard icoontjes kan je ook eigen foto’s als icoontje gebruiken.
 • Degelijkheid: de LG Optimus 4X HD voelt degelijk aan en ligt goed in de hand.
 • Videospeler: de videospeler op het toestel heeft een aantal leuke extra functies.
 • Internetbrowser: de internetbrowser op de LG reageert snel en werkt soepel.
 • E-mailapplicatie: de e-mailapplicatie van LG ziet er erg gelikt uit en werkt prettig.


 • Nadelen
 • Toetsen: de onderkant van het scherm zit veel te dicht op de touch-sensitive toetsen, waardoor je regelmatig naar het hoofdscherm gaat.
 • Camera: voor een smartphone met een quad-core processor is de camera erg traag, vooral met focussen.
 • Geluid: zowel het geluid uit de speaker als het geluid van de headset valt tegen.
 • Warmte-productie: de LG Optimus 4X HD produceert al bij het minste of geringste warmte. Het toestel kan oncomfortabel warm worden.
 • Gesprekskwaliteit: gesprekken klinken schel en blikkerig.
 • Uithoudingsvermogen: de accu is groter dan die van de concurrenten, maar presteert beduidend minder.


12. Conclusie
LG heeft met de LG P880 Optimus 4X HD haar nieuwste vlaggenschip op de markt gezet. De interface verdient lof, want daar is erg veel verbeterd als het vergeleken wordt met de eerdere versies. De internetbrowser is erg snel en het toestel voelt degelijk aan. Helaas zijn er ook minder goede punten aan de LG Optimus 4X HD. De camera is traag en dan met name tijdens het focussen op het onderwerp. Ook de foto- en video kwaliteit valt tegen. Daarnaast hadden we meer verwacht van de geluidskwaliteit tijdens het beluisteren van de muziek. De grootste irritatiefactor is ook gelijk het grootste minpunt, de touch-sensitive toetsen. De touch-sensitive toetsen zitten dermate dicht ondaraan het beeldscherm, dat bij bediening van het beeldscherm voortdurend de home-button wordt ingedrukt.

De concurrentie voor de LG Optimus 4X HD is flink. Samsung heeft met de i9300 Galaxy S III een erg goed toestel op de markt gebracht maar is wel ongeveer zeventig euro duurder dan de LG. HTC heeft daarnaast ook de HTC One X met quad-core processor en deze is slechts 25 euro duurder. Het voordeel van de LG tegenover de HTC is dat de accu verwisselbaar is en het geheugen uitbreidbaar is. Anderzijds presteert de HTC One X op één acculading weer beduidend beter. Dat maakt de afweging tussen beide toestellen er niet makkelijker op.

Wanneer de punten bij elkaar opgeteld worden, komt de LG P880 Optimus 4X HD uit op een score van 75 punten, waar 100 punten te behalen waren. Dit levert als eindcijfer een 7,5 op. Helaas niet een al te hoge score voor een vlaggenschip en een van de belangrijkste smartphones van dit moment. Het eindcijfer laat goed zien dat het toestel wat steken laat vallen en dat er nog behoorlijk wat verbeterpunten zijn. Anderzijds, in het rijtje van de drie meest uitgebreide smartphones van dit moment, is de LG Optimus 4X HD wel het meest gunstige geprijsd.

LG heeft daarnaast niet bepaald een goede naam als het gaat over de kwaliteit van haar toestellen. In het verleden is duidelijk geworden dat veel LG toestellen al naar een paar maanden problemen gingen vertonen. Ondanks dat de LG Optimus 4X HD zeker geen slecht toestel is, hopen we dat de 4X HD een uitzondering gaat worden op deze eerdere ervaringen. Ga je voor meer kwaliteit, zekerheid en betere prestaties, dan is misschien de Samsung Galaxy S III of de HTC One X toch een betere keuze. Is prijs de belangrijkste beslissingsfactor, dan staat de LG Optimus 4X HD bovenaan het lijstje.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie